Hlavní obsah

Liga mistrů je na startu nového ročníku

Fotbaloví fanoušci se dočkali, dnes odstartuje nový ročník nejprestižnější evropské soutěže. Dvaatřicet nejlepších celků Evropy si to na zelených trávních rozdá o titul, který zaručuje nejen milióny, ale také velkou pozornost a slávu.

Článek

Finále bude 21. května 2008 hostit hlavní metropole největší země světa. Na stadionu Lušniky v Moskvě probíhaly v roce 1980 Olympijské hry. V té době měl však ještě starý kabát, v letech 1995-97 byl totiž rázně rekonstruován a momentálně pojme hned 84 745 sedících diváků.

Do Moskvy se však podívají pouze dva nejlepší celky, které to budou, se rozhodne v následujících devíti měsících. Celkovým vítězem se navíc může stát pouze jeden tým, na top 10 favoritů bookmakerů společnosti bwin se podíváme podrobněji.

FC Barcelona - kurs 5.50 Vůbec největším kandidátem na celkové vítězství nového ročníku Ligy mistrů je španělská FC Barcelona. Katalánci v létě udělali velký nákup v podobě Thierryho Henryho, který společně se Samuelem Eto'em a pod nimi hrajícím Ronaldinhem, tvoří doslova smrtící ofenzivní sílu. V Primera division však toto doposud nepotvrdili, když během tří kol skórovali pouze v jednom zápase. Na začátku se ale chleba neláme a u Barcelony se určitě očekává vzestup formy. Loni ji utekla obhajoba ligové titulu i toho v Lize mistrů, a o to větší chuť má jistě letos.

FC Chelsea - kurs 7.50 Stejně jako v posledních sezonách je vážným kandidátem na celkové vítězství londýnská Chelsea. I když Blues pod manažerem José Mourinhem podávají konstantně velmi kvalitní výkony, tak historii nepřepsali - nejprestižnější evropskou trofej doposud nikdy nevyhráli. Loni skončili nešťastně v semifinále, když na penalty podlehli konkurenčnímu Liverpoolu, předloni je v osmifinále vyřadila Barcelona. Letos by Mourinhovi muži tuto smůlu chtěli jistě už prolomit a konečně se probojovat do závěrečného zápasu.

Real Madrid - kurs 8.00 O trochu menší šance se dávají slavnému Realu Madrid, jehož hráči si na cennou trofej sáhli naposledy v roce 2002, kdy byl hlavním strůjcem úspěchu francouzský míčový kouzelník Zinedine Zidane. Ten však už loni Bílý balet opustil a tento slavný klub prozatím marně hledá nového lídra. Do letošní sezony však vstoupil na výbornou, když v domácí soutěži má po třech kolech plných 9 bodů, což je vůbec nejlepší start po 16 letech. Že by se v Madridu blýskalo na lepší časy?

Manchester United - kurs 8.00 Stejné šance jako Realu dávají bookmakeři světové jedničky Manchesteru United. Rudí ďáblové loni ovládli po čtyřech letech Premier league, když velkou měrou přispěl k titulu kandidát na nejlepšího fotbalistu světa Cristiano Ronaldo. V létě navíc přišel na Old Trraford jeho „dvojník“ Nani, s jehož pomocí chce Sir Alex Ferguson dovést svůj výběr i k titulu v Lize mistrů, na který naposledy dosáhl v roce 1999.

AC Milán - kurs 8.50 Překvapivě až na páté příčce je nejúspěšnější klub Ligy mistrů za poslední roky. AC Milán se do finále milionářsko soutěže probojoval během uplynulých pěti sezón dokonce třikrát, když prohrál pouze v památném utkání s Liverpoolem. Tomu však porážku v květnu vrátil a do nového ročníku vstupuje s nálepkou obhájce trofeje.

FC Liverpool - kurs 10.00 Finalista posledního ročníku byl v létě u největšího nákupu Premier league, když do Liverpoolu přestoupil z Atletika Madrid hvězdný forvard Fernando Torres. Rafael Benitéz tak má k dispozici novou útočnou hrozbu, která umí rozhodovat klíčové zápasy. Vstup Reds do nové sezony pouze odpovídá kvalitě kádru a především jeho šíři, která může být k velkému počtu zápasů rozhodující.

Inter Milán - kurs 10.00 Rovněž s kursem 10 rovných si můžete vsadit na celkové vítězství Interu Milán, který nejprestižnější evropskou trofej vybojoval naposledy v roce 1965. Loni ale s obrovským přehledem obhájil titul v Serii A, v Lize mistrů vypadl nešťastně v osmifinále s Valencií. Letos doufá vedení klubu ve výraznější úspěch, čemuž by měla napomoci i nová posila do obrany Cristian Chivu.

FC Arsenal - kurs 17.00 Bez šance rozhodně není ani Arsenal Londýn, který prošel do hlavní fáze Ligy mistrů hladce přes Spartu Praha. Předloňský finalista sice nikterak kádr neposílil, naopak odešel už zmiňovaný Henry, ale přesto vstoupil do nové sezony v úctyhodné formě. Kromě 3. předkola milionářské soutěže se mu daří i v Premier league, když je momentálně dokonce na samém čele tabulky.

FC Sevilla - kurs 17.00 Podobně si v domácí soutěži vede španělská FC Sevilla, kterou sice před dvěma týdny postihla tragédie v podobě smrti Antonia Puerty, ale výkon fotbalistů na hřišti to nikterak nepoznamenalo. Ve dvou kolech totiž vstřelili hned osm branek a tuto formu by si jistě chtěli přivézt i do Londýna, kde s Arsenalem sehrají úvodní duel základní skupiny H, ve které nechybí ani pražská Slavie.

Olympique Lyon - kurs 26.00 Posledním týmem, o kterém se zmíním, je Lyon. Ten si loni připsal ve francouzské lize pátý titul v řadě a svou kvalitu by konečně chtěl potvrdit i na mezinárodní scéně. Loni prošel s velkým přehledem základní skupinou, když porazil i Real Madrid, ale v osmifinále překvapivě vypadl s římským AS. K lepšímu výsledku chce rozhodně klubu pomoci i mistr světa Fabio Grosso, který se v létě do Lyonu přestěhoval z Interu Milán.

Vítězem nadcházejícího ročníku Ligy mistrů se ale může stát i někdo ze zbylých 22 klubů. Mezi nimi nechybí ani Slavia Praha, jejíž vítězství bookmakeři společnosti bwin ocenili kursem 501.00. Černým koněm soutěže by mohlo být Schalke 04 s kursem 67.00 nebo Celtic Glasgow, na který si můžete vsadit za kurs 126.00.

Reklama