Hlavní obsah

Slavii čeká Liberec, Sparta jede na Kladno

Velice rušná neděle čeká Gambrinus ligu, hraje se hned šest zápasů. Program zahajuje dopolední souboj Žižkova s Teplicemi, večer hostí Mladá Boleslav Ostravu. Odpoledne hrají oba nejvážnější kandidáti na titul - Sparta na Kladně a Slavia s Libercem.

Článek

Viktoria Žižkov - FK Teplice  (neděle 10:15)

Žižkovští fotbalisté přivítají na svém hřišti Teplice, bojující o pohárové příčky. Ty by chtěly ztracené body z domácího duelu s olomoucí vynahradit v Praze vítězstvím. Domácím chybí již malý krůček k zachování prvoligové příslušnosti a do utkání proto jdou s cílem zvítězit.

Pražská Viktoria v týdnu sehrála první utkání čtvrtfinále domácího poháru, v němž pouze remizovala s druholigovými Bohemians. A tři dny po nedělním ligovém střetnutí je již na programu odveta. Proto se nabízí otázka, zda desátý celek ligy souboj s Teplicemi nevypustí, když šest kol před koncem Gambrinus ligy mu schází jen pár bodů k definitivní záchraně. Ale trenér Stanislav Griga odmítá takové spekulace. "Naší jasnou prioritou zůstává první liga a záchrana v ní. Rádi bychom si už zajistili určitou definitivu, i když při pohledu na tabulku je jasné, že záchranu máme rozehranou dobře," prohlásil kouč Žižkova. Ten bude postrádat v nadcházejícím zápase pětici marodů: Bukač, Kučera, Stracený, Novotný a Jaroslav Procházka.

V podzimním části Teplice jasně přehrály pražský celek 4:1 a rády by na to navázaly i ve druhém vzájemném měření sil. Výhra by se jim náramně hodila v boji o účast v evropských pohárech. Aktuálně jim sice patří pátá pozice, ale na třetí místo v tabulce ztrácí pouhý bod. Po domácím zaváhání s Olomoucí, s níž hrály nerozhodně 1:1, si nemohou dovolit další bodovou ztrátu. "Žižkov je doma nepříjemný. Na druhou stranu pokud chceme pomýšlet na poháry, musíme tam jet s bodovými plány," řekl trenér hostí Petr Rada. Do hlavního města nepocestují kvůli svým zraněním Ljevakovič, Gašparík, Ryška a Štohanzl. Také se v sestavě neobjeví vykartovaná opora týmu Verbíř.

Viktoria Žižkov - pravděpodobná sestava:

Bartalský - Šťastný, Besta, Labant, Xavier - Koukal, Tinga, T. Procházka, Kušnír - Kalod, Švancara

FK Teplice - pravděpodobná sestava:

Slavík - Vidlička, Lukáš, Rosa, Merzič - Doležal, Sabou, Klein, Mareš - Jun, Smejkal

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.55 - 2.85 - 2.70

Tip EuroFotbal.cz: 02

České Budějovice - 1. FC Brno

Čtvrté Brno jede s cílem bodovat do Českých Budějovic, aby se udrželo v boji o třetí místo v tabulce zajišťující účast v Poháru UEFA. Zato Jihočeši hodlají zrušit prokletí s aktuálním soupeřem, kterému v posledních pěti vzájemných duelech na domácím hřišti podlehli.

Svěřencům domácího kouče Františka Straky se v posledních letech proti týmu z moravské metropole vůbec nedaří. V posledních pěti ligových zápasech neslavili výhru a na domácí plný bodový zisk čekají více než pět let. V letošní sezoně se spolu oba týmy střetly již dvakrát. Kromě podzimního duelu, který Českobudějovičtí prohráli 1:2, se utkaly i v Poháru ČMFS, kde Brno vyhrálo 2:0. Českobudějovičtí mají tedy protivníkovi z Brna co vracet. Strakův výběr by si také rád zajistil jistotu setrvání v nejvyšší soutěži. "Pokud bychom utkání zvládli, byli bychom z nejhoršího venku. S Brnem jsme na podzim prohráli i v poháru, takže teď máme jakousi domácí odvetu a chtěli bychom obě prohry odčinit," řekl kouč jedenáctého celku v lize. V nedělním utkání se nepředstaví na domácí straně zranění Stráský, Plichta a Pivoňka. Zda nastoupí Kučera, ještě není jasné.

Na bronzový stupínek v Gambrinus lize si dělají zálusk tři týmy a mezi nimi je i Brno. Nejlépe na tom jsou právě moravský celek a ostravský Baník, na svých kontech mají 42 bodů. Na záda jim dýchají s jednobodovým mankem fotbalisté Teplic. Cesta do Poháru UEFA pro svěřence kouče Petra Uličného existuje ještě jiným způsobem. A to přes tuzemský pohár. Tento týden odstartovali čtvrtfinále prvním zápasem v Jablonci, odkud si odvezli velmi nadějný výsledek 3:0 pro domácí odvetu, která je naplánována na nadcházející středu. Nyní se však soustředí na ligové střetnutí s Českými Budějovicemi. Na jih Čech ale nepocestují oba klíčoví hráči Polách a Trousil, kteří nemohou nastoupit kvůli karetním trestům. "Věřím, že i bez nich budeme pokračovat v dobrých výsledcích na hřištích soupeře. Budějovice nemají starosti se záchranou a mohou hrát v klidu. Čeká nás těžký soupeř, který má v týmu řadu zkušených fotbalistů," prohlásil trenér hostujícího celku Petr Uličný. Do hry také nezasáhnou zranění hráči Mareček a Kuncl.

