Hlavní obsah

Dotáhnou se Brémy na vedoucí Bayern?

Werder Brémy má šanci se alespoň na chvíli bodově dotáhnout na Bayern Mnichov, musí však uspět ve Frankfurtu v čele s českým kanonýrem Martinem Feninem. V šlágru sobotního programu Leverkusen hostí Schalke.

Článek

VfL Wolfsburg - Hertha Berlín  (sobota 15:30)

Krotit euforii. Tak zní hlavní úkol jak pro trenéra Herthy Luciena Favreho, tak hlavně pro lodivoda Wolfsburgu Felixe Magatha. Jeho tým je zatím na jaře stoprocentní, ve špatné formě ale rozhodně nejsou ani hosté z Berlína, kteří z posledních dvou utkání ukořistili šest bodů.

Wolfsburg se po zimní přestávce dostal do velkého laufu a vyhrál zatím všechny tři jarní zápasy. I přesto, že vždy jen o gól a hlavně při posledním utkání na Schalke (2:1) mělo VfL štěstí, si může Magath mnout ruce, jelikož po rozpačitém podzimu je jeho tým už sedmý. Velkou formu má aktuálně především útočník Grafite, který se zatím na jaře trefil čtyřikrát a v již zmiňovaném utkání v Gelsenkirchenu vstřelil oba góly Vlků. "Grafite je skvělý hráč. Ale také Džeko má své kvality, je hodně rychlý a nebezpečný," vysekl poklonu Lucien Favre.

Pro trojici hráčů VfL – Marcelinha, Dejagaha a Madlunga – bude utkání výjimečné, neboť dříve působili právě v Berlíně. Prvně jmenovaný brazilský špílmachr to ale vidí jinak: "Pro mě to bude utkání jako každé jiné. Ale těším se na kamarády, se kterými jsem dříve hrál."

Magath má k dispozici kompletní kádr, na klidu mu ubírá pouze fakt, že z posledních osmi utkání proti Hertě dokázal Wolfsburg ukořistit pouze dva body. I v podzimním klání na Olympiastadionu byla úspěšnější Hertha, po pózdní gólparádě Okoronkwa vyhrála 2:1.

I v Berlíně momentálně vládne klid a spokojenost. Po strašidelné prohře 0:3 s Frankfurtem, po které se mluvilo i o boji o záchranu a vyhazovu trenéra, se Hertha zvedla a po útočné smršti ve Stuttgartu (3:1) porazila doma i destruktivně hrající Bielefeld, i když s ním to byl o poznání tužší boj, který rozhodl až ve třetí minutě nastavení Raffael (1:0). Nyní ji čeká těžší soupeř, pozitivní mysl ale má kouč Favre: "Moc se těším na tento zápas. Wolfsburg má velmi silné mužstvo, o tom žádná, ale nesmíme mít z nich strach. Musíme hned o začátku hrát agresivně a útočně."

Švýcarský trenér nemůže počítat s defenzivními záložníky Dardaiem a Schmidtem, kteří se tak přidali k dlouhodobě zraněnému Lúciovi. Po drobných zdravotních patáliích v průběhu týdne by ale měli být připraveni Raffael a Patrick Ebert, kteří spolu opět budou spolupracovat pod jediným hrotem Panteličem.

VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:

Benaglio - R. Costa, Šimůnek, Madlung, Karimow - Gentner, Josué, M. Schäfer - Marcelinho - Grafite, Džeko

Hertha Berlín - pravděpodobná sestava:

Drobný - A. Friedrich, Simunič, Fathi - Chahed, Lustenberger, Kačar, Skácel - Ebert, Raffael - Pantelič

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.20 - 3.85

Tip EuroFotbal.cz: 0

VfB Stuttgart - Karlsruher SC

Před sezónou by to málokdo tipoval, ale před bádensko-württembergským derby mezi úřadujícím bundesligovým mistrem a nováčkem soutěže má Karlsruhe na Stuttgart náskok pěti bodů. Na stadionu Gottlieba Daimlera se však KSC nedaří, už 43 let zde nevyhrálo.

