Hlavní obsah

Skončí Lisická v Melbourne již po prvním zápase?

Grandslamové Australian Open pokračuje dnes druhým hracím dnem. V tom půjde o postup mezi čtyřiašedesát nejlepších. První kolo dámské dvouhry uvidí například souboj Sabine Lisické a Aleksandry Wozniakové. Jediné dosavadní vzájemné střetnutí na turnajích elitní kategorie, z března loňského roku na tvrdém povrchu v Indian Wells, zvládla lépe Lisická.

Foto: elconresort.com

Ilustrační foto - tenis.

Článek

Ta vstoupila do roku 2009 účastí na Hopmanově poháru. Nejprve přehrála v dramatickém duelu domácí Australanku Casey Dell'Acquaovou. I druhé utkání neslo punc vítězství, když rovněž ve třech sadách zdolala Meghann Shaughnessyovou z USA. Svou třetí dvouhru do úspěšného konce dotáhnout nedokázala, jelikož podlehla Slovence Dominice Cibulkové. Rovněž Wozniaková potkala na své lednové zápasové pouti tenistku ze Slovenska. V Aucklandu porazila Magdalenu Rybárikovou. Stopku jí však ve druhém kole vystavila Ayumi Moritaová z Japonska. S hobartským turnajem se Wozniaková loučila dokonce už v kole prvním, Polka Urszula Radwanská byla toho dne lepší.

Sabine Lisická je považována za velkou naději německého ženského tenisu. Žádná jiná hráčka není v zemi našich západních sousedů v žebříčku výše než právě devatenáctiletá rodačka z Troisdorfu. Ta zaujímá osmapadesáté místo na světě. V sezóně 2007 dokázala triumfovat na dvou turnajích kategorie ITF. Loni svůj vzestup ještě urychlila. Na Australian Open prošla úspěšně kvalifikací, aby šokovala v prvním kole výhrou nad Dinarou Safinovou. Euforii ze skalpu hráčky světové špičky využila ke zdolání další Rusky Korrytsevové, nestačila až na Caroline Wozniackovou z Dánska.

Další úspěchy na sebe nenechaly dlouho čekat. Osmifinále z Miami ještě nemělo být tím nejlepším představením mladé Němky. V Cincinnati postoupila mezi nejlepší osmičku, opravdový vrchol přišel na sklonku tenisového roku v uzbeckém Taškentu. Cestou do finále vyřadila kvartet hráček včetně Číňanky Shuai Pengové. Až v tiebreaku rozhodujícího dějství připravila Lisickou o titul Sorana-Mihaela Cirsteaová z Rumunska.

Aleksandra Wozniaková spatřila světlo světa v Montrealu. Díky této jednadvacetileté hráčce má i Kanada zastoupení mezi ženskou tenisovou špičkou. Talent prokázala již před čtyřmi lety, kdy ovládla tři podniky ITF. O rok později již mezi elitou postoupila do třetího kola v Melbourne, návdavkem připojila čtvrtfinále z Bengalúru, Štrasburku a Quebecu.

V sezóně 2007 postoupila do finále na antuce v marockém Fesu, a konečně v loňském roce dokázala své výkony ještě vylepšit a stabilizovat. Červencový turnaj ve Stanfordu zcela ovládla, po finálovém vítězství nad Marion Bartoliovou z Francie tak slavila svůj premiérový titul z okruhu WTA. V Tokiu a Quebecu dokráčela mezi nejlepší čtveřici, z Cincinnati a Hertogenbosche si přivezla čtvrtfinálovou účast.

Zvládne nástrahy prvního grandslamového kola lépe Lisická, či se v duelu dvou pohledných blondýnek prosadí zkušenější Wozniaková? Bwin vypsal na vítězství Lisické kurs 1.60, varianta úspěchu Wozniacké je ohodnocena kursem 2.18.

Reklama