Hlavní obsah

Doprovod kanoistů na ME strávil šest dní na celnici v Moskvě

PRAHA

Co znamená byrokracie v ruském podání, poznali čeští rychlostní kanoisté na mistrovství Evropy juniorů a závodníků do 23 let. Tříčlenný doprovod s celkem 28 loděmi na vleku strávil na celnici v Moskvě tři dny před šampionátem a také tři dny po šampionátu. Domů do Prahy přijeli trenéři Josef Fuksa a Jiří Bermann a funkcionář Petr Mokrý až v pátek ráno.

Článek

"Nevím, jestli je ještě k něčemu takovému přemluvím," řekl kouč reprezentace Martin Doktor. V roce 2014 přitom bude v Moskvě mistrovství světa. "Tak jsem vtipkoval, že je zase angažuju, že povezou lodě, protože jim to náramně šlo. Ale pro moje vtipkování dnes ráno moc pochopení neměli," uved dvojnásobný olympijský vítěz z Atlanty.

Česká trojice přijela na ruské hranice a celou cestu do Moskvy s nimi jel ozbrojený dohled, který s nimi dokonce jednu noc spal v autě. Navíc v ruské metropoli museli tři dny čekat na potřebná potvrzení a papíry. Trojice spala v autě, sprchovala se hadicí na zavlažování a naštěstí měla s sebou dost jídla a na celnici byla i toaleta. "Úplně se na ně vykašlali, bylo jim jedno, co dělají," líčil Doktor.

Do Ruska vyjeli s dostatečným předstihem, takže zdržení nemělo žádný vliv na trénink závodníků. "Trochu ty problémy jsou vyvážené medailemi, ale v jejich kůži bych být nechtěl," řekl Doktor. Na šampionátu vybojoval stříbro kajakář Josef Dostál na olympijské trati 1000 metrů a bronz čtyřkanoe ve složení Spálenský, Drahokoupil, Luňáček a Dubský rovněž na kilometru.

Stejnou anabázi přepravci lodí zažili i na cestě zpátky. Celníci je na cestu pustili až ve středu dopoledne, třebaže závody skončily v neděli. Ještě hůř na tom byli například Belgičané, kteří se dokonce museli vrátit z ruských hranic kvůli potvrzení zpět do Moskvy. "To jsem nikdy nezažil," dodal Doktor.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.