Hlavní obsah

Trápící se Bayern přivítá Aris Soluň

Do nezvyklých problémů se dostal fotbalový Bayern Mnichov. Bavorský klub sice pořád vede bundesligu, ovšem z posledních sedmi zápasů dokázal vyhrát jen dva, a suverénně si nepočíná ani v Poháru UEFA. Nyní to chce změnit v posledním utkání základní skupiny, v němž se představí doma proti Arisu Soluň.

Článek

Své postavení v domácí soutěži si tým trenéra Hitzfelda udržuje především díky vynikajícím výsledkům v prvních deseti kolech. Tehdy Bayern ztratil body jen po dvou remízách a zdálo se, že si kráčí pro titul, který loni musel přenechat Stuttgartu. Po výhře 2:1 v Bochumi ovšem jako by na slavný klub padla deka. Obrana pořád funguje skvěle, osm inkasovaných gólů po 17 kolech je toho nejlepším důkazem, problém je v útoku. V posledních sedmi ligových zápasech hrál mnichovský klub čtyřikrát s výsledkem 0:0 a ve Stuttgartu si připsal první prohru v sezoně. Hitzfeld tak mohl jen sledovat stíhací jízdu Brém, které se minulý víkend na jeho svěřence bodově dotáhly. O víkendu navíc Bayern čeká těžký zápas v sestupem ohroženém Rostocku, nyní se ale musí soustředit na Pohár UEFA, ve kterém zatím zůstává dlužen své pověsti favorita. Bayern nezačal vůbec špatně, když zvítězil v úvodní přestřelce na půdě bělehradské Crveze Zvezdy 3:2. V dalším utkání ale dva Podolského góly stačily jen na remízu 2:2 s Boltonem a jen bod si poté německé mužstvo přivezlo i ze hřiště portugalské Bragy. Postupová matematika je nyní jednoduchá: výhra nad Arisem Soluň zajistí mnichovským vítězství ve skupině, remíza jim bude stačit k postupu a pokud prohrají, musejí doufat, že Braga doma neporazí Crvenu Zvezdu. Pro jednoho z největších favoritů na zisk celkového vítězství je ale nepředstavitelné, že by měl doma hrát na remízu a jistotu postupu. "Výhra by nám moc pomohla. Byla by ohromně důležitá pro nás, pro tým, pro fanoušky i pro vedení klubu. Jsme trochu pod tlakem a bylo by dobré se uklidnit před zimní přestávkou," prohlásil před utkáním záložník Franck Ribery, jehož mužstvo může nastoupit prakticky kompletní.

Zatímco pro Bayern je zisk pěti bodů v dosavadních třech zápasech zklamáním, jeho soupeř může být na stejnou bilanci hrdý. Ani Aris ve skupině ještě neprohrál; nejprve doma udeřil v závěru zápasu s Crvenou Zvezdou a zvítězil 3:0, pak uhrál nečekaný bod v Boltonu a o první ztrátě se dá mluvit až v domácím utkání s Bragou, v němž remizoval 1:1. Špatně si Soluň nevede ani v řecké lize. Na přelomu listopadu a prosince se sice dostala do menší krize, když nezvládla zápasy v Levadii, doma s AEK Atény a pak na půdě Larissy, sebevědomí před utkáním v Mnichově si ale o víkendu zvedla výhrou 2:0 nad Xanthi. Trenér Dušan Bajević tak může být znovu spokojený. To by se ovšem mohlo snadno změnit - prohra v Mnichově by totiž mohla znamenat konec v evropské soutěži. "Všichni víme, jak je Bayern silný. Budeme ale o postup bojovat. Stát se může všechno a my budeme hrát jako jeden muž od začátku až do konce," varuje Bajević. Pomoci jeho týmu by mělo 6.000 fanoušků Arisu, kteří do Mnichova odcestovali. "Bude to pro nás velká podpora. Snad na konci zápasu budou mít důvod slavit," doufá trenér Soluně, který by měl postrádat jen potrestaného útočníka Gougouliase.

Aris sice nastoupí odhodlaný porvat se v Allianz Areně o body, bookmakeři přesto věří Bayernu, na který vypsali kurs 1.20. Myslíte si, že ani ve středu trápení Bayernu neskončí? Pak si vsaďte na neprohru Řeků, kurs na ni je 3.71.

Reklama