Hlavní obsah

Barca míří na horkou půdu do Valencie

Španělská přístavní metropole Valencie se dnes může těšit na opravdový fotbalový svátek. Na nedobytném stánku Mestalla se v rámci 23. kola Primera division představí lídr soutěže FC Barcelona. Dá se předpokládat ofenzivní smršť z obou stran, neboť oba týmy jsou svojí útočnou hrou pověstné.

Článek

Domácí fotbalisté mají svým fanouškům rozhodně co odčiňovat, neboť v minulém kole ostudně prohráli na hřišti Getafe 3:0. Jinak si ale Valencie vede v této sezoně velmi solidně - s 39 body okupuje čtvrtou pozici zaručující účast v předkole Ligy mistrů. Mnohem důležitější je ale fakt, že pokud by dnes Valencie dokázala Barcu porazit, stáhla by náskok na čelo tabulky na pouhé čtyři body. A rozhodně to není nereálný úkol. Valencie totiž v této sezoně na svém stadionu prohrála pouze jediné utkání, a to s Realem Madrid. Další naději dává svěřencům trenéra Florese výsledek z podzimního vzájemného měření sil na Nou Campu, kde uhráli remízu 1:1. Dalším faktem je, že Barceloně se venku vůbec nedaří, sbírá vesměs po bodu za remízy. Valencie na svém stadionu produkuje velmi ofenzivní hru, v posledních čtyřech domácích střetnutích nasázela soupeřům neuvěřitelných třináct branek. O střelecké hody se starají především oba útočníci - Fernando Morientes a David Villa vstřelili dohromady již devatenáct branek. Menší problém by však dnes mohl nastat v defenzivě; jasná jednička týmu Santiago Canizares nenastoupí a místo něho zaujme místo v brance Francouz Butelle. Podobné problémy má Valencie i se zálohou, kvůli zranění nezasáhnou do hry Edu, Vicente a Albelda.

V Barceloně to v posledních několika dnech doslova vřelo. Hlavním tématem byl spor mezi trenérem Rijkaardem a Kameruncem Eto'o, jenž odmítl v minulém zápase nastoupit na posledních pár minut s odůvodněním, že mu trenér slíbil minimálně půlhodinu. Zkušený nizozemský stratég však všechny fanoušky uklidnil, když v pátek podepsal v Barceloně novou smlouvu a vyvrátil tak spekulace o svém možném odchodu. Výsledky Barcy jsou však v poslední době velmi dobré, a to je nejdůležitější. Z posledních čtyř zápasů ztratila Barca pouze dva body za bezbrankovou remízu v Pamploně. Tam se také museli Cules obejít bez svého nejlepšího střelce Ronaldinha, jenž stihl nasázet v této sezoně už úctyhodných patnáct branek. Dobrou zprávou pro Barcu je také návrat Messiho po dlouhodobém zranění. Trenér Rijkaard věří, že se Messi ve Valencii dostane na hřiště alespoň na poločas a rozehraje se tak jště před středečním šlágrem Ligy mistrů, ve kterém Barca přivítá rozjetý expres z Liverpoolu. V zápase s Valencií však půjde také o hodně, a proto Rijkaard nasadí nejlepší možnou sestavu, počítat nemůže pouze se zraněnými obránci Thuramem a Sylvinhem. Opět to vypadá na rozestavení 4-3-3, kdy v útoku by měli operovat Iniesta, Saviola a Ronaldinho.

Utkání nemá žádného papírového favorita, o čemž svědčí i kursy sázkové společnosti bwin. Na výhru domácí Valencie je vypsán kurs 2.70, na remízu 3.15 a kdo věří v úspěch Barcelony, může svůj vklad znásobit kursem 2.40.

Reklama