Ve Stuttgartu panuje po minulém kole o poznání lepší nálada. VfB sice stále zaujímá desátou příčku, ale po porážkách na Schalke (1:4) a s Herthou (1:3) se dokázalo zmátořit a na půdě posledního Duisburgu vybojovalo těsnou výhru 3:2, kterou zařídil gólem v nastavení Thomas Hitzelsperger. "Každý gól je důležitý, ale když dáte vítězný těsně před koncem, je to o to lepší. Částečně jsme odčinili dvě předchozí porážky, ale proti Karlsruhe musíme na výhru v Duisburgu navázat," prohlásil německý reprezentant.

Stuttgarský kouč Armin Veh může opět počítat se stoperem Mathieuem Delpierrem vracejícím se po trestu za červenou kartu, který v obrané čtveřici nahradí zraněného Tasciho. Brazilský útočník Cacau zřejmě opět dostane přednost před Maricou a nastoupí vedle "SuperMaria" Gomeze, střelce dvou gólů v Duisburgu.

Karlsruher v minulém kole dokázalo vymazat dvougólové manko a v domácím utkání s Leverkusenem urvalo alespoň bod za remízu 2:2. Po předchozích čtyřech bodech z dvou zápasů tak navazuje na úspěšný podzim a ze šestého místa má na evropské poháry ztrátu jen dva body. Na podzim KSC na domácím Wildparkstadionu svého soupeře udolalo 1:0 díky gólu Tamase Hajnala, ve Stuttgartu ale má velmi zápornou bilanci – 12 proher, 2 remízy a jedna jediná výhra datující se k roku 1965.

V týmu Edmunda Beckera nikdo nechybí, trenér má tak příjemné starosti, koho poslat do hry. Proti Leverkusenu skórující Sebastian Freis nejspíš dostane na pravém kraji zálohy přednost před Christianem Timmem, který se vrací po disciplinárním trestu. Na hrotu má místo jisté Australan Joshua Kennedy, zimní příchozí z Norimberku dal zatím ve všech jarních utkáních gól.

VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:

Ulreich - Beck, Meira, Delpierre, Magnin - Pardo - Hilbert, Hitzlsperger - Bastürk - Gomez, Cacau.

Karlsruher SC - pravděpodobná sestava:

Miller - Görlitz, Eggimann, Franz, Eichner - Mützel, Aduobe - Freis, Hajnal, Iashvili - Kennedy.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.40 - 4.60

Tip EuroFotbal.cz: 1

Borussia Dortmund - Hansa Rostock

V Dortmundu se v sobotu těší na utkání dvou celků ze spodních pater tabulky, které v posledním kole možná trochu překvapivě dokázaly zvítězit. O překvapení se jednalo především na straně Hansy Rostock, která těsně zvítězila doma nad Frankfurtem 1:0.

Chuť si ve 20. kole 1. Bundesligy spravili i hráči Dormundu, kteří vybojovali cenné tři body ze zápasu v Chotěbuzi. Proti Rostocku se budou spoléhat především na chorvatského kanonýra Mladena Petriče, jenž v posledních zápasech předvedl vynikající výkony a svými góly táhne někdejší velkoklub zpět do výšin.

Trenér BVB Thomas Doll už může počítat s pravým obráncem Antoniem Rukavinou, který se vrací po té, co jej sklátila chřipka, a proti Hanse by se měl postavit hned od začátku. Doll se taktéž bude i nadále spoléhat na zkušeného záložníka Derlona Buckleyho, který se pro nedostatek obránců postavil proti Chotěbuzi na levý okraj obranné čtveřice, z čehož se rázem stala z nouze ctnost, a Buckley si tak opět vyzkouší svou novou pozici. Chybět naopak s jistotou bude Florian Kringe, jehož by zranění mělo vyřadit až na dva týdny mimo hru.

Na druhé straně může lodivod Hansy Rostock Pagelsdorf sázet na stejnou sestavu jako při vítězném klání proti Feninově Frankfurtu. Jedinou změnou by podle všeho mělo být nahrazení Agaliho jiným hrotem, Shapourzadehem.

