Hlavní obsah

Novopečená maminka Šmídová se chce k jachtingu vrátit příští rok

Před třemi týdny se jachtařce Lence Šmídové narodila dcerka Viktorie. A ačkoliv má stříbrná medailistka z olympijských her v Aténách plnou hlavu starostí o malou Viktorku, spřádá už plány na olympiádu v Londýně 2012. "Návrat plánuji příští rok a doufám, že obnovím spolupráci s Lenkou Mrzílkovou," řekla na úterním setkání s novináři novopečená maminka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Česká jachtařka Lenka Šmídová s dcerou Viktorkou

Článek

Před třemi týdny jste porodila dceru Viktorii, jak si užíváte roli maminky?

Přiznám se, že jsem nečekala, že to bude takhle náročné. Všichni říkají, že šestinedělí je nejtěžší. Mám za sebou tři týdny a mohu to jen potvrdit. Viktorka toho v noci moc nenaspí. Miminka jsou spavá a nespavá a moje Viktorka je z té půlky nespavějších dětí. Vše se točí kolem ní, jak to tak bývá. O co si zapláče, to hned udělám.

Cítíte na sobě velké změny?

Překvapilo mě, jak se tělo přizpůsobí a vyrovná s nedostatkem spánku. Například Katka Neumannová mi říkala, že tělo je pak vytrvalejší. A to mi v jachtingu může jen a jen pomoci.

Na začátku těhotenství jste mluvila, že se chcete k jachtingu vrátit. Platí to?

Určitě. Návrat plánuji na příští rok. Ráda bych obnovila spolupráci s Lenkou Mrzílkovou, se kterou jsem loni na olympiádě v Pekingu v třídě 470 obsadila sedmé místo. Sice si zatím moc neumím představit, jak skloubím péči o dcerku s přípravou, ale věřím, že to nějakým způsobem půjde.

Takže jste se nakonec rozhodla pro třídu 470.

Ano. Původně jsem sice uvažovala o víceposádkové třídě, ale není se s kým spojit. Nejsou tady další dvě české jachtařky, které by byly ochotné a schopné se ke mně přidat. Navíc už nebude příliš času, takže využiji zkušenosti z dvouposádkové lodi.

Máte jachtařskou výbavu už i pro Viktorku?

Máme. Viktorka už má zarezervovanou loď Optimist. Na té začínají děti už v šesti letech. Je od Václava Novotného. Psal mi, že jeho syn na ní právě skončil, takže mi ji schová pro Viktorku. Zdá se mi to ale trochu brzy. Za šest let bude technologie zase o kus dál, takže možná odmítnu a podíváme se pak po něčem modernějším.

Reklama