Hlavní obsah

Premier League opět oživí birminghamské derby

Po roční přestávce je tu znovu ligové derby dvou birminghamských celků, City hostí Aston Villu. Nedělní program ale nabízí i řadu jiných zápasů - Manchester United hostí dobře hrající Blackburn, Chelsea se utká s Evertonem, souboj týmů z popředí nabídne i utkání Portsmouth - Manchester City.

Foto: REUTERS/Eddie Keogh

Při zranění Rooneyho bude hlavní zodpovědnost za výkon Manchesteru United ležet na Cristianu Ronaldovi

Článek

Birmingham City - Aston Villa  (neděle 14:00)

Oba týmy z Birminghamu zatím podávají výkony podle předpokladů a drží se ve středu tabulky. Nicméně derby je vždy výjimečně a nyní se dá předpokládat vyrovnaný souboj.

Na tento duel se určitě vůbec nejvíce těší záložník Birminghamu Daniele de Rider. Ten přišel do týmu Stevena Bruce před letošní sezónou z Ajaxu Amsterdam, jenže prozatím toho moc nenahrál kvůli zranění. "Na derby se velmi těším. V Nizozemsku jsem si derby nikdy nezahrál, jelikož v Eredivisie je pouze jeden tým z Amsterdamu. Mezi City a Villou panuje obrovská rivalita, a proto uděláme pro vítězství vše. Věřím, že nás přijdou naší fanoušci podpořit v hojném počtu, jelikož mému týmu už několikrát výrazně pomohli a v letošní sezóně jsou vážně fantastičtí," složil de Rider pochvalu příznivcům Birminghamu. Ti v dnešním zápase na hřišti určitě neuvidí Garyho McSheffreyho, Camerona Jeromeho a Garryho O'Connora. Všechny tři totiž trápí zranění.

Aston Villa v posledních dvou zápasech podle očekávání bodovala a nyní se od ní čeká totéž, jelikož je letos přeci jen o něco lepší než právě její městský rival. Navíc Villans se rozhodně se středem tabulky spokojit nechtějí a jejich cíle jsou mnohem smělejší. "Pokud se nám přes zimní přestupové období nerozpadne kádr, ale naopak posílí, budeme na tom skutečně dobře," předpovídá hostující obránce Zat Knight. "Všichni v Evropě mluví o tom, že můžeme být v Anglii jedni z nejlepších. Máme krásný stadion, výborné fanoušky, kvalitní tým, tak proč ne," dodal Knigth, jemuž určitě udělal radost pohled do kolonky marodů. Aston Villa bude mít totiž pro toto utkání kompletní kádr, malý otazník visí pouze nad na Lukem Youngem, který si přivodil drobné zranění v minulém zápase s Derby County.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.55 - 3.15 - 2.55

Chelsea FC - Everton FC

Probuzená Chelsea, to je hlavní téma posledních dnů v Anglii. Stačilo pár dnů na aklimatizaci nového kouče Granta a Blues už zase šlapou jako loni. Přes klopýtnutí v týdnu na hřišti Schalke, které navíc Londýňany jasně přehrálo, panuje v táboře Chelsea znovu lepší nálada a teď se tady chystají sestřelit dalšího soupeře – osmý Everton.

Ale pozor, není radno Everton podceňovat. Nebýt mnoha zranění, které teď mužstvo Toffees sužují, byli by možná svěřenci Davida Moyese sahali i víš než jen na příčky zajišťující účast v Intertoto Cupu. Každopádně slova Avrama Granta z jedné z prvních jeho konferencí v nové funkci, že pod ním bude hrát Chelsea konečně útočný fotbal, se začínají pomalu, ale jistě stávat realitou. Každý si jistě vzpomene na senzačně vysoké vítězství 6:0 nad Manchesterem City a nedávné čtyři góly v síti druholigového Leicesteru. Navíc Chelsea bude hnát k vítězství i vidina prodloužení své neporazitelnosti na Stamford Bridge už na 69 utkání. A pokud by tento zápas vyhrála, navíc by to bylo již padesáté vítězství nad Evertonem. K případným třem bodům však rozhodně nenapomůže hned trio defenzivních hráčů. K Terrymu a Ferreirovi se nedávno připojil i český golman Petr Čech. Naštěstí pro Chelsea se už alespoň dal dohromady Ashley Cole a bude připraven alespoň na lavičce náhradníků. Daleko od návratu je stále Michael Ballack.

