Hlavní obsah

Bartůšek je druhým nejrychlejším českým pokořitelem La Manche

CAP GRIS NEZ (Francie)

Stanislav Bartůšek jako desátý český plavec zdolal kanál La Manche. Sportovní redaktor České televize dnes dosáhl času 10 hodin a sedm minut, lepšího výkonu z českých pokořitelů kanálu dosáhl jen David Čech. Ten přeplaval La Manche před rokem za devět hodin a 45 minut.

Článek

Čtyřiačtyřicetiletý Bartůšek začínal jako vodní pólista, poté přesedlal na triatlon a před třemi lety si splnil sen, když absolvoval slavný havajský Ironman. Poté přijal další výzvu - zdolat La Manche. Že poplave dnes ráno, se v Anglii dozvěděl až v sobotu večer. Počasí, které doprovázelo jeho pokus, nebylo ideální.

"Zpočátku byly podmínky celkem solidní. Bylo teplo, moře bylo klidné a vál příznivý vítr. Po šesti hodinách ale začaly vlny a konec měl Bartůšek velmi tvrdý a náročný," uvedl člen doprovodu Jiří Povolný.

Bartůškův trenér Michal Štěrba České televizi řekl, že po osmi hodinách padla na sportovního komentátora velká krize. "Byla mu strašná zima. Když vylezl z vody, říkal, kam se hrabou všechny triatlony na kanál La Manche. V něm se neplave jen rukama, ale hlavně srdcem a to měl Standa strašně velké," uvedl Štěrba.

Slunce za celý den ani jednou nevykouklo z mraků

Slunce za celý den ani jednou nevykouklo z mraků, voda měla 17 stupňů Celsia. "Počasí nebylo žádný zázrak, rozhodně nebylo na rekord, stejně jako mořské proudy," uvedla další česká plavkyně Yvetta Hlaváčová, která by chtěla kanál La Manche překonat v absolutně nejrychlejším čase. Na trať se možná vydá v pondělí.

"Pokud náš anglický kolega nepotvrdí do osmi hodin ráno, že poplave, tak vyrazím přes kanál já," uvedla Hlaváčová. Startovat chce ze stejného místa, jako Američan Chad Hundeby, jenž drží absolutní rychlostní rekord 7:17 hodiny. "Chtěla bych kopírovat jeho trasu a využívat i stejné proudy," prohlásila plavkyně.

Už v pátek přeplaval La Manche operní pěvec Richard Haan, který k tomu potřeboval 14 hodin a sedm minut.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.