Hlavní obsah

Dosáhne kanadská dvacítka na další titul?

Hokejové mistrovství světa do 20 let dnes zakončí zápasy o cenné kovy. V Ottawě se nejprve střetnou o bronz hráči Ruska a Slovenska, poté se v souboji o titul utká domácí Kanada se Švédskem. Finále tak bude mít stejné obsazení jako před rokem na šampionátu v ČR, kdy po výhře v prodloužení slavili triumf Javorové listy.

Článek

Složení duelu o zlato zcela odpovídá průběhu turnaje, vždyť ani jeden z dnešních soupeřů nepoznal během mistrovství porážku. Švédský výběr dokonce ve všech dosavadních vystoupeních přehrál své soupeře minimálně dvoubrankovým rozdílem. Kanadská pouť k vrcholu naopak takřka skončila v semifinále, v němž dělilo kolébku hokeje pouhých pět vteřin od vyřazení. Týden před začátkem MS změřili oba celky své síly v přátelském utkání, úspěšněji si v něm počínali hráči pořadatelské země.

Tři korunky zahájili cestu k medailím výhrou v severském derby. Finy přehrály ve všech směrech, od většího přídělu branek zachránil hokejisty země tisíce jezer brankář Sateri. Následovala vítězství nad Lotyšskem a Slovenskem. V posledním duelu základní skupiny proti Rusku byl ve hře přímý postup mezi nejlepší čtveřici. Díky výbornému výkonu gólmana Jacoba Markströma a vysoké produktivitě z první třetiny, po které vedli Švédové již 4-0, zněl výsledek tohoto klání nakonec naprosto jednoznačně v neprospěch Rusů.

Sobotní semifinále mělo být hrou kočky s myší, jenže Slováci, posilnění nečekaným postupem přes Finsko a zejména USA, podali znovu výkon až na samé hranici svých možností. Ačkoliv naši východní sousedé byli opět svým protivníkem přehráváni, brankář Jaroslav Janus dlouho činil švédské hokejisty bezradnými. Ještě dvanáct minut před koncem seveřané o branku prohrávali, pak však během pouhých 108 vteřin Backlund a Ullström skóre otočili. O chvíli později zvýšil vedení výběru kouče Para Martse Hjalmarsson. Při hře bez brankáře dokázal ještě snížit Tatár, jenže při druhé slovenské power play upravil do prázdné branky na konečných 5-3 Moller.

Kanada uštědřila na úvod krutou lekci české dvacítce, ani poté s outsidery z Kazachstánu a Německa neměli hráči ze zámoří pražádné slitování. V závěrečném utkání první fáze turnaje byli soupeřem domácích Američané. Ti po neuvěřitelném nástupu vedli již o tři branky, ovšem ještě do konce první části hry byl stav vyrovnaný. V elektrizující atmosféře vyprodané haly Scotiabank Place byli posléze diváci svědky dokonaného obratu. Výhra 7-4 katapultovala pořadatelskou zemi do bojů o cenné kovy.

Semifinále mezi Ruskem a Kanadou přineslo vskutku málokdy vídanou zápletku. První dějství skončilo smírně, když obě mužstva zaznamenala po dvou přesných trefách. Do závěrečné třetiny už vstupovali domácí s jednogólovým náskokem, ovšem dvě branky z přesilovek Rusů dostali kolébku hokeje do těžké situace. Minutu a půl před koncem zamířil kanadský brankář Tokarski na střídačku. Při hře šesti proti čtyřem dokázal Jordan Eberle pět vteřin před vypršením řádné hrací doby srovnat. Hráč klubu Regina Pats pak ke svým dvěma brankám přidal ještě proměněný rozhodující samostatný nájezd, čímž poslal Kanadu již poosmé v řadě do boje o titul. „Jsem na svůj tým hrdý. Hráči dokázali ustát nejen nepříznivý stav, ale i obrovské očekávání, které do nich celý hokejový národ vkládá. Věřím, že po dni volna dokážeme porazit i Švédsko, a vytoužené zlato nakonec získáme,“ uvedl šťastný trenér Pat Quinn.

Dokáží Tři korunky narušit dlouholetou nadvládu Javorových listů, či získají Kanaďané pátý triumf v řadě? Bwin vypsal na výhru Kanady kurs 1.60, remíza je ohodnocena kursem 5.10 a na vítězství Švédska si můžete vsadit v zajímavém kursu 3.50.

Reklama