Hlavní obsah

Řekové chtějí Španělsku oplatit poslední zápas

Dva nejúspěšnější týmy Evropy posledních let na sebe narazí v semifinále ME. Domácí Španělé podruhé během turnaje odehrají zápas proti Řekům, kteří včera proti Slovinsku utekli hrobníkovi z lopaty.

Článek

Španělé - úřadující mistři světa - a Řekové, kteří zvítězili na posledním mistrovství Evropy, byli před letošním turnajem považováni za největší favority na zisk letošního titulu. Obě mužstva sice dokráčela až do semifinále, každé ale jiným způsobem.

Španělé dokazují před svým publikem svou sílu od začátku prakticky v každém zápase. Sice už jednou klopýtli, když ve skupině nestačili na Chorvaty, s nimiž prohráli 84-85, ale důležitá utkání zvládají s přehledem. Silné Rusy například porazili 81-69, Izrael rozstříleli 99-73 a ve čtvrtfinále přejeli Němce rozdílem třídy. Naši sousedé vzdorovali Španělsku jen v první čtvrtině, střelecky se nedokázal prosadit Nowitzki ani žádný z jeho spoluhráčů, zatímco Jihoevropané řádili: jen náhradníci dali dohromady 39 bodů a přispěli tak k celkové výhře 83-55.

Řekové měli cestu mezi nejlepší čtyři mnohem, mnohem trnitější. Už ve skupině měli problémy: Izrael sice porazili 76-66, proti tápajícímu Srbsku potřebovali k výhře prodloužení a s Ruskem prohráli 53-61. Poté nestačili na dnešního soupeře, s nímž prohráli vysoko 58-76, a s Chorvatskem hráli ještě vteřinu před koncem nerozhodně a zachránila je až trojka Vasileiose Spanoulise. Po delší době odehráli klidný zápas proti slabému Portugalsku, nad nímž zvítězili 85-67 a mohli se připravovat na čtvrtfinále se Slovinci. To se ale vůbec nevyvíjelo podle jejich představ: necelé tři minuty před koncem mělo Slovinsko vítězství na dosah, svůj náskok 12 bodů ale ztratilo a Papaloukas dokonal dílo zkázy svou přesnou střelou 7 vteřin před koncem utkání. "Na tenhle zápas nikdy nezapomenu. Náš tým je neuvěřitelný. Nebyli jsme v podobné situace poprvé, ale to jenom ukazuje na to, že nikdy nepřestáváme věřit," řekl po utkání šťastný Nikolaos Zisis.

On a jeho mužstvo dnes ale bude potřebovat víc než jen víru, pokud chtějí postoupit na úkor Španělů, kteří mají k dispozici mnohem širší kádr vynikajících hráčů, než Slovinsko, a kteří už jednou Řeky porazili. A podle bookmakerů by se jim to také nemělo povést: papírovým favoritem utkání jsou Španělé, na něž společnost bwin vypsala kurs 1.18, zatímco na Řecko si můžete vsadit ve vysokém kursu 4.25.

Reklama