Hlavní obsah

Českou devatenáctku čeká na úvod Anglie

Právě dnes startuje v České republice mistrovství Evropy hráčů do 19 let. První utkání odehraje domácí výběr v podvečer v Jablonci nad Nisou s výběrem Anglie.

Článek

Velká část kádru domácích se skládá z hráčů, kteří získali stříbrné medaile na mistrovství Evropy hráčů do 17 let před dvěma roky v Lucembursku. Tam si Češi po postupu ze skupiny poradili s favorizovaným Španělskem, které mimochodem v posledních dvou letech pokaždé ve věkové kategorii sedmnáctiletých triumfovalo. Ve finále český tým hrál 2:2 s Ruskem, které se po penaltovém rozstřelu radovalo z celkového vítězství.

„Našim cílem by mělo být semifinále. Skupina není jednoduchá, ale nejsou v ní žádní velcí favorité. Se všemi lze hrát vyrovnanou partii. Je dobré, že hned na úvod nehrajeme se Španělskem, raději je potkáme v semifinále,“ říká trenér Jakub Dovalil, který se bude muset obejít bez Ondřeje Mazucha, kterého Fiorentina neuvolnila.

Zatímco sedm ostatních týmů na Euru muselo o svou účast na turnaji bojovat, domácí výběr měl účast jistou. Z devíti přípravných utkání ale Češi neprohráli ani jednou. V březnu sice remizovali s Nizozemskem, ale v poslední přípravě zdolali zásluhou branky Tomáše Necida Belgii.

Domácí se budou spoléhat na hráče jako Jan Hable, Radim Řezník, Jan Polák či Jan Morávek, ale ani Anglie nemá ve svém středu vůbec špatné borce. Obránce James Tomkins nebo útočník Frederic Sears už mají v dresu West Hamu na svém kontě několik startů v Premier League. „ Když se dostanete na finálový turnaj, není zde žádný snadný zápas. Loni jsme měli velmi silný tým a nakonec jsme na Euro vůbec nepostoupili. Letos cítím v mužstvu velmi dobrého týmového ducha,“ říká trenér Brian Eastick, jehož svěřenci zdolali v závěru kvalifikace Polsko se Srbskem a bezbrankovou remízu uhráli s Běloruskem.

Na vítězství českého výběru vypsala sázková kancelář bwin kurs 2.72. Jen o trochu více věří bookmakeři v tříbodový zisk týmu Anglie s kursem 2.30 a na remízu je kurs 3.25.

Reklama