Hlavní obsah

Skejt je náš, věří Koukal s Kožíškem, naděje pro týmový sprint

Patřičná výbušnost a ostré lokty je dovedly již k bronzu na mistrovství světa a před olympijskými hrami ve Vancouveru se běžci na lyžích Martin Koukal s Dušanem Kožíškem opět řadí k českým nadějím. Sprint dvojic se totiž jede volnou technikou, která oběma štírkům sedí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Běžci na lyžích Martin Koukal (vlevo) a Dušan Kožíšek před odletem na soustředění do Kanady.

Článek

Bronz z Oberstdorfu v roce 2005 byl při premiéře disciplíny na světovém šampionátu překvapením. Jaké šance si dáváte do Vancouveru?

D.K.: Před pěti lety jsem byl ještě benjamínek. Posunul jsem se dál a věřím, že máme zase alespoň na bronz.

M.K.: Je znát, že Dušan dozrál. Umí už něco vymyslet, nebojí se na trati něco udělat.

Co je v týmovém sprintu nejdůležitější?

M.K.: Ani nemusíte být nejrychlejší, ale musíte vydržet vysoké tempo. Je potřeba sledovat dění na trati, vědět co se děje. Třeba myslet i na to, koho Dušanovi přitáhnu na předávku, jestli mu soupeř pomůže, jestli bude aktivní.

D.K.: Hlavní je umět se okamžitě rozhodnout. A také rozvrhnout síly, nepřepálit to. Ze začátku se nejede na doraz, ale na nějakých sedmdesát procent, v pauze jde odpočívat a dostat se z toho.

M.K.: V začátcích disciplíny se jezdilo tak, že po čtyřech kolech většina závodníků končila a závodil jsem už jen já, Němec Angerer a Ital Zorzi. Takhle jsme jednou uspěli i s Lukášem (Bauerem), i když sprinter není.

Na olympijský sprint dvojic vychází v rámci rotace technik bruslení. To vám hraje do karet...

M.K.: Klasika je problém, tam máme značně nevyrovnané výkony. Skejt je ale náš!

Dušane, vás před odjezdem za oceán opět trápily průdušky. Volil jste znovu jako loni v Liberci alternativní metody léčby?

D.K.: Zkouším všechno možné, abych se vyhnul práškům. Ale místo psího sádla už používám jitrocelový sirup, snad se dám brzy do kupy.

M.K.: (doplňuje se smíchem) Psí sádlo už nesmí! Má potíže s Greenpeace, ekologové a ochránci zvířat u něj doma bušili na dveře.

Reklama