Hlavní obsah

Bauer skončil na padesátce dvanáctý, vyhrál Nor Northug

WHISTLER

Běžec na lyžích Lukáš Bauer skončil v olympijském závodě na 50 kilometrů klasickou technikou s hromadným startem dvanáctý. Z vítězství se radoval Nor Northug, který tak Ve Vancouveru získal druhou zlatou medaili a čtvrtou celkově. Druhý skončil Němec Axel Teichmann, třetí Švéd Johan Olsson. Další český závodník Jiří Magál doběhl devětadvacátý.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Český běžec Lukáš Bauer v cíli závodu na 50 kilometrů.

Článek

„Tím závodem se protrápil. Už na desátém kilometru se cítil špatně a na čtyřicátém myslel, že umře,“ tvrdil Bauerův kouč Miroslav Petrásek. „Do posledního kopce to ale bylo ještě otevřené, pak jsem tahal za kratší konec,“ přiznal bezprostředně po doběhu sám Bauer, jenž si tak z Vancouveru odveze dva bronzy. „Nebyl jsem ten, kdo diktoval tempo závodu, to je rozdíl mezi prvním a dvacátým závodníkem,“ vysvětloval.

V závodě s hromadným startem rozhodovaly až poslední stovky metrů. Žádný z pokusů o nástup nebyl úspěšný, a tak se do závěrečného pětikilometrového okruhu vezla pohromadě patnáctičlenná skupinka závodníků s většinou favoritů včetně Bauera.

Několikrát se zdálo, že česká naděje odpadá, ale vždy se 32letý běžec z Božího Daru dokázal dotáhnout. Jenže byl zavřený uprostřed balíků soupeřů a ti mu postupně začali poodjíždět. „Posledních sedm kilometrů už jsem se cítil špatně, i když se mi dařilo držet ve skupině. Když se rozjel finiš, už jsem nestačil,“ přiznal.

Lukáš Bauer se občerstvuje během závodu na 50 kilometrů na olympijských hrách.foto: ČTK/Roman Vondrouš

Dramatický závěr, v němž triumfoval Nor Petter Northug se tak odehrával bez účasti Bauera. Dvanáctá příčka je pro něj nejhorší umístění na klasické padesátce od roku 2002, od té doby se vždy vešel do elitní desítky. „Ale ten výsledek neovlivní moji spokojenost s celou olympiádou,“ ujišťoval Bauer. „Sice se i před padesátkou mluvilo o medaili, já věřil, že se cítím dobře, ale netvrdil jsem, že jsem jediný favorit a že to je dá se říci ložené,“ dodával.

Na pád se nevymlouval

Bauera potkala největší nepříjemnost v pátém okruhu, kdy doplatil na hromadný pád běžců jedoucích před ním a i on se poroučel k zemi. Několikavteřinovou ztrátu však dokázal rychle dohnat. „Pád závod neovlivnil, na něj se nebudu vymlouval. Vždyť spadl i Olsson a ještě si dojel pro medaili,“ uznal Bauer.

Byl to taktický závod, roztrhání pole příliš nenapomohlo ani pravidlo o možnosti až tří výměn lyží během závodu. Po nich se pořadí v čele sice přesýpalo, ale ani kolize při přezouvání Francouze Gaillarda, Estonce Veerpala či Švéda Hellnera nevyřadily ze hry o čelní místa.

Mezi ostatními lyžaři nepříliš oblíbený Northug si vynahradil zklamání z nevydařeného úvodu olympiády, po triumfu ve sprintu dvojic získal ve Whistleru své druhé zlato a celkově čtvrtou medaili, když o pouhé tři desetiny zdolal stejně jako ve sprintu dvojic Němce Axela Teichmanna. Ten přitom v průběhu závodu ztrácel, ale dokázal se dotáhnout do čela a potrápit i Nora, jenž na padesátce slavil také vloni na mistrovství světa v Liberci. Těsně třetí byl Švéd Johan Olsson, elitní pětice se vešla do 1,6 vteřiny. Smůlu měl ve finiši Švýcar Dario Cologna, jenž byl v průběhu závodu aktivní, ale v cílové rovince spadl.

Jiří Magál se vedoucí skupiny neudržel, do cíle dojel 29. s téměř pětiminutovou ztrátou. Martin Jakš ani Milan Šperl kvůli nemoci nestartovali.

ZOH - běh na lyžích:
Muži - 50 km klasicky s hromadným startem:
1. Northug (Nor.) 2:05:35,5, 2. Teichmann (Něm.) -0,3, 3. Olsson (Švéd.) -1,0, 4. Angerer (Něm.) -1,5, 5. Kershaw (Kan.) -1,6, 6. Veerpalu (Est.) -6,1, 7. Richardsson (Švéd.) -9,7, 8. Vylegžanin (Rus.) -10,9, 9. Södergren (Švéd.) -11,6, 10. Cologna (Švýc.) -12,0, ...12. Bauer -13,9, 29. Magál (oba ČR) -4:47,2.

Reklama