Rostock nejede do Dortmundu se zrovna lichotivou bilancí. Na zdejším svatostánku totiž dokázal zvítězit naposledy v sezóně 95/96 a tuto smůlu bude chtít určitě prolomit již nyní.

Thomas Doll ví, že je snadné slabšího soupeře podcenit a chce se tomu vyhnout, předvést zodpovědný výkon a připsat si důležité tři body.

Utkání to bude bezpochyby vyrovnané. Papírovým favoritem by měla být Borussia, která se nachází na dvanáctém místě ligové tabulky, Rostock je však jen o dvě místa níže se ztrátou čtyř bodů.

Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:

Ziegler - Rukavina, Amedick, Kovac, Buckley - Kehl - Kringe, Tinga - Federico - Petric, Frei.

Hansa Rostock - pravděpodobná sestava:

Wächter - D. Langen, Sebastian, Orestes, M. Stein - Bartels, Bülow, Rathgeb, Rahn - Shapourzadeh, Kern.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.65 - 5.00

Tip EuroFotbal.cz: 1

Bayer Leverkusen - Schalke 04

Euforie proti únavě a trpělivost. V tomto znamění se asi bude nést zápas dvou úspěšných německých zástupců v Lize mistrů Schalke 04 a Poháru UEFA Bayer Leverkusen. Bayer ve čtvrtek vyprášil na domácí BayAréně Galatasaray Istanbul a Schalke porazilo FC Porto.

V závěrečné fázi zápasu proti Galatasaray seděli Sergej Barbarez, Stefan Kiessling a Bernd Schneider už na lavičce a šetřili síly na nadcházející zápas proti Schalke. "Euforie nám každopádně pomůže," řekl Simon Rolfes po demolici tureckého klubu.

Ale je možné, že trenér Skibbe pošle na trávník čerstvé posily. Ovšem Dimitry Bulykin bude chybět kvůli natrženým vazům a René Adler také není ještě fit. Do brány si stoupne Benedikt Fernandez.

Také Mirko Slomka a jeho hráči čerpají sebevědomí z vítězství nad FC Portem. Oproti Bayeru mají v regenerační pauze trošku výhodu, protože hráli již v úterý a toho chtějí využít, přiznal trenér Slomka. Varoval ale před profesionalitou hráčů Bayeru, kteří svou únavu dokážou překonat. Se sestavou nebude mít trenér velké problémy, protože má z čeho vybírat. Mimo jsou akorát Markus Heppke (zraněné rameno), Zlatan Bajramovič (zranění prstu u nohy) a Christian Pander (úmrtí v rodině).

Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:

Fernandez – Castro, Friedrich, Haggui, Sarpei – Vidal, Rolfes – Schneider, Barbarez, Barnetta – Kiessling

Schalke 04 - pravděpodobná sestava:

Neuer – Rafinha, Bordon, Krstajič, Westermann – Jonnes, F. Ernst – Rakitič, Kobiashvili – Asamoah, Kuranyi

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.20 - 2.70

Tip EuroFotbal.cz: 10 více informací

Arminia Bielefeld - MSV Duisburg

V bielefeldské Schüco-Areně se odehraje extrémně důležité střetnutí v boji o záchranu – domácí Arminia přivítá MSV Duisburg.

Bielefeldu zatím zimní výměna trenéra neprospěla, Michael Frontzek všechna tři jarní utkání prohrál. Naposledy 0:1 v Berlíně gólem z 93. minuty, ale nutno podotknout, že za svou destruktivní hru si Arminia bodový zisk nezasloužila. Ostatní adepti na sestup ale také zrovna nezáří, a tak mají modrobílí před tímto kolem na šestnáctý Norimberk stále náskok dvou bodů.

Dobrou zprávou pro bielefeldské je návrat dvou záložníků – Jörg Böhme a Rudiger Kauf se do hry vracejí po karetním trestu. "Oba nastoupí," potvrdil Frontzek. "Musíme více riskovat a jsem si jistý, že odehrajeme dobré utkání. Na trénincích pracuje tým výtečně," doplnil bývalý kouč Aachenu. Počítat nemůže pouze se zraněnými Langkampem a náhradním brankářem Fernandezem.

