Hlavní obsah

Zpříjemní si česká reprezentace postup na Euro?

Vše je jasné, Česká republika nebude příští rok chybět na evropském šampionátu v Rakousku a Švýcarsku, i když kvalifikace stále neskončila. V pikantním zápase se dnes na Letné představí celek Slovenska, který na loňské derby nevzpomíná rozhodně v dobrém, výsledek 3:0 pro Česko mluví za vše.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Martin Jiránek skluzem zastavuje kapitána Slovenska Miroslava Karhana.

Článek

Postup na Euro si Češi vybojovali před měsícem v Allianz aréně s domácími Němci, když nečekaně zaskočili do té chvíle jasného lídra kvalifikační skupiny D a uštědřili mu debakl 3:0. Po nepříliš vydařených výkonech, tak bylo konečně o české reprezentaci zase slyšet i v zahraničních médiích, což je vždy bezesporu příjemné. Poslední takový okamžik zažili svěřenci trenéra Karla Brücknera před rokem po zápase se Slovenskem, kde předvedli výborný výkon, který korunovali třemi brankami.

Dnes mohou Češi na výsledek s Německem navázat doma právě v zápase se Slováky. „Mají jiné mužstvo, než které jsme před rokem porazili. Tenkrát byli v záloze hodně siloví, ale hodně tým obměnili. Teď jsou tam běhaví, rychlí kluci. Čeká nás nepříjemný soupeř a těžký zápas. Pamatuju si, že v Německu hráli Slováci velice dobře. Je to takové venkovní mužstvo. Doma mají problém tvořit, ale venku jim to vyhovuje,“ řekl kapitán Tomáš Rosický, který má jistě pravdu, o čemž vypovídá především slovenské vítězství 5:1 ve Walesu.

Na loňské výhře, která se udála na Tehelném poli, se velkou měrou podílel dlouho zatracovaný reprezentant Libor Sionko, dnes ale na hřišti vinou zranění kolene bude chybět. Zranění jsou i další - brankář Čech, a obránci Ujfaluši s Jankulovskim. Včera navíc kouč Brückner oznámil, že je ohrožen start Jana Poláka.

Ani napočtvrté se Slovákům nepovedlo od rozdělení společného státu postoupit na evropský šampionát. Dnes však půjde toto jistě stranou a naši východní sousedé se budou v AXA aréně snažit o reparát. Češi sice nebudou kompletní a navíc už mají postup jistý, přesto slovenský kouč Ján Kocian nepředpokládá lehký zápas. „Pochybuji, že by se zrovna na nás nepřipravili co nejlíp. Zrovna tak si nemyslím, že by výkon domácího mužstva nějak negativně poznamenala neúčast zraněných hráčů,“ konstatoval slovenský lodivod na včerejší tiskové konferenci.

Do podzimní závěrečné fáze kvalifikace vstoupili Slováci solidní remízou s Irskem, ale následně doma podlehli 2:5 Walesu. Chuť si alespoň spravili před měsícem se San Marinem, kterému uštědřili debakl 7:0. Dnes by chtěli na tento výsledek rozhodně navázat. „Přijeli jsme odehrát dobrý zápas. Teď ale nemohu říct, zda bych byl spokojen s bodem,“ řekl po příletu trenér Kocián, který má ve své sestavě i několik hráčů známých z Gambrinus ligy - Karol Kisel, Marek Čech, Kamil Čontofalský, Matej Krajčík, Ján Kozák či Filip Hološko. Chybět však bude důležitý Ján Ďurica, jenž dorazil na sraz s natrženým svalem.

V roli favorita vstoupí do zápasu český výběr. Na vítězství svěřenců Karla Brücknera vypsali bookmakeři společnosti bwin kurs 1.40. Myslíte si, že Slovensko na Letné uhraje aspoň bod, pak si vsaďte na jeho neprohru - kurs je 2.57.

Reklama