Hlavní obsah

Dokráčí již dnes Rusky do semifinále?

Na ME v házené žen jsou i dnes na programu zápasy čtvrtfinálových skupin. V makedonském hlavním městě Skopje se v odpoledním duelu utkají celky Ruska a Chorvatska.

Foto: ehf-euro.com

Chorvatky Arslanagičová a Penežičová se radují ze vstřelené branky v zápase se Srbskem.

Článek

Rusky jsou zatím ve své skupině s pěti body za vedoucím Německem na druhé příčce. Jediný bod z následujících dvou střetnutí jim stačí k postupu mezi nejlepší čtveřici tohoto turnaje. Chorvatkám patří se dvěma body třetí pozice, ovšem pouze o skóre před Švédskem a Makedonií. Pro udržení medailových nadějí tak musí dnes bezpodmínečně zvítězit.

Důležitý krok v cestě za ziskem cenného kovu udělaly ruské hráčky v souboji s domácím výběrem, kterému nedaly sebemenší šanci. Jedinou jejich ztrátou tak zůstává remíza proti Švédkám. Chorvatky na úvod zdolaly Srbsko, to však skončilo v základní skupině na posledním místě, tento úspěch se tedy do další fáze svěřenkyním trenéra Zdravka Zovka nepřenesl. Porážky s Makedonií a Německem však plány na úspěch v turnaji značně zkomplikovaly. Výrazné vítězství nad Běloruskem je ale opět vrátilo do hry, s čímž vyjádřil Zdravko Zovko spokojenost.

Jednozančně největší tahounkou Chorvatek je Dijana Golubicová. Tato pětadvacetiletá hráčka týmu RK Krim Mercator zaznamenala na turnaji již 24 přesných zásahů. V ruském týmu je nejlepší střelkyní Emiliya Tureyová s 15 brankami, která má výbornou 79% úspěšnost střelby. V brance se daří dvojici Inna Suslinová - Anna Sedoykinová. Roli tvůrkyně hry výborně ztvárňuje Irina Poltorskajovová. Jednou z mála zkušených hráček v ruském výběru je Naděžda Muravyevová, která se do týmu vrátila po narození dítěte. Podle jejího vyjádření nečekaly Rusky, že porazí Makedonii bezmála o dvacet branek. „Respekt z domácího týmu a také z atmosféry v hale byl znát jen v úvodu, poté jsme již hrály dobře,“ uvedla hráčka, která začala s házenou teprve ve 13 letech. Trenér loňských mistryň světa Jevgenij Trefilov věří, že se mohou jeho svěřenkyně dál zlepšovat.

Utrpí Rusky proti Chorvatkám první porážku na šampionátu, či naopak potvrdí svůj postup do semifinále? Bwin vypsal na výhru Ruska kurs 1.30, na výhru Chorvatek 4.25, a na nerozhodný výsledek kurs 10.00 rovných.

Reklama