České Budějovice - pravděpodobná sestava:

Křížek - Leština, Horejš, Hunal, Žižka - Plocek, Hílek, Vozábal, Šíma - Mrkvička, Svátek.

1. FC Brno - pravděpodobná sestava:

Lejsal - Švejnoha, Dvorník, Pavlík, Siegl - Kubáň, Večeřa, Střeštík, Lira - A. Besta, T. Došek.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.90 - 2.80 - 2.45

Tip EuroFotbal.cz: 0

SK Kladno - Sparta Praha

Kladno přivítá doma Spartu, která ho na podzim deklasovala 4:1. Domácí nevyhráli již desetkrát v řadě a nyní stojí proti vedoucímu celku tabulky.

Domácí tým v posledním kole pouze remizoval na hřišti Bohemians 1905 1:1 a prodloužil tak svou sérii bez výhry již na deset utkání. Mužstvo se ocitlo na 14. místě se stejným počtem bodů jako má předposlední Most, nyní ho navíc čeká lídr tabulky Sparta Praha. "Kvalita kádrů je nesrovnatelná, ale v jednom utkání je možné i silnějšího soupeře porazit. Každý počítá, že se Spartou prohrajeme, ale pokusíme se o nemožné," nabádá své svěřence k výkonu trenér Šilhavý. Tomu budou v zápase chybět Gross, jenž si odpykává karetní trest a Krob, který nenastoupí díky dohodě klubů.

Sparta naopak desetkrát v řadě neprohrála a vyhoupla se do čela Gambrinus ligy. V posledním zápase vyhrála v Holici, kde zajížděla k utkání Poháru ČMFS a v lize naposledy porazila České Budějovice. "Kladno sehrálo výborný zápas na Bohemce, kde bylo blízko ke třem bodům, především dozadu hráli velmi dobře. Hrají o život, čeká nás nesmírně těžký zápas," řekl na adresu soupeře trenér Bílek, který bude slavit v den utkání 43. narozeniny. Pro utkání nemůže počítat s marody Holendou, Zemanem a Kúdelou, nejisté jsou i starty Sivoka s Kiselelm.

SK Kladno - pravděpodobná sestava:

Pavlík - Bartoš, Killar, Beneš, Čáp - Cigánek, Szabo, Hochmeister, Jablonský - Klinka, Kroupa

Sparta Praha - pravděpodobná sestava:

Grigar - Voříšek, Sivok, Řepka, Kadlec - Hušek - Kisel, Vacek, Horváth, Matušovič - Slepička

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 7.25 - 3.85 - 1.40

Tip EuroFotbal.cz: 2

Slavia Praha - Slovan Liberec

Vyhrát a vrátit se na první místo v tabulce. To je cíl fotbalové Slavie pro nedělní šlágr kola. Zabránit ji v tom bude chtít Liberec, který odjíždí do Prahy s cílem odčinit domácí prohru s Mladou Boleslaví.

Sešívaní již nejsou lídrem prvoligové tabulky. V minulém kole je totiž vystřídal jejich pražský rival ze Sparty, který disponuje stejným počtem bodů jako Slavia, ale díky lepšímu skóre vede ligu. Jenže o mistru Gambrinus ligy v případě bodové rovnosti budou rozhodovat vzájemné duely a v nich jsou úspěšnější právě svěřenci kouče Karla Jarolíma. Ti hrají doma proti Liberci a neberou nic jiného než plný bodový zisk. Ale budou to mít velice nesnadné. Slovan totiž přijede na Strahov s nálepkou nejlépe hrajícího mužstva venku během jara. "Tentokrát musíme prokázat svoji sílu. Své bonusy jsme sice vyčerpali, teď se musíme o titul porvat," řekl trenér domácích Karel Jarolím. Do tréninku se už plně zapojili Šenkeřík, Šmicer a Švento. Ale v sestavě budou určitě scházet distancovaný útočník Goce Toleski a zraněné duo Janda, Ivana.

Fotbalisté Slovanu v minulém kole doma klopýtli, když podlehli celku z Mladé Boleslavi 1:2. To budou chtít napravit venku, kde se jim daří. Ale nyní se postaví proti mužstvu, které v posledních šesti zápasech ani jednou nepoznalo hořkost porážky. Svěřencům kouče Ladislava Škorpila se již zavřely brány do evropských pohárů přes Gambrinus ligu, ale do Poháru UEFA se mohou probít přes domácí pohár, kde nyní hrají čtvrtfinále. První utkání zvládli v Třinci poměrem 3:0 a před odvetou jsou hodně blízko k postupu do semifinále. Trenér Liberce slíbil fotbalové veřejnosti, že jeho tým nepřijede do Prahy pouze bránit. "Na domácí pohár sice klademe velký důraz, ale liga tím rozhodně na druhé koleji nestojí," zdůraznil kouč šestého týmu ligy. V nedělním utkání bude hostům chybět dvojice zraněných hráčů Dohnálek a Nezmar.

