Hlavní obsah

Sloni mají Egyptu co vracet

Jsou tomu dva roky, co Pobřeží slonoviny podlehlo ve finále Afrického poháru národů domácímu Egyptu. Dnes oba celky změří své síly v semifinále ghanského šampionátu.

Foto: Panoramic

Hráči Pobřeží Slonoviny oslavují vstřelenou branku

Článek

Sloni letos prošli základní skupinou bez sebemenších problémů, když postupně porazili Nigérii, Benin a také Mali s celkovým skóre 8:1. Stejným způsobem si vedli i ve čtvrtfinále, výhra 5:0 s Guineou hovoří za vše. Nyní však narazí na mužstvo, které se může pyšnit především taktickou vyspělostí a velmi dobrou defenzívou.

„Nemáme obavy. Máme tým, který dokáže vyhrát v jakémkoliv zápase. Kádr je formován už po dlouhou dobu. Na MS 2006 jsme se naučili hrát velké zápasy a nyní ze zkušeností čerpáme,“ konstatoval kouč Gerard Gili, jemuž se do sestavy po zranění vrací stoper Kolo Toure.

Egypťané před dvěma lety slavili už zmiňovaný titul, který byl o to cennější, že ho vybojovali na domácí půdě. Z mistra černého kontinentu se radovali už po páté, což žádný jiný tým doposud nedokázal. Letos mají bezesporu znovu ty nejvyšší ambice, což ve skupině jen potvrdili. Na úvod si dokázali poradit se silným Kamerunem a velmi dobrou hrou se následně prezentovali i proti Súdánu. Do posledního duelu se Zambií tak svěřenci Hassana Shehata vstupovali s tím, že remíza jim zajistí postup z první příčky skupiny a zápas nerozhodným výsledkem také nakonec skončil.

Ve čtvrtfinále se střetli s nevyzpytatelnou Angolou a už krátce po úvodním hvizdu proměnil penaltu Abd-Rabou. Krátce na to však srovnal výstavní brankou z 30 metrů Manucho. Ještě do poločasu se ale Egypt zaradoval, když se velmi šťastně trefil Zaki. Ve druhé polovině se jasně ukázala taktická vyspělost Faraónů, kteří Angole vůbec nic nedovolili a zajistili si tak postup do semifinále.

„Doposud jsme udělali vše správně. Moji hráči ukázali zkušenost, která je velmi cenná. Nyní nás ale čeká zápas s Pobřežím slonoviny a oba týmy se dobře znají. Musíme přijít s tou pravou taktikou, aby jsme jim dokázali konkurovat. Chcete-li vyhrát, musíte útočit, ale samozřejmě nesmíte zapomínat na obranu,“ konstatoval kouč Hassan Shehata, jenž dnes může narozdíl od čtvrtfinále počítat se špílmachrem Mohamedem Zidanem.

I přesto vstoupí do zápasu v roli favorita Pobřeží slonoviny. Na vítězství největšího favorita turnaje vypsali bookmakeři společnosti bwin kurs 1.65. Myslíte si, že Egypt uhraje v základní hrací době alespoň remízu, pak si vsaďte na jeho neprohru - kurs je 2.03. Na koho si vsadíte, se můžete rozhodnout klidně až v průběhu zápasu a to díky live sázkám, které rovněž najdete u společnosti bwin.

Reklama