Hlavní obsah

Antošová: Na skifu je to těžší

PRAHA

Zkušeností ze světových šampionátů do 23 let má Jitka Antošová spoustu, čeká ji už čtvrtý, přesto bude mezi skifařkami nováčkem. Na kanále v Račicích bude mít koncem příštího týdne příležitost rozšířit svoji unikátní bilanci dvou zlatých a jedné stříbrné z této kategorie, poprvé však bude místo dvojskifu v lodi sedět sama. Po loňské olympiádě se rozešla s parťačkou Gabrielou Vařekovou, medailové ambice ji ale neopustily.

Článek

„Samozřejmě se pokusím poprat o některou z medailí, nebude to ale nic jednoduchého,“ tuší s výhledem na šampionát, který od čtvrtka do neděle budou hostit Račice.

Medailové konkurentky má dobře zmapované. „Na Světovém poháru v Lucernu jela ve finále Norka, obhájit zlato bude chtít Němka. Podle trenéra je tam ještě tak pět dobrých lodí,“ říká svěřenkyně Josefa Lukše ze Slavie. Tuší, že ji čeká náročnější úkol než v minulých letech. „Na dvojskif se musejí sejít dva dobří veslaři, u skifu se může kdykoliv někdo objevit. Takže to bude těžší,“ myslí si.

Velkou změnu ale pro ni letošní přechod na skif neznamenal. „Stejně jsme na nich trénovaly každé jaro, když Gabča byla v Olomouci a já v Děčíně. Jen ta sezóna je trochu delší, člověk pořád sedí na skifu,“ přemítá. „Ale mně to nevadí, já na skifu jezdím ráda,“ zdůrazňuje.

Do Račic je to kousek z Děčína, odkud pochází, v hledišti tak Antošová bude mít početný fan club. „Dorazí široká rodina a ještě možná někdo ze školy v Praze. Ale nevím, kolik lidí, ani se tím nechci moc rozptylovat,“ říká studentka oboru architektura, stavitelství. Právě zkouškám na stavební fakultě musela trochu podřídit přípravu. „Ale všechny jsem zvládla, jen jedna zůstala na září. Během zkouškového období to byly spíš udržovací tréninky, až pak začala příprava naplno,“ popisuje.

Letos spadá do kategorie do 23 let naposledy, za rok už bude muset bojovat o místa na velkých akcích s českou jedničkou Knapkovou. Nebo opět změní loď? „Nějaká možnost by byla, ale já jsem zvyklá řešit všechno na poslední chvíli,“ nechce Antošová spekulovat.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.