S velkou sebedůvěrou a vědomím, že nemají co ztratit, půjdou do tohoto zápasu hráči Evertonu. Navíc povzbuzeni čtvrtečním pohárovým vítězstvím nad německým Norimberkem. Touto výhrou jen prodloužil svou sérii vítězství ve všech soutěžích na pět zápasů v řadě. Mužstvo se může znovu opřít o své úderné duo ve středu hřiště Artetu a Cahilla. Na začátku sezóny byl druhý jmenovaný zraněný a na hře Toffees to bylo znát, teď už je ale australský špílmachr zpět a soupeře znovu děsí svými nápaditými rozehrávkami. Poslední výhra Evertonu na Stamford Bridge se datuje až do roku 1994, kdy rozhodl jediným gólem zápasu Rideout. O třináct let později, tedy loni, zde Toffees uhráli slušnou remízu 1:1, za kterou by jistě byli rádi i letos. Stejně jako Grant má i jeho protějšek u kormidla Evertonu, David Moyes, problémy s absencemi důležitých hráčů. Kanonýra Johnsona ještě dobře zastupuje mladíček Anichebe, který střídal proti Norimberku až v 75. minutě a soupeře sestřelil dvěmi přesnými trefami, ale zvláště třeba za Bainese jen stěží najdete v řadách liverpoolského týmu adekvátní náhradu. Dalšími zraněnými hráči jsou pak Turner, Vaughan a Stubbs.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.35 - 4.00 - 9.00

Tip EuroFotbal.cz: 1

Tottenham Hotspur - Wigan Athletic

Souboj dvou týmů ze dna tabulky nabídne zápas mezi Tottenhamem Hotspur a Wiganem Athletic. Oba týmy nehrají tento rok podle představ a oba také v poslední době propustily své trenéry. Stejný mají i zisk bodů. Z prvních 12 kol Premier League vytěžily pouhých osm bodů. Podle všeho by to měl být vyrovnaný zápas.

Tottenham neměl během týdne volno, čekal ho totiž zápas Poháru UEFA proti Hapoelu Tel Aviv a Spurs ho zvládli velmi dobře. Trefy Keana a Berbatova zajistily výhru 2:0, ale podle trenéra Tottenhamu Ramose je stále co zlepšovat. "Myslím, že jsme ještě daleko od hry, kterou bychom měli předvádět a stále máme mezery v obraně i útoku. Je to hlavně tím, že hráči mají slabou morálku, potřebujeme několik dobrých výsledků k tomu, aby se tým uvolnil a začal si víc věřit." Juande Ramos ale bude pro zápas s Wiganem postrádat několik zraněných hráčů. Do hry nezasáhnou Ledley King, Benoit Assou-Ekotto, Ricardo Rocha, Anthony Gardner ani Gareth Bale. "Máme v lize špatnou pozici a v utkání s Wiganem potřebujeme nutně tři body, protože jen vítězství nám vrátí sebevědomí,", prohlásil před zápasem obránce Tottenhamu Michael Dawson.

Wigan prohrál už šest zápasů v řadě a pokud se chce v lize udržet, nesmí další prohry připustit. V posledním souboji Wigan podlehl Chelsea 0:2 a po zápase byl propuštěn trenér Chris Hutchings, mužstvo po něm prozatím převzal jeho dosavadní asistent Frank Barlow. "Každý teď sleduje, jaké změny u nás nastaly po odchodu Chrise a my chceme předvést proti Tottenhamu co nejlepší výkon," prohlásil Barlow. Podle obránce Wiganu Maria Melchiota si tým vzal propuštění Hutchingse k srdci a začne předvádět lepší výkony. "Poslední dva zápasy jsme vypustili a potrestán byl za to Chris. Chceme tedy ukázat, že změna pomohla a vybojovat vítězství." Wigan by mohl nastoupit v nejsilnější sestavě. Po zranění se do tréninku se zapojil i Emile Heskey, do tohoto zápasu ale s největší pravděpodobností ještě nezasáhne a bude se šetřit. Oba týmy se chtějí v tomto zápase zvednout a vítězstvím se odrazit k lepším výkonům, uvidíme tedy kterému se to povede.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 3.75 - 6.80

Tip EuroFotbal.cz: 1

Manchester United - Blackburn Rovers

Manchester United, druhý tým anglické ligy, přivítá na Old Traffordu tým Blackburnu, který navzdory očekáváním v Premier League docela válí – momentálně se nachází na šestém místě. Zajímavostí je, že ani jeden tým nepoznal v posledních osmi zápasech porážku a v minulém kole oba celky shodně rezimovaly. Rudí Ďáblové minulý týden hráli 2:2 na trávníku Arsenalu, když v až nastavení vyrovnal William Gallas. Tým Blackburnu zase uhrál bezbrankovou remízu s Liverpoolem.

Kouče domácího celku, Sira Alexe Fergusona, momentálně velice trápí zranění jednoho z klíčových hráčů Ďáblů – Wayna Rooneyho, který si při tréninku poranil kotník a bude mimo hru minimálně měsíc. Dá se předpokládat, že Rooneyho vedle Carlose Teveze nahradí Louis Saha. I přes toto snížení palebného potenciálu se od domácích dají očekávat útočné manévry, vždyť z posledních šesti zápasů dokázali United čtyřikrát vstřelit čtyři branky. V útoku Manchesteru to prozatím skvěle klapalo, zápas s Blackburnem napoví, jak to půjde v novém složení. Za sledování jistě bude stát výkon Cristiana Ronalda, jež je momentálně nejlepším střelcem United a jehož rychlost a kopací technika jistě bude obráncům Blackburnu dělat na čele vrásky.