Slavia Praha - pravděpodobná sestava:

Vaniak - Dřížďal, Suchý, Brabec, Pudil - Kalivoda, Tavares, Abraham, Černý - Blažek, Střihavka.

Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:

Zlámal - Matula, Holeňák, Košťál, Janů - Dort, Bílek, Frejlach, Papoušek - Kerič, Smetana.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.50 - 5.50

Tip EuroFotbal.cz: 1

FK Jablonec - Tescoma Zlín

Do Jablonce přijede Zlín a rozhodně ho nečeká nic lehkého. Tým Františka Komňackého na jaře doma ještě nezaváhal a na výhru si myslí i nyní. Podzimní duel vyhrál Jablonec 1:0.

Jablonečtí utrpěli nyní dvě porážky v poměru 0:3, když nejprve v lize podlehli Ostravě a poté v poháru Brnu. Kouč Komňacký však věří, že jeho svěřenci další duel zvládnou a proti Zlínu si prodlouží domácí sérii vítězství. "Nesmíme zopakovat chyby, jakých jsme se dopustili ve dvou posledních zápasech," varoval své svěřence trenér. Ten si také musí lámat hlavu se skládáním sestavy, jelikož kvůli zranění nemohou nastoupit Fukal, Loučka a Baranek.

Zlín má narozdíl od soupeře úspěšnou sérii dvou zápasů bez prohry, jeho hráči uhráli bod na Žižkově a předtím dokonce vyhráli v Olomouci. "Chtěli bychom to protáhnout i v Jablonci," řekl trenér Hoftych. Ten nebere v potaz vysokou prohru Jablonce s Brnem v poháru. "Pohár je o něčem jiném než liga," prohlásil. Zlínu bude v zápase chybět Penner, který si odpykává karetní trest, ve 200. ligovém utkání může startovat Žůrek.

FK Jablonec - pravděpodobná sestava:

Špit - Laciga, Homola, Huber, Hamouz - Michálek, Žofčák, Klapka, Hloušek - Necid, Straka

Tescoma Zlín - pravděpodobná sestava:

Baránek - Pazdera, Kroča, Zbožínek, Dujka - Kraus, Šmahaj, Zúbek, Musil - Vyskočil, Malár

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 2.95 - 4.10

Tip EuroFotbal.cz: 1

FK Mladá Boleslav - Baník Ostrava

Mladá Boleslav chce potvrdit tři body přivezené z Liberce v domácím utkání s ostravským Baníkem. Ten odjíždí do středních Čech s cílem udržet si po tomto kole třetí pozici v tabulce před dvěma hlavními pronásledovateli.

Kouč Karel Stanner se dočkal své první výhry ve funkci trenéra hlavního týmu Mladé Boleslavi, když jeho svěřenci nečekaně zvítězili v Liberci 2:1. Tento plný bodový zisk by rádi zopakovali i v nedělním utkání, kdy hostí ambiciózní Baník. "Čeká nás nesmírně kvalitní soupeř. Ostrava má vyváženou sestavu ve všech svých řadách, nestačí se pouze soustředit na ofenzivní esa Svěrkoše s Magerou," řekl trenér Stanner. Středočeský klub momentálně figuruje na osmém místě. K vylepšení postavení v tabulce nebudou nápomocni dlouhodobě zranění Opiela a Pižanowski, v nominaci na nedělní zápas bude chybět také potrestaný Kopic.

Ostravu čeká ve městě automobilky velice těžký úkol. Nejenom že tam nikdy nevyhrála, ale musí bodovat, pokud chce hrát příští rok v Poháru UEFA, protože na ní nebezpečně dotírají týmy Brna a Teplic. "Je před námi další výzva. Do konce ligy chybí šest zápasů a opravdu jde už do tuhého Soupeř potvrdil výhrou v Liberci svou kvalitu, ale my musíme hrát podle sebe a vnutit mu styl, který chceme praktikovat. Aktivně v ofenzivě a bez chyb vzadu, lidem chceme zkrátka nabídnout další atraktivní zápas," řekl trenér Baníku Karel Večeřa, kterého těší, že bude moci počítat s téměř kompletní sestavou.

FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:

Miller - Ševinský, Procházka, Rolko, Kalina - Kysela, Rajnoch, Hodúr, Poláček - Řezníček, A. Mendy.

Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:

Vašek - Řezník, Neuwirth, Bolf, Čoupek - Otepka, Marek, Bystroň, Tchuř - Svěrkoš, Magera.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.70 - 2.70 - 2.70

Tip EuroFotbal.cz: 0

Reklama