Hlavní obsah

VIDEO: Patnáctiletá Kanaďanka zaplavala světový rekord na 50 metrů prsa

INDIANAPOLIS/MONTREAL

Teprve patnáctiletá plavkyně Amanda Reasonová vytvořila v Montrealu na kanadské kvalifikaci pro světový šampionát světový rekord na 50 metrů prsa časem 30,23 sekundy. Na americkém šampionátu v Indianapolis zaplaval historické maximum Aaron Peirsol v závodu na 100 metrů znak výkonem 51,94 sekundy.

Foto: Michael Conroy, ČTK/AP

Americký plavec Aaron Peirsol oslavuje světový rekord na 100 metrů znak.

Článek

Reasonová na národní kvalifikaci pro mistrovství světa v Římě překonala tři roky starý rekord Australanky Jade Edmistonové. Bronzová medailistka z juniorského světového šampionátu vylepšila předchozí maximum o osm setin.

"Je to úžasné, nemám slov," jásala mladičká plavkyně, která vytvořila světový rekord v dlouhém bazénu jako první Kanaďanka po 21 letech. "Trenér říkal, že musím jet od začátku naplno a zapojit do toho hlavu. A povedlo se," dodala.

Peirsol překonal Španěla Wildeboera

Pětinásobný olympijský šampión Peirsol překonal ve finále znakařské stovky o 44 setin týden staré maximum Španěla Aschwina Wildeboera, který ho sesadil z čela historických tabulek díky výkonu ve štafetě na Středomořských hrách.

"Překvapilo mě, když jsem o ten rekord přišel. Proto jsem tady měl motivaci navíc a chtěl ho získat zpátky. Ten chlapík ho měl týden a za pár týdnů bude mít šanci ho zase dostat," řekl ke vzájemnému souboji v Římě pětadvacetiletý plavec, jenž zlepšil světový rekord už pošesté.

Peirsol svým rekordním závodem zastínil vystoupení hvězdného Michaela Phelpse. Majitel rekordních osmi zlatých medailí z olympiády v Pekingu vyhrál při své první vážnější prověrce v sezoně kraulařskou dvoustovku a také na trati 200 metrů motýlek.

"Dostal jsem se do nominace na mistrovství světa a to byl hlavní cíl, s kterým jsem přijel. Teď se můžu v klidu vrátit k tréninku," uvedl Phelps, který si dopřál po olympiádě dlouhou pauzu. V únoru navíc dostal tříměsíční zákaz závodění za kouření marihuany.

Hoffová se trápí

Na obou tratích zaplaval letošní světové maximum, ale světovým rekordům se nepřiblížil. "Nejsem úplně spokojený, ale nemohl jsem čekat, že tady budu lámat rekord. Časy nejsou špatné, ale některé věci mě štvou a musí mě to nakopnout," prohlásil Phelps.

Na šampionátu v Indianapolis se zatím trápí jiná hvězda Katie Hoffová. Šestinásobná mistryně světa se zatím nedokázala kvalifikovat na MS v Římě, když skončila šestá na kraulařské čtyřstovce a na poloviční trati byla poslední. Poslední šanci má v závodu na 100 metrů volný způsob.

"I ty nejlepší plavkyně včetně Janet Evansové měly roky, kdy jim to nešlo. Tohle je pro mě rok změn," uvedl dvacetiletá plavkyně, která se rozhodla nestartovat v polohových závodech na 200 a 400 metrů, které ovládla na minulém MS v Montrealu.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.