Hlavní obsah

Spraví si Oranjes chuť se Slovinskem?

Skupina G je jednou z nejzamotanějších probíhající kvalifikace o Euro 2008. Ve šlágru o víkendu dokázali Rumuni porazit Nizozemce, čímž se výrazně přiblížili postupu na šampionát. Kromě této dvojice bojuje o vstupenku ještě Bulharsko a i kvůli tomu by dnes Oranjes měli vyhrát se Slovinskem.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Arjen Robben během tréninku nizozemské reprezentace

Článek

Nizozemsko prochází sice kvalifikací dobře, přesto nějaké ty body ztratilo a ještě nemá postup zdaleka zajištěný. Na záda mu totiž dýchá Bulharsko, které má pouze o dva body méně a i když dnes hraje s lídrem skupiny Rumunskem, tak se chce poprat o Euro. Postup si však nechtějí Holandani nechat ujít a dnes mají bezesporu v úmyslu porazit v probíhající kvalifikaci překvapivě málo výrazné Slovince.

„Máme tři zápasy do konce a stačí nám uhrát sedm bodů,“ řekl optimisticky Marco Van Basten, trenér Oranjes. „Máme tedy vše ve vlastních rukou a v domácích zápasech se Slovinskem a Lucemburskem musíme získat šest bodů,“ dodal kouč. „Je škoda, že jsme prohráli s přímým konkurentem Rumunskem. Utkání se Slovinskem tak hned dostalo důležitý náboj,“ konstatoval Giovanni van Bronckhorst, klubový obránce Feyenoordu.

Na optimismu Nizozemcům rozhodně přidávají i návraty Wesleyho Sneijdera a Robina Van Persieho, kteří o víkendu stáli kvůli kartám. Otazník startu naopak visí nad obráncem Johnem Heitingou, který si poranil kotník. V základní jedenáctce by se měl objevit Ryan Babel, jenž před zápasem s Rumunskem zaspal a trenér Van Basten ho nechal pouze na lavičce náhradníků. „Pořídil jsem si nový budík,“ žertoval ofenzivní hráč Oranjes.

Spravit si chuť a nejen po víkendu by si chtěli dnes i Slovinci, kteří doma v sobotu uhráli pouze bezbrankovou remízu s Albánií. „Stalo se, život jde dál,“ řekl kouč Matjaz Kek, jehož celek je momentálně na čtvrté příčce kvalifikační skupiny G. „Proti Nizozemsku se budeme snažit překvapit. Tento nový tým je na svém začátku. V příští kvalifikaci budeme více konkurence schopní,“ dodal kouč Kek, který může oproti víkendu počítat už s důležitým Bostjanem Cesarem.

Papírovým favoritem utkání jsou jednoznačně domácí Nizozemci, na které si můžete vsadit s kursem 1.12. Na remízu vypsali bookmakeři společnosti bwin kurs 6.50. Ten kdo věří v překvapení, může si vsadit na Slovinsko, jehož výhra je oceněna kursem rovných 18.00. Na koho si vsadíte, se můžete rozhodnout klidně až v průběhu zápasu a to díky live sázkám, které rovněž najdete u společnosti bwin.

Reklama