Hlavní obsah

Poslední podzimní kolo očima Luďka Zelenky

Slavia dnes dokáže zvítězit v Kladně a přes zimu tak zůstane v čele tabulky. Myslí si to jablonecký útočník Luděk Zelenka, který pro Eurotip.cz okomentoval 16. kolo Gambrinus ligy.

Článek

Podzimní část sezony byla jednoznačně právě ve znamení sešívaných. Slavia se dokázala konečně dostat do Ligy mistrů a tam sbírat body a daří se jí i v domácí lize. V tabulce je po patnácti kolech stále první, mohou ji ovšem mrzet dvě domácí remízy z posledních kol. Napravit to nyní mohou v Kladně, to ale dokázalo deklasovat Ostravu a po výhře sahalo i v Olomouci. "Tak Slavia dvakrát doma ztratila, dvakrát jen remizovala, teď určitě bude chtít vyhrát. Kladnu se naopak daří, remizovalo v Olomouci a předtím porazilo Ostravu 3:0, takže je to takovej otevřenej zápas. Ale já věřím, že kvalita je na straně Slavie a že tam vyhraje. Celej podzim se potýkají se zraněníma, ale kádr mají poměrně širokej a hráči, kteří tam naskakujou a normálně by nehráli, jsou kvalitní," tipuje vítězství hostů Luděk Zelenka.

Jeho tým, Jablonec, se stále potácí na spodku tabulky. Jeho situace se ještě zhoršila v minulém kole, kde v zápase o šest bodů prohrál na Žižkově. Spokojení Pražané už mají jistotu, že přezimují mimo pásmo sestupu a v neděli si mohou ještě polepšit v Brně. "Brno hrálo výborně proti Spartě, hrálo výborně i první poločas proti Liberci. Viktorka je určitě spokojená s tím, že se dostala na 16 bodů a že od nás odskočila, když nás teď doma porazili. Do Brna pojedou s tím, že nemají co ztratit, takže to asi nebude jednoduchý, ale já věřím, že kvalita Brna se projeví. Když Viktorka hodně zaleze a bude hrát zodpovědně, tak by to tam mohli ukopat, ale já věřím, že bude jednička," říká útočník.

Ještě větší problémy než Jablonec má nováček ligy, tým Bohemians. Klokanům nepomohla ani překvapivá výhra nad Slavií v 7. kole a v tabulce stále zůstávají na posledním místě. Na jejich stadion nyní míří Liberec, který už se z podobných trablů dostal. "Tak to je hodně těžkej zápas. Bohemka má svoje problémy, body nedělá. Liberec ztratil body s Brnem a možná jsou ještě rádi za ten bod, pod Škorpilem se ale podle mě zvednul a myslím si, že v Brně vyhrajou. Částečně ze mě mluví i to, že by nám to sedělo, aby Bohemka žádnej bod nezískala," tvrdí kanonýr.

Souboj dvou sousedů v tabulce uvidí diváci v Českých Budějovicích. Jihočeši po výhře nad Libercem a remíze v Plzni budou chtít tentokrát uspět proti Zlínu. "To je další těžkej zápas. Budějky jsou pro mě takovej nevyzpytatelnej mančaft, udělají výborný výsledky a pak třeba nevyhrajou zápas, kterej by vyhrát měli. Teď naposledy měli smůlu v Plzni, dostali góla v 93. minutě z penalty. Zlín je nepříjemnej soupeř, moc gólů nedostávají, hrajou hodně zodpovědně a těžko se proti nim soupeř prosazuje... tady to vidím na remízu," tipuje Luděk Zelenka.

Tradičně kratší odpočinek budou mít před nedělním zápasem fotbalisté Mladé Boleslavi, ve čtvrtek totiž odehráli zápas Poháru UEFA proti AEK Atény. Nyní přivítají Olomouc. Té se letos daří jenom doma, venku mají odstrašující bilanci - v osmi zápasech dokázala vstřelit jediný gól. "Boleslav se mi docela líbila na Slavii a přestože prohrála s AEK Atény, tak v závěru ukázala, že když chce někoho dostat pod tlak, tak to umí. Myslím si, že pod tlak budou chtít dostat i Olomouc, která hraje poměrně dobře, dělá výsledky. Je to ale hodně o zodpovědnosti a myslím si, že v tom posledním kole pro ně tu koncentraci už bude těžký udržet. Řekl bych, že to nezvládne a že prohraje," věří ve výhru Boleslavi expert.

Tým se slušným útokem, ale také nejhorší obranou. Tak se na podzim prezentoval Most, který ovšem v posledních dvou utkáních inkasoval jen jednou. Jejich defenzivu nyní prověří Baník Ostrava. "Tady by nám samozřejmě taky, podobně jako u Bohemky, vyhovovala dvojka. Ale musím říct, že jsem trochu zklamanej, jak Ostrava v posledních zápasech hraje. Věřil jsem jim víc, věřil jsem, že budou dělat výsledky a že zůstanou nahoře, jako na začátku sezony. Zřejmě se tam ale něco zadrhlo a po těch ztrátách už jim tolik nevěřím. Ani v Mostě, protože tam hrajou dobře v útoku, těžko říct, jestli bude hrát Toleski, ale góly jsou schopný dávat i bez něj. Myslím, že Most neprohraje," tipuje 10 útočník.

Jeho tým, Jablonec, má stále šanci, že přezimuje mimo pásmo sestupu. Musel by ovšem uhrát body proti Teplicím, což nebude nic jednoduchého. Hosté totiž už tři zápasy neprohráli a v tabulce jsou druzí s malým odstupem za vedoucí Slavií. "Už poněkolikátý je to pro nás zápas o všechno. Znovu prohrát by byla tragédie. My musíme vyhrát, přinejhorším podle vývoje zápasu uhrát remízu, protože respektujeme, že Teplice jsou v laufu, že se jim daří. Ale v naší situaci na to moc koukat nemůžeme, musíme je chtít porazit a věříme, že se nám to podaří, abysme měli aspoň o trochu klidnější zimu," věří v jedničku jablonecký hráč.

Podzimní část ligy uzavře pondělní dohrávka Sparta - Plzeň. Domácí si v ní budou mít co dokazovat: momentální třetí místo totiž mohou těžko vnímat jako úspěch a nevyvedený podzim jen podtrhlo vyřazení z Poháru UEFA. "Plzeň je sice čtvrtá, ale co jsem slyšel, tak s Budějovicema měli vysloveně štěstí, u nás si nezasloužili vyhrát, nelíbilo se mi, jak hráli. Myslím si, že spíš dělají výsledky, než že by hráli výborně. Na Spartě jim proto nevěřím. Je pravda, že Sparta vypadla z Poháru UEFA, situace tam není růžová, spekuluje se o výměně trenéra, takže to jim nepřidá. Ta kvalita je ale jednoznačně na straně Sparty. Jak říkám, nelíbí se mi, jak Plzeň hraje. Kdybysme my měli víc štěstí v koncovce, tak jsme jim museli dát dva-tři góly, což se bohužel nestalo, ale nevěřím, že to zopakují na Spartě," uzavírá Luděk Zelenka.

Reklama