Hlavní obsah

Dunfermline má šanci vykřesat jiskřičku naděje

V dohrávce 36. kola skotské Premier league přivítá poslední Dunfermline desátý Motherwell. Hosté jsou prakticky už zachráněni, naopak s domácími to nevypadá zdaleka růžově. Z posledních zápasů je ale jasně vidět, že se nevzdávají a jejich šance na udržení stále žijí.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Fotbal - ilustrační foto

Článek

Velké starosti má jistě manažer domácích - Stephen Kenny. Jeho mužstvo sice postoupilo velmi překvapivě do finále skotského Poháru a jelikož v něm změří síly s Celticem, který vyhrál ligu a má tedy vstupenku do kvalifikace o Ligu mistrů, tak Dunfermline bude hrát Pohár UEFA. Naopak vůbec se jeho svěřencům nedaří letos v lize, díky čemuž jsou tři zápasy před koncem na sestupové příčce. V poslední době ale dělají co se dá a z jasného sestupujícího je rázem mužstvo, které patří za poslední měsíc vůbec k těm nejlepším.

Svou sérii úspěchů odstartovali Kennyho svěřenci v Caledonian, kde vyhráli 3:1. Následně sice prohráli na hřišti svého dnešního soupeře, ale od té doby už pouze vítězili. Tři body si připsali v zápasech s Hibernian, Dundee Unite a před týdnem i v klíčovém duelu o udržení se St. Mirren. Ten ale včera vyhrál v Dundee a Dunfermline se odpoutal na rozdíl 4 bodů. Tři z nich dnes mohou Kennyho muži smazat v dohrávce s Motherwellem. V té se na hřišti narozdíl od posledního zápasu objeví důležitý muž - Phil McGuire. Zpátky je rovněž i útočník Stevie Crawford.

V tuto chvíli 10. celek skotské elitní soutěže letos podává velmi nevyrovnané výkony. Své nelichotivé postavení si vydobyl především špatnými výsledky na domácím hřišti. Ve Fir Parku získal během 17 zápasů pouhých 19 bodů, na hřištích soupeřů vybojoval bodů stejně. Tento fakt potvrdili svěřenci Maurice Malpase na začátku dubna, kdy podlehli na domácím hřišti Kilmarnocku 0:1. Minulý víkend se jim dařilo o něco lépe; ve Fir Parku vybojovali bod po výsledku 3:3 s přímým konkurentem v tabulce Falkirkem.

Malpasovi muži mají v tuto chvíli na Dunfermline náskok 8 bodů, který může být teoreticky do konce sezony ještě smazán, ale to by Motherwell musel vše prohrát a Dunfermline naopak vše vyhrát. Aby Motherwell spadl, tak by své zbylé dvě utkání musel vyhrát ještě St. Mirren. Tato spekulace je dosti nereálná a Malpasovo mužstvo je prakticky už zachráněno.

V nedávné době 44letý kouč provedl ve svém kádru „velký třesk“ - deseti hráčům řekl, že si mají hledat nové angažmá, že s nimi do příští sezony nepočítá. V létě navíc přestoupí do Celtiku nejlepší střelec týmu Scott McDonald a odchodem navíc pohrozili další tři hráči Brian Kerr, Kevin McBride a Paul Quinn. Svou účast v příští sezoně v dresu Dunfermline má naopak jistou obránce Danny Murphyho, který ale dnes nenastoupí vinou zranění. Mimo hru jsou také Keith Lasley a Phil O´Donnell.

Utkání nemá výrazného favorita - na domácí si můžete vsadit u společnosti bwin s kursem 1.90. Kurs na remízu má hodnotu 3.35 a na vítězství hostů vypsali experti bwin kurs 3.50.

Reklama