Hlavní obsah

Potvrdí Benešová dobrou formu?

Po minulém týdnu, kdy se konal podnik v Acapulcu, následuje na mexické půdě další soutěžní klání elitních tenistek planety. Antuku nahradil tvrdý povrch, současným dámským dostaveníčkem pak je Monterrey. I přes brzké vypadnutí nasazené jedničky Agnieszky Radwanské zůstávají v pavouku zajímavá jména. V jednom z utkání si o postup do druhého kola zahrají také Iveta Benešová a Shahar Peerová.

Článek

Iveta Benešová pochází z Mostu. Mezi profesionálkami působobí osmým rokem. Na mexické půdě se šestadvacetiletá hráčka cítí dobře, vždyť svůj doposud jediný turnajový vavřín získala před pětil lety na oranžovém povrchu v Acapulcu. Minulou sezónu zanechala nejlepší dojem v portugalském Estorilu, ve finále však nestačila na Marii Kirilenkovou. Na dalších šesti kláních dokráčela mezi osmičku nejlepších. Z podniků velké čtyřky uspěla pouze na Roland Garros, odkud si přivezla skalp dvou soupeřek a také porážku od Petry Cetkovské.

Ačkoli první zápas nového roku v Brisbane nezvládla, hned vzápětí zazářila v Hobartu. Že je Tasmánie její oblíbenou destinací potvrdila již v minulosti, během letošní cesty turnajem poslala ze hry ven celkem kvartet tenistek. Podlehla až v boji o prvenství, krajance Petře Kvitové. S Melbourne se rozloučila v kole druhém. Fedcupový nezdar s Llagosteraovou nemusel pohlednou brunetku tížit, vždyť z postupu se nakonec radoval český výběr. V Paříži podlehla Benešová Sereně Williamsové, ovšem v Acapulcu opět nalezla správný rytmus, což vyústilo v semifinálové body. Mezi nejlepší čtveřicí byla nad síly současné světové jednatřicítky Italka Flavia Pennettaová.

O pět let mladší Shahar Peerová na sebe upozornila čtvrtfinálovým vystoupením v Soulu 2004. Ve své kariéře nenašla přemožitelku na třech soutěžích WTA, všechny triumfy získala před třemi lety, kdy ovládla klání v Pattaye, Praze a Istanbulu. Grandslamovým maximem dlouhodobé izraelské jedničky zůstává postup mezi osmičku nejlepších z Melbourne a US Open dvě léta nazpět. Loni příliš nezářila, přesto v Gold Coast a Memphisu zavítala do semifinále.

Aktuální ročník odstartovala nynější sedmačtyřicátá hráčka žebříčku WTA solidně, z Aucklandu odjížděla coby čtvrtfinalistka. Další klání u protinožců už ale nezvládla, z Hobartu i Australian open se poroučela v nejkratším možném termínu. Po skalpech sester Bondarenkových ve Fed Cupu zamířila do Thajska. Pattaya opět probudila v Peerové třímající potenciál, z turnaje vypadla až po semifinálovém duelu se Zvonarevovou. Zajímavý výsledek se od ní mohl očekávat v Dubaji, ale vzhledem ke své národnosti nedostala vízum pro vstup do země a na turnaji tak i přes reakce WTA i ostatních hráček chyběla.

Obě tenistky se utkají dnes podruhé. Naváže česká reprezentantka na rok starou výhru z týmové soutěže, nebo tentokrát uspěje zástupkyně izraelského bílého sportu? Bwin vypsal na vítězství Peerové kurs 1.60, varianta triumfu Benešové je ohodnocena kursem 2.19.

Reklama