Do hry už se pomalu vracel Gary Neville, ale znovu si poranil lýtko a nějaký týden si odpočine. Kromě něj a Rooneyho jsou mimo hru i další dlouhodobí marodi - Paul Scholes, Mickael Silvestre a Park Ji-Sung. Malý otazník se vznáší i nad startem gólmana Van der Sara, jehož by v případě potřeby nahradil Tomasz Kuszczak.

Od Blackburnu, který do zápasu nastoupí jako jasný outsider, lze očekávat daleko opatrnější herní projev vycházející z dobře zajištěné obrany a spoléhající na dobrou útočnou spolupráci McCarthyho a Santa Cruze. Zajímavé jistě bude, jak se předvede Morten Pedersen, který je pro tým Blackburnu velice důležitý a očekává se od něj hlavní útočná aktivita.

Manažer Blackburnu Mark Hughes nemá žádné nové zraněné, mimo hru tak stále jsou jen Savage s Robertsem a také Steven Reid, který se sice po dlouhé absenci vrací do hry, ale k tomu, aby mohl zasáhnout do zápasu, má pořád hodně daleko. Otazník visí nad Dunnem a Mokoenou.

Od zápasu se dá očekávat prodloužení série vítězství Manchesteru, který je momentálně opravdu v ráži, i když Blackburn je poměrně těžký soupeř, který dokáže vzdorovat nátlaku předních světových klubů, jak dokázal v minulém kole proti Liverpoolu. Ale přesto - pokud Manchester nevyhraje, bude to považováno za neúspěch.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.75 - 8.25

Tip EuroFotbal.cz: 1

Bolton Wanderers - Middlesbrough FC

Velmi důležitý záchranářský souboj bude k vidění v Boltonu, kam zavítají fotbalisté Middlesbrough. Wanderers sice nedávno vyměnili trenéra, ovšem kýžený úspěch se prozatím stále nedostavil. Pod koučem Megsonem vybojovali ze dvou zápasů pouze dva body za dvě remízy 1:1.

"Tento zápas je mnohem důležitější, než čtvrteční střetnutí s Bayernem Michov," prozradil klíčový útočník domácího týmu Kevin Davies. "Víme, o co hrajeme. Stále doufáme, že se právě v tomto utkání chytneme a začneme vyhrávat. Určitě nás bod z Mnichova potěšil, ale hlavně jsem viděl výrazné zlepšení naše hry, především v její organizaci," dodal Davies, který má při zranění Nicolase Anelky pro Bolton podle irského reprezentanta Andy O'Briena cenu zlata. Ovšem kromě francouzského kanonýra je mimo hru také El-Hadji Diouf a Abdoulaye Meite.

"Všichni se shodneme na tom, že je pro nás tento duel velmi důležitý. Nyní nám jde o všechno, a proto nezbývá nic jiného než doufat, že budeme konečně bodovat," řekl anglickým médiím trenér Boro Gareth Southgate, který je ve složité situaci. Pokud by jeho tým totiž s Boltonem prohrál, klesl by až do pásma sestupu. Navíc Middlesbrough budou chybět útočník Mido a stopeři Woodgate s Huthem.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.15 - 3.25 Tip EuroFotbal.cz: 1 více informací

Portsmouth FC - Manchester City

Portsmouth na svém trávníku přivítá tým Manchesteru City, který jako by se snažil dohnat své městské rivaly United – v tabulce je na skvělém třetím místě a v lize se mu velice daří, i když nelze nezmínit ostudný výprask od Chelsea 6:0, který byl spíš pouze výjimkou potvrzující pravidlo. Ani domácí celek si zatím vůbec nevede špatně – prozatím mu patří šestá příčka a výborná bilance sedmi zápasů bez prohry.

Kouč domácího celku musí počítat s tím, že zítra mu bude chybět Martin Craine, léčící zlomenou nohu a Papa Bouba Diop, který je vykartován. Otazník visínad startem Hermanna Hreidarssona, jehož trápí problémy s tříslem.

Trenér Manchesteru City, Sven-Göran Ericsson, musí brát v potaz daleko širší marodku. Do zápasu nezasáhne Nedum Onuoha, Michael Johnson, Daniel Sturridge, kteří trpí svalovými zraněními, a Valeri Božinov trpící zaněním kotníku. Do hry však nejspíš zasáhne Micah Richards, který dolečuje rovněž zranění kotníku.

Od zápasu lze čekat velice vyrovnanou bitvu dvou kvalitních týmů a o vítězství může rozhodnout sebemenší chybička jednoho ze soupeřů, a proto je výsledek předem téměř neodhadnutelný.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.15 - 3.50

Tip EuroFotbal.cz: 10

Reklama