Hlavní obsah

Bauer před skiatlonem: Cítím respekt, ale strach nemám

Běžec na lyžích Lukáš Bauer vybojoval v úvodním olympijské závodu bronz a v sobotu bude při druhém startu ve Vancouveru znovu usilovat o stupně vítězů. První pokus vyšel na výbornou. Jak dopadne skiatlon na 2x15 kilometrů? „Přikláním se k risku, protože jet s dalšími favority v klídku by nemuselo skončit dobře,“ plánuje český závodník.

Foto: ČTK/AP

Bronzový Lukáš Bauer v cíli závodu na 15 kilometrů bruslením

Článek

Po pěti dnech vás čeká druhý olympijský závod. Kolik jste toho od bronzové volné patnáctky nalyžoval?

Měl jsem poměrně hodně různých povinností a naplánované volno. Jeden trénink jsem absolvoval ve středu, druhý v pátek

Skiatlon patří do olympijského programu od roku 1992, v současné podobě se jel poprvé před čtyřmi lety v Turíně. Vy jste kombinovaný závod jel poprvé na hrách v Naganu. Vyvíjel se nějak váš vztah k obojetné disciplíně?

Zpočátku jsem z té novoty nijak nadšený nebyl. Nyní už to neřeším. Obě techniky mám vyrovnané a díky tomu patřím k adeptům na lepší umístění. Možná by se mi ale líbilo, kdyby se závod jezdil jako kdysi v podobě dvou-, či alespoň jednodenní kombinace s klasickou částí a následující bruslařskou stíhačkou s handicapovým startem. Varianta s výměnou lyží v depu má nevýhodu, že obě techniky absolvujete v univerzálních botách, každý styl má ale přitom specifické nároky. Vývoj šel ale hodně dopředu a už jsem si zvykl.

Co je pro skiatlon specifické?

V současné podobě musíte stoprocentně využít své přednosti. Klasik by měl pokud možno těžce útočit v úvodní části, aby do bruslařského úseku jely menší skupinky a zejména aby se setřásli výborní bruslaři. Skejtaři naopak potřebují nějak uviset klasiku a pak jsou v klidu.

Je zastávka v depu důležitá pro vývoj závodu? Rozdíly u závodníků mohou být i víc než deset sekund...

V depu se skiatlon nevyhrává. Ani rozhodující nástup tam neuděláte, můžete jen ztratit. Povedená výměna vás ale může dostat z konce skupiny na čelo, což je vítané.

Trénujete přezouvání lyží?

Vůbec ne. Je ale důležité dopředu vědět, kde přesně máte depo.

Už se vám stalo, že jste zajel do soupeřova boxu?

Jednou se mi to povedlo. Na jednom závodě byl zmatek v číslování a zajel jsem do vedlejšího depa. Naštěstí v něm byly hole odlišné značky, takže jsem svůj omyl stihl napravit. Kdybych odjel na cizích lyžích, byl bych diskvalifikován.

Můžete stručně popsat okruhy pro klasickou a bruslařskou část?

Klasický je těžší s táhlým kopcem, po kterém je dlouhý rovinatý sjezd a horší klasici si v něm mohou orazit. Náročnost okruhu je ale značná a očekávám, že se pole roztrhá. Na okruhu pro bruslení jsou před cílovým kopcem rovinaté pasáže a těžko by se ze skupiny odjíždělo. Rozhodovalo by buď poslední stoupání nebo stadión.

Uvažoval jste již o taktice?

Bude rozhodovat aktuální situace, ale jedno je jisté. Během závodu přijde chvíle, kdy budu muset ve zlomku vteřiny zareagovat a vsadit vše na jednu kartu. Přikláním se k risku, protože jet s dalšími favority v klídku by nemuselo skončit dobře.

Závod může být zejména v ostrých zatáčkách hodně kontaktní, máte připravené ostré lokty?

Musíte být trochu drsnější, ale ne arogantní. Když někam budu potřebovat, tak si tam prostě vjedu. Ale sviňárny nedělám. Dokud to někdo nezkusí na mě.

Obáváte se víc soupeřů nebo trati?

Tratě se nebojím, možná mám respekt k zatáčkám. Pokud se tam nahrne celý peloton, tak se asi bude padat. Bude důležité se krizovým situacím vyhnout. Respekt cítím i vůči soupeřům, ale rozhodně ne strach!

Nedostal jste od vašich dětí úkol zajistit druhou medaili, aby každé mělo svoji?

To naštěstí ne. (smích)

Reklama