Hlavní obsah

Rusko začne doma s Dánskem

Mistrovství světa v ledním hokeji se hraje každý rok a dnes započne boj o titul z něj již po jedenasedmdesáté. Počet účastníků je stejný jako v minulých letech, kdy se ustálil na občas kritizovaných šestnácti. Ve skupinové části se však bude uplatňovat nový bodový systém a domácí Rusové budou tedy proti Dánům usilovat o zisk tří povinných bodů.

Foto: 1578666

Český obránce Radek Hamr v souboji s Rusem Tkačenkem

Článek

Do Moskvy a jejího okolí se mistrovství světa vrací po jedenadvaceti letech. Domácí fanoušci možná doufají, že jejich borci dostanou na konci turnaje po čtrnácti letech na krk zlaté medaile. Vedení ruského hokeje si však uvědomuje silnou konkurenci v nejvyšších patrech a za uspokojivý výsledek by považovalo jakoukoli medaili. Rusko procházelo velmi dobře čtyřmi turnaji Euro Hockey Tour, ale finálový dvojzápas nezvládlo. Trenér Bykov se rozhodl postavit tým na hráčích domácí superligy, což také učinil. Postoj k hráčům z NHL dalo vedení najevo, když vyloučilo z přípravy Sjomina za neomluvenou nepřítomnost na plánovaném srazu. Jediný post, kde by Rusové posilu z NHL přivítali, je místo v brance, ale právě zde se jim toto přání nevyplnilo.

Dánsko si zahraje páté mistrovství světa v řadě. V minulých dvou letech zabránilo vyřazení z elitní společnosti až díky úspěšnému zvládnutí bojů ve skupině o udržení. Letos by jistě chtělo mít klid nepoměrně dříve. Dle papírových předpokladů by v tomto ohledu měl být pro Dánsko klíčovým úterní zápas se stejným soupeřem, který ho poslal do vyřazovacích bojů před dvěma roky. Dánové mají třetinu kádru tvořenou hráči, kteří hrají ligové soutěže jinde než ve své domovině. Tři hokejisté přijeli ze zámořských juniorských a nižších soutěží a hned pět krajánků z Evropy. Nejvíce zkušeností nasbíral zřejmě Regin, který si v dresu Timry zahrál ve Švédsku i play off.

Bookmakeři bwin ví, že domácí publikum i celek nic jiného než vítězství nezajímá. Na výhru Ruska včetně případného prodloužení a samostatných nájezdů vypsali kurs 1,01 . Domácí tým však jistě bude chtít vyhrát již v normální hrací době a připsat si tři body. Bookmakeři bwin Rusku věří natolik, že na jeho výhru po 60 minutách alespoň o čtyři branky vypsali kurs 1,6 . Dánové by podle nich měli šanci až v případě, že by měli do začátku utkání k dobru automaticky pět gólů. Ačkoli je ve skutečnosti něco takového nemožné, bookmakeři bwin takovou situaci nasimulovali a na možnost, že Dánsko neprohraje o více než čtyři branky vypsali kurs 1,72 .

Reklama