Hlavní obsah

Pylevovou hledala italská policie, biatlonistka už je doma

TURÍN/KRASNOJARSK

Ruskou biatlonistku Olgu Pylevovou hledala v sobotu večer v olympijské vesnici v Turíně italská policie. Závodnice, která musela kvůli pozitivnímu dopingovému nálezu vrátit stříbrnou medaili, byla v té době už na cestě domů. V neděli přistála v Krasnojarsku a odmítla odpovídat na otázky novinářů s tím, že v příštích dnech uspořádá tiskovou konferenci.

Článek

Už v dějišti her ruská závodnice oznámila, že s biatlonem skončila.

Pylevovou chtěl v souvislosti s jejím proviněním vyslechnout turínský soudce, protože doping může být podle italských zákonů považován za trestný čin. Právnička ruské výpravy Alexandra Billiantovová řekla agentuře AP, že biatlonistka neměla důvod v Itálii zůstat. "Zachovala se podle rozhodnutí MOV. Odevzdala akreditaci a opustila zemi," řekla právnička.

Pro turínský soud prý odlet Pylevové nepředstavuje žádný problém. Podle agentury AP se soudce v příštích dnech rozhodne, jestli požádá o výslech Pylevové ruské úřady.

O pozitivním testu se vědělo už před hrami

Vyšetřování povede také předseda Mezinárodní biatlonové unie (IBU) Nor Anders Besseberg, který dnes řekl agentuře Reuters, že o pozitivním dopingovém testu se vědělo už před hrami. Důkazy se však ztratily, když se někdo vloupal do auta, které je převáželo.

Šéf biatlonu vysvětlil, že Světová antidopingová agentura (WADA) objevila pozitivní nález na zakázaný carphedon už při předolympijských testech. Jednou z testovaných závodnic byla tehdy Pylevová, ale výsledky se ztratily.

Pokud by nález patřil ruské biatlonistce, vyvracelo by to její obhajobu, založenou na tom, že u ní před hrami žádnou zakázanou látku nezjistili. Besseberg však připouští, že test mohl patřit někomu jinému. Oficiální prohlášení prý učiní, jakmile bude znát jméno provinilce. Vyjádřil naději, že WADA, nebo laboratoř, která test prováděla, má ještě k dispozici kontrolní vzorky.

Reklama