Hlavní obsah

Nalezne Melzer ztracenou formu?

I dnes pokračuje v americkém Indian Wells špičkový tenisový podnik zařazený v mužské kategorii do série ATP World Tour 1000. O postup do třetího kola dvouhry se utkají také Taylor Dent a Jurgen Melzer.

Foto: Matthew Stockman/Getty Images

Rakouský tenista Jurgen Melzer.

Článek

Taylor Dent přišel na svět v Newport Beach. V dubnu oslaví osmadvacáté narozeniny. Před sedmi lety ve Wimbledonu překvapil v hlavní soutěži postupem přes dvojici soupeřů. Do té doby málo známý tenista následně ovládl klání v Newportu. Životní sezónu odehrál v roce 2003, kdy nenašel přemožitele v Moskvě, Bangkoku a Memphisu. Po další dvě léta patřil Dent k širší světové špičce, například čtvrté místo z aténského olympijského klání sice postrádá medailový lesk, svou hodnotu však bezesporu má. Zranění z února 2006 ale znamenalo nucenou pauzu pětadvaceti měsíců. Loňská bilance současného hráče šesté světové stovky byla prachmizerná, pouze paběrkoval na challengerech.

Na lepší časy se snad blýská tomuto hráči s dělovým servisem nyní. V Brisbane po dlouhé době slavil vítězství na okruhu ATP, byť zatím pouze v jednom utkání. Divokou kartu na Australian Open proměnil v porážku od krajana Deliče, úvodní grandslam sezóny tak opustil v nejkratším možném termínu. V San Jose sice získal cenný skalp Reynoldse, jenže vzápětí jej přehrál málo známý Widom. Z nevýrazných výsledků nevybočil ani v Memphisu, soutěž opustil po neúspěšném střetnutí s Gulbisem. Tři vítězství v řadě uhrál v Delray Beach, šlo však pouze o kvalifikační kola, při startu hlavní části podlehl Zverevovi. První kolo zde v Indian Wells bylo k Dentovi milosrdné, Argentinec Junqueira patří k antukovým specialistům, navíc i na oranžovém povrchu letos zrovna nezáří. Po jednoznačném průběhu tak čeká Denta těžší měření sil.

O necelý měsíc mladší Jurgen Melzer pochází z Vídně. Aktuálně jedenatřicátý hráč světového žebříčku okupuje pozici rakouské jedničky. Patří ke zkušeným hráčům, vždyť mezi profesionály působí již jedenáctým rokem. Premiéru na okruhu ATP si odbyl na domácí půdě ve svém rodišti, a hned dokázal přehrát Larse Burgsmullera z Německa. Semifinále z Umagu o šestatřicet měsíců později znamenalo první výraznější Melzerův počin.

Jediný titul elitní kategorie ve dvouhře získal před třemi lety na antuce v Bukurešti. Minulou sezónu začal velmi vlažně, až čtvrtfinále z Pörtschachu znamenalo probuzení. Následovalo třetí kolo z Roland Garros, jako slušný počin se dá ohodnotit rovněž postup mezi nejlepších osm v Hertogenboschi. Z Wimbledonu si přivezl dva vyhrané duely. Nejdále loni došel v Kitzbühelu, o titul z oranžového povrchu jej připravil až ve finále Argentinec Del Potro. Olympijské hry v Pekingu zvládl solidně, až ve čtvrtfinále podlehl pozdějšímu vítězi Nadalovi. Stejně daleko dokráčel i v Bangkoku a Vídni.

Za těmito výsledky zatím Melzer v novém roce výrazně zaostává. Přitom v Brisbane začal skvěle, ve třech setech porazil Mardyho Fishe. Poté podlehl Francouzi Serrovi. Nezdar s Robredem v Sydney nepřekvapil. V Melbourne přešel přes Nishikoriho a Andrease Becka. Andy Murray ve třetím kole ukončil jakékoliv další plány Melzera na případný výrazný úspěch z Australian Open. Přesto postup mezi dvaatřicet nejlepších nenasvědčoval blížící se propad. Záhřeb, Rotterdam, Dubaj. Takový je výčet podniků na nichž od té doby Melzer startoval, a ve všech případech nepřešel brány prvního kola. Ztracené sebevědomí utrpělo další ránu o minulém víkendu v Davis Cupu. Na horké německé půdě vedl Melzer v pátek již 2-0 na sety proti domácí jedničce Kohlschreiberovi, nicméně přesto odešel nakonec z kurtu poražen. O dva dny později navíc prohrál i s letos paběrkujícím Kieferem.

Jediný vzájemný duel obou hráčů ovládl před šesti lety na antuce v Houstonu Melzer. Ten patří k tenistům, kteří dokáží porazit kohokoliv, a s kýmkoliv také prohrát. V současné době najdeme větší herní pohodu u Denta, promění jí domácí borec v postup do dalšího kola? Bwin favorizuje Melzera, na jehož výhru vypsal kurs 1.60, varianta vítězství Denta je ohodnocena kursem 2.19.

Reklama