Hlavní obsah

Trenérka Mrůzková si vychovává konkurenci a nástupkyni

KARLOVY VARY

Na domácí divoké vodě sjezdařka Michala Mrůzková neprohrála jedenáct let, a tak se rozhodla, že si konkurenci sama vychová. A její práce letos přináší plody. Její svěřenkyně Lenka Lagnerová byla při Světovém poháru v Karlových Varech dvakrát druhá a po odchodu Mrůzkové k rychlostní kanoistice by mohla být její nástupkyní. Trenéřině se přitom mnohonásobná mistryně světa a Evropy začala pořádně věnovat teprve v letošní sezóně.

Článek

V roce 1996 se Mrůzková jako šestnáctiletá poprvé dostala do seniorské reprezentace a od té doby ji v českých peřejích při závodech žádná ze soupeřek neporazila. "Letos jsem na soustředění při měřeném tréninku s Lenkou prohrála," prozradila v neděli novinářům Mrůzková v Karlových Varech. "Udělala za poslední dva roky velký výkonnostní vzestup," doplnila. "Tak snad už tady mám trochu konkurenci," upozornila sedmadvacetiletá kajakářka, která trénuje i Kateřinu Vacíkovou, v minulém dílu SP v Loferu čtvrtou sprinterku.

Mrůzková dlouho neměla v divokých peřejích soupeřku, a tak se poohlížela po jiné motivaci. Už před olympijskými hrami v Aténách těsně porazila v jediném nominačním závodu Janu Blahovou a do Řecka odjela na rychlostním singlkajaku. Loni se s Blahovou daly dohromady a chtějí si vyjet místo v Pekingu, k čemuž musejí v srpnu na MS v Duisburgu skončit do šestého místa. A ani dvě disciplíny jí nestačily, navíc totiž začala psát tréninkové plány.

Mrůzková si spolupráci pochvaluje

Jde to stihnout? "Jde. Letos jsem byla na všech soustředěních, byla jsem s holkama, mohu jim poradit s technikou, občas přijedou za mnou, radím po telefonu," vykládala. "Navíc sjezd je o tom, že člověk musí sám chtít, a to si holky musejí uvědomit samy. Nemusíme být pořád v kontaktu," upozornila. "Mám o holkách přehled. Vím, co jim chybí. Navíc mě požádaly, tak proč bych dalším nepředala své zkušenosti. Zatím je spolupráce dobrá," uvedla.

Je možné, že Mrůzková se sjezdem na vrcholové úrovni definitivně skončí. Pokud by se dostala na olympijské hry do Číny, dostala by přednost rychlostní kanoistika. Kajakářka rovněž hovoří o případném založení rodiny. "Ale detailně neplánuji," prohlásila. Příští rok však alespoň domácí závody na divoké vodě chce jet. "A když to půjde, ráda bych i sem do Varů," připomněla závod Světového poháru. "Je to pro mě odreagování, zábava," vysvětlila.

Kolik závodů SP ve sjezdu za kariéru vyhrála, to by zabralo hodně času spočítat. Sama to neví. "Ale občas jsem i prohrála," zavzpomínala zejména na roky, v nichž se soustředila na mistrovství světa či Evropy. "Na takových závodech jsem neprohrála od roku 2000," věděla přesně. Během té doby získala šest zlatých medailí z MS a devět nejcennějších kovů z ME. Je možné, že další už pro Českou republiku bude muset vyhrát někdo jiný, třeba Lagnerová.

Reklama

Související témata: