Hlavní obsah

Jiras s Mádrem cítí opotřebení, ale na MS v Seu chtějí uspět

PRAHA

Na jedné lodi spolu pádlují už třiadvacet let a připadají si jako ojetý vrak. Vodní slalomáři Marek Jiras a Tomáš Máder vědí, že se jejich kariéra nejspíš blíží ke konci. Záležet bude na zdraví: Máder má od letošní zimy umělou levou kyčel a bude si muset nechat vyměnit také druhý kyčelní kloub, háčka Jirase už roky trápí "vyskakovací" rameno.

Článek

Přesto oba věří, že mohou uspět příští týden na mistrovství světa ve španělském Seu d'Urgell, kde se stali před deseti lety světovými šampióny.

Poprvé spolu usedli do lodi, když Mádrovi bylo dvanáct let. Jiras je o dva roky mladší. Od té doby parťáka nezměnili, třebaže jsou oba impulzivní a mnohokrát došlo na hádky i ostrá slova. Dlouhá léta je zdobila touha po úspěchu i rozverná nálada. To se mění, v poslední sezóně převládá skepse. "Pětatřicet let je pětatřicet let," prohlásil Máder. "Dvacet let starej trabant taky už nelítá jako dřív," řekl žertem majitel bronzu z olympiády v Sydney.

Pětinásobní mistři světa v hlídkách

Jsou pětinásobnými mistry světa v hlídkách, poprvé už v roce 1993. Od té doby na žádném MS nechyběli. Oba už ale mají jiné priority. Jiras má dvě děti, Mádrovi se letos narodila dcera. "Máme problém s motivací, po těch letech už se moc nechce. Máme toho odježděno už tolik, že tělo je hodně opotřebované," přiznal Jiras, kterému se roky přezdívá "Šnek". "Když je hezky a loď pěkně jede, tak to člověka ještě baví, ale když prší, sněží nebo fouká, tak ne," uvedl Máder, zvaný "Švára".

Přesto cítí, že právě ve Španělsku na olympijském kanálu mají šanci. "To bude ale nostalgie," vtipkoval Jiras. "Jenže před deseti lety mě nic nebolelo a neměl jsem dvacet štichů na zadku," ukázal Máder jizvu po vážné operaci, po které chodil tři měsíce o berlích. Uspět však mohou. O víkendu vyhráli mistrovství České republiky na Lipně a kanál v Seu by jim mohl sedět víc.

Kanál pro děti

"Ten kanál je tam pro děti a my jsme taková dětská verze kanoistů," glosoval Máder v žertu jejich nevysoké a hubené postavy. "Jsme o dvacet kilo lehčí než všichni ostatní a máme menší loď, takže nebudeme mít takový ponor," vysvětlil zadák. "Je tam specifická voda, nám se na tom nejezdí špatně," připustil Jiras, že mají šanci před blížícím se koncem kariéry uspět. "Jedeme tam kvůli tomu, že by se to mohlo podařit," řekl.

I kvůli novým pravidlům o lepší ze dvou kvalifikačních jízd a jedné finálové jízdě od nuly budou podle "Šneků" výsledky trochu hrou vabank. "Pravidla nahrávají střelcům, kterým třeba jedna jízda sedne. Ve finále tak může jet pět nýmandů," prohlásil Máder. "Skoro ty výsledky losují," zlobil se. "Místo toho, aby ten krásný sport propagovali, tak vymýšlejí nesmysly, jak pruhovaná bude branka a kde bude viset," rozčiloval se.

I oni budou muset jet v Seu d'Urgell naplno, možná také vabank. "V našem věku už můžeme jezdit jen profesorsky. Hlavně nesmíme jet jako debilové," utrousil Jiras. Potěší je, když jejich jízda bude kvalitní, i když nebude třeba stačit na medaili. Na Lipně v neděli podobnou předvedli. "Po takové jízdě bychom klidně mohli skončit," řekl Jiras. Totéž by si rádi řekli i příští týden v Seu d'Urgell.

Reklama