Hlavní obsah

Stáj Williams opět na tenisovém trůnu

PRAHA

Když po finále French Open pozvedla nad hlavu trofej pro vítězku ženské dvouhry Belgičanka Justine Heninová-Hardenneová, začalo se živě spekulovat o konci tenisové hegemonie sester Williamsových. O několik týdnů později je ale vše při starém - sesterské duo ve Wimbledonu opět ukázalo světu, kdo je na dvorci nejlepší.

Foto: ČTK

Venus (vlevo) a Serena Williamsovy pózují po finále Australian Open s trofejemi. Mladší ze sester se raduje, vyhrála čtvrtý grandslam v řadě.

Článek

Tenisový divák se během loňské grandslamové série velkých překvapení nedočkal, vyjma úvodního Australian Open, kde finálové střetnutí sehrály Američanka Jennifer Captiatiová s Martinou Hingisovou ze Švýcarska.

Po zbytek roku se ovšem za režijní pultík postavily Williamsovy, aby dovedly zbytek tenisového světa k šílenství. Fanoušci pak byli svědky vzestupu mladší Sereny, která svou do té doby lepší sestru překonala po všech stránkách a po právu se vyšplhala až na pozici světové jedničky.

Vrchol přišel v Melbourne

Ve zbývajících třech grandslamech sezóny ztratila smysl otázka která z tenistek obdrží trofej vítězky, ale která ze sester se bude radovat tentokrát. Konečná verze pak zněla: zastaví někdo Serenu? Ta totiž dokázala svou sestru přehrát jak v Paříži, tak ve Wimbledonu a třetí grandslamový titul v řadě si v rodinném podniku připsala i ve Flushing Meadows.

A další hořkou pilulku musely soupeřky - a s nimi i mnozí diváci - spolknout hned na úvod sezóny letošní. Serena si ve čtvrtém sesterském finále v řadě opět s Venus poradila a jakoby jen tak mimochodem zvítězily společně obě Američanky den před vzájemným duelem ve dvouhře i ve finále čtyřhry. A pro grandslam se najednou lépe hodilo označení Serenaslam...

Pařížské vyřazení Serenu nezlomilo

Štěstí je však vrtkavé a ve sportu obzvlášť. V dalším letošním klání velké čtyřky se vše obrátilo. Venus skončila na French Open v osmifinále na raketě Rusky Very Zvonarevové, Serena dohrála v semifinále. Na zápas s pozdější vítězkou Heninovou-Hardenneovou asi jen tak nezapomene.

Pařížské publikum bylo od začátku střetnutí na straně belgické hráčky a na konci duelu Američanku dokonce vypískalo. Do té doby až přespříliš sebevědomá Serena byla najednou zlomená a při setkání s novináři se neubránila slzám...

Jakýmkoliv spekulacím o konci jedné éry je ale opět konec. Finálovým zápasem v All England Clubu obě sestry poslaly soupeřkám i divákům jednoznačnou vizitku: "Pokud jste s námi přestali počítat, udělali jste chybu!" Zda jsou skutečně nepřekonatelnými vládkyněmi světových kurtů, budou moci ukázat již za pár týdnů. Závěrečný grandslam sezóny začíná ve Flushing Meadows 25. srpna.

Reklama