Hlavní obsah

Zaskočí Anderlecht aspiranta na trofej?

Po nervy drásajících soubojích v Lize mistrů jsou dnes na programu úvodní osmifinálové zápasy Poháru UEFA. Největší favorit na celkové vítězství - Bayern Mnichov - čeká utkání v Bruselu s místním Anderlechtem, jehož dres oblékají hned tři čeští fotbalisté.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Český brankář Anderlechtu Daniel Zítka

Článek

Bavorský velkoklub bez sebemenších problémů stále hájí svou pozici aspiranta na vítězství Poháru UEFA. Po úspěšně zvládnutém podzimu si svěřenci trenéra Ottmara Hitzfelda poradili bez sebemenších problémů se skotským Aberdeenem, na jehož hřišti nejdříve uhráli remízu 2:2 a následně stvrdili svůj postup do osmifinále vítězstvím 5:1 v Allianz aréně.

Aberdeen však zdaleka nepatří k evropské fotbalové špičce a očekává se tak, že první ostřejší zkouška přijde pro Bayern až dnes v Bruselu. Do belgické metropole nepřicestovali hned čtyři hráči základní jedenáctky - Oliver Kahn, Lucio, Ze Roberto a Marcell Jansen. Brankářská jednička Kahn dostal od trenéra volno, aby načerpal nové fyzické, ale i psychické síly. Do branky se tak postaví vždy zdatný náhradník Michael Rensing. „Je to pro mě dobré. Cítím se dobře a jsem rád, že můžu odchytat zápas,“ konstatoval 23letý gólman, který by mohl od podzimu zastávat pozici jedničky, jelikož Kahn zvažuje konec kariéry. Ostatní zmiňovaní absentéři nejsou zcela fit a kouč Hitzfeld nechce riskovat jejich případné vážnější zranění. Příležitost předvést se tak dostanou Martin Demichelis, Daniel van Buyten, Christian Lell a brazilský mladíček Jose Ernesto Sosa. I s těmito hráči si však kouč Hitzfeld věří. „Jedeme si do Bruselu pro vítězství,“ zní trenérova slova.

Anderlecht nebude chtít bezesporu hrát pouze druhé housle i proto, že je pro něj právě domácí zápas velmi důležitý. Těžko totiž očekávat, že Belgičané uhrají nějaký extra dobrý výsledek v Mnichově, o jejich šancích na postup se rozhodne pravděpodobně dnes. Recept na úspěch možná našli svěřenci trenéra Ariëla Jacobse v úvodním jarním kole Poháru UEFA. Francouzské Bordeaux totiž doma dokázali porazit v poměru 2:1 a v následné odvetě uhráli remizu 1:1. „Každý říkal, že přejít přes Bordeaux je nemožné, a nám se to povedlo. Dokonale jsme je opili a vyšoupli a teď se chystáme na Němce,“ řekl sebevědomě kouč Anderlechtu.

Na postupu do osmifinále se nepodílel bývalý slávistický kanonýr Stanislav Vlček, který na podzim nastoupil za Sešívané v Lize mistrů a hájit barvy Anderlechtu v pohárové Evropě tak může až od léta. V brance naopak nechyběl a ani dnes nebude chybět Daniel Zítka, start dalšího Čecha Jana Poláka je nejistý vinou žaludečních problémů. Otazník dále visí nad startem čtveřice Lucas Biglia, Serhat Akin, Oleksandr Iakovenko a Marcin Wasilewski.

Bayern je sice v Bruselu hostem, ale i tak je považován za favorita utkání s kursem 1.60 na vítězství. Remízu si můžete u společnosti bwin vsadit za kurs 3.50 a na vítězství domácích vypsali bookmakeři společnosti bwin kurs 5.25.

Reklama