Hlavní obsah

V Szegedu to bude vřít jako na F 1, říká kouč kanoistů Doktor

Nabitý program má v současné době reprezentační trenér rychlostních kanoistů Martin Doktor. Kromě práce s národním týmem je dvojnásobný olympijský vítěz z LOH 1996 v Atlantě i jednou z tváří kampaně Žijeme Londýnem, která seznamuje veřejnost s historií i přítomností největšího sportovního svátku na světě. Doktor se zúčastnil i představení projektu v Ústí nad Labem.

Článek

Jak vnímáte svoje zapojení do zmíněné kampaně na podporu příští olympiády?

Vážím si toho, že jsem byl osloven, abych propagoval olympijské myšlenky mezi mládeží v jednotlivých krajích republiky. Převážnou část svoji závodní kariéry jsem trénoval v Račicích na Litoměřicku, které patří do Ústeckého kraje. A tak mám ke zdejšímu prostředí velmi vřelý vztah a považuji se už svým způsobem za Severočecha.

Kanoistická sezóna je v plném proudu. Co už máte za sebou?

První závody Světového poháru v Račicích, kde fungovalo všechno, jak má po sportovní i organizační stránce. V některých disciplínách se nám podařilo dostat do finále a na místa, která by znamenala olympijskou nominaci. Všechno, co proběhne před mistrovstvím světa v Szegedu, je v podstatě předehra pro hlavní závod sezóny.

Na jaké posádky nejvíc spoléháte?

Největší pozornost asi poutá posádka K4 mužů, která loni přivezla medaile z mistrovství Evropy i světa. V začátku sezóny se jim ale zatím tolik nedaří. Za necelých čtrnáct dní se evropská špička sjede do Bělehradu.

Dráhu světového šampionátu v Szegedu znáte z vlastní zkušenosti. Co tam na závodníky čeká?

Hodněkrát jsem tam startoval, rád na to vzpomínám. Szeged je z hlediska kanoistiky asi nejpopulárnější místo na světě. Návštěvnost na kanále bývá neskutečná, je tam díky nové tribuně kapacita snad čtyřicet tisíc lidí. Mrazí v zádech, když lidi začnou skandovat. Atmosféru bych se nebál přirovnat k formuli 1.

Reprezentačním trenérem jste třetí rok. Můžete svou práci porovnat s rolí závodníka?

To je rozdílné. Každá pozice má něco svého. Se závoděním jsem začínal relativně brzy a skončil jsem tak akorát. Jako kanoista jsem se věnoval sám sobě a ještě ostatní se starali o mě, kdežto teď se musím starat o svoje svěřence včetně organizačních věcí. Ale nestěžuji si. V trenérské činnosti mi pomáhá i můj otec Josef, který mě vedl celou kariéru.

A vaše cíle?

Dostat co nejvíce závodníků na olympiádu v Londýně.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.