To Duisburg získal na jaře zatím alespoň bod, ale stále se od posledního místa neodpoutal. MSV sice minule dokázalo smazat dvougólový náskok v domácím utkání proti Stuttgartu, ale byl to nakonec VfB, kdo dal v nastavení vítězný gól a trenéru Rudimu Bommerovi tak přibyla na čele další vráska.

Možná ji však vyhladil fakt, že se po zranění palce u nohy vrací do hry jeden z nejlépe hodnocených brankářů Bundesligy a jednička MSV Tom Starke. "Ze zdravotního hlediska jsem připraven, ale je to na trenérovi, koho pošle do hry," řekl 26letý brankář. "Tento zápas už nesmíme prohrát. Ve třech jarních utkáních jsme dali šest gólů, čili víme, kde je branka a dokázali jsme, že máme morálku. Ještě musíme vylepšit obranu a určitě budeme odměněni," dodal. Bommerovi ale budou chybět zranění Maicon, Lamey a Meyer a suspendovaný Filipescu.

Arminia Bielefeld - pravděpodobná sestava:

Hain - Korzynietz, Mijatovič, Gabriel, Schuler - Kamper, Kauf, Kučera, Böhme - Zuma, Wichniarek

MSV Duisburg - pravděpodobná sestava:

Starke - Weber, Fernando, Schlicke, Willi - Tararache, Grlič - Tiffert, Georgiev - Niculescu, Ishiaku

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.25 - 3.60

Tip EuroFotbal.cz: 0

Eintracht Frankfurt - Werder Brémy

Werder nahání Bayern a na cestě za titulem musí překonat i Eintracht Frankfurt. Ten mu tu cestu chce určitě znepříjemnit v sobotním utkání v takřka vyprodané Commerzbank Aréně.

Hráči trenéra Funkela se po porážce v Rostocku pustili s vervou do tréninků a chtějí to určitě realizovat v utkání proti silným Brémám. Ve čtvrtek se zapojil i Sotirios Kyrgiakos, který si minulý týden v zápase proti Hanse natrhl levý přitahovač. V případě, že nebude mít žádné potíže, nic nebrání jeho sobotní účasti. Další, kdo začal trénovat, je Alexander Meier. Dělá na Funkela dobrý dojem a je momentálně bez jakýchkoli zdravotních problémů. Markus Weissenberger ovšem kvůli zánětu dutin zůstane mimo.

Poslední návštěva Brém v Commerzbank Aréně skončila vysokou porážkou Eintrachtu 2:6. "Od té doby jsme se herně zlepšili a dokázali jsme, že se umíme prosadit i proti dobrým mezinárodním týmům," říká trenér Friedhelm Funkel. "Nesmíme jim dávat prostor pro rychlé kombinace, protože technicky je to jeden z nejlepších bundesligových klubů. Musíme být kompaktní a při držení míče se rychle dostávat z obrany do útoku," dodal trenér Funkel, který nevěří, že by měl Eintracht výhodu v tom, že Brémy mají po zápase Poháru UEFA proti Braze na odpočinek méně než 40 hodin.

Do teď snad nejkratší dobu na přípravu bundesligového zápasu nastoupili hráči Brém hned po utkání v Portugalsku koncentrovaným vyběháváním a v šatně měli připravený nudlový buffet k doplnění energetických rezerv. Před očima zápas proti Frankfurtu a myšlenkách na duel s Glasgow Rangers nastoupili v pátek k lehkému tréninku a regeneraci. Do Frankfurtu nepojede vykartovaný Jensen, Frings, který ma zraněné koleno, a Niemeyer, který je teprve v kondičním tréninku. Naopak nastoupí pravděpodobně Brazilec Diego.

Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:

Nikolov – Ochs, Galindo, Russ, Spycher – Chris – Fink, Köhler – Ciao – Fenin, Amanatidis.

Werder Brémy - pravděpodobná sestava:

Wiese – Fritz, Mertersacker, Naldo, Tosic – Vranjes, Baumann, Diego, Borowski – Klasnič, Almeida

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.50 - 3.20 - 2.00

Tip EuroFotbal.cz: 0

Reklama