Hlavní obsah

MotoGP: Klopte zatáčky v Mugellu!

Davy dychtivých fanoušků, náročná trať s dlouhou cílovou rovinkou. Emoce a napětí připomínající prostředí v tlakovém hrnci. Dopřejte si Itálii ve svých tiketech. Seriál mistrovství světa silničních motocyklů pokračuje o víkendu v Mugellu, baště silných strojů.

Článek

Kdo vyhraje v Itálii? Nejspíš zase Rossi...

Italské fanoušky znovu přivede do extáze jejich miláček Valentino Rossi. Kdo jiný by měl v Mugellu zvítězit, než šampion MotoGP? Rossi triumfoval na domácí trati sedmkrát v řadě, a to nelze jen tak přejít. Jako když se zasekne jehla na vinylové desce a monotónně se opakuje jméno vítěze. Loni se pilot s rošťáckým úsměvem ve tváři i na speciálním designu helmy ujal poprvé vedení ve čtvrtém kole. Od té chvíle diváci slavili. Poslední závod aktuální sezony ve Francii se ovšem Rossimu nevydařil. Do té doby vedoucí muž klasifikace doplatil na příliš časnou výměnu pneumatik. Po pádu v šestém kole musel znovu k mechanikům a nakonec se na osychající trati neprotlačil ani na bodovanou pozici. Před Rossiho se o bod dostal do čela královské třídy Španěl Jorge Lorenzo. „Na tento víkend bych nejradši zapomněl. Vůbec jsme tu nebyli konkurenceschopní,“ stěžoval si Rossi, který skončil nezvykle poslední. Podle předpokladů měl Ital v Le Mans získat devětadevadesáté vítězství v kariéře a v Mugellu zaútočit na jubilejní stý triumf. Stylový scénář nevyšel, i tak ale bude Rossi v domácím prostředí znovu hlavním favoritem. Na jeho vítězství si můžete právě teď u Tipsportu vsadit v kursu 1,8:1.

Hlavním hitem českých fanoušků a sázkařů jsou čtvrtlitry, ve kterých startují Lukáš Pešek a Karel Abraham. Oba jezdci vyhlížejí víkendový podnik v Itálii s optimismem, který se točí kolem sedmého místa.

Vyrovnané maximum

Lukáš Pešek v minulém závodě ve Francii dojel sedmý a vyrovnal své osobní maximum v kubatuře do 250 ccm, které zajel letos v Japonsku. Pešek skvěle odstartoval a z osmé pozice se po několika zatáčkách dostal až na druhé místo. Ve snaze držet se úřadujícího mistra světa Simoncelliho, který si v Le Mans dojel pro vítězství, však rodák z Prahy na mokré trati položil motorku na bok a po návratu byl až na devatenácté pozici. „Na výjezdu mi uklouzlo zadní kolo a přišel pád. Když jsem zvedl motorku, měl jsem ohnutou spojkovou páčku a celý závod jsem ji pak musel pořád nahmatávat. Naštěstí jsem to zvládnul celkem dobře,“ uvedl Pešek na svých oficiálních stránkách. Koncentrovaným výkonem se dokázal posunout až na sedmé místo, když mu v jeho stíhací jízdě pomáhaly i chyby a pády soupeřů. Celkově je Pešek dvanáctý se ziskem 24 bodů, když ve vyrovnaném pořadí ztrácí pouze sedm bodů na pátou pozici. „Pád mě stál hodně času i míst, ale říkal jsem si, že to ještě zkusím. Na tak dobrý výsledek jsem ale nepomýšlel. Myslel jsem si, že by z toho mohlo být tak jedenácté, dvanácté místo. Nakonec se povedla sedmička, za což jsem velmi rád,“ prohlásil český jezdec.

Pády a návraty

Komplikacím se v zemi galského kohouta nevyhnul ani brněnský pilot Karel Abraham. První čtyři kola se držel ve druhé desítce. V devátém kole spadl, ale hned se vrátil na trať a bojoval dál. V osmnáctém kole držel dvanáctou pozici, kterou vzápětí vylepšil na jedenáctou. Na záludné trati však ve 23. kole dostal smyk a podruhé spadl. Znovu nastoupil do závodu a cílem projel na dvanácté bodované pozici. Abraham, jenž se letos poprvé představuje v roli továrního jezdce Aprilie, může v Mugellu navázat na loňské skvostné sedmé místo. Do závodu tehdy odstartoval po šestnáctém čase z kvalifikace až ze čtvrté řady. Prokousal se však do elitní desítky, kterou sice nakrátko opustil, ale nakonec se v Itálii posunul na pozici oceněnou devíti body.

Fantastický rozjezd

Pešek loni v Mugellu cíl nespatřil, přestože měl závod skvěle rozjetý. V kvalifikaci se blýskl pátým časem, což bylo jeho maximum ve dvěstěpadesátkách, a v popředí se udržel i po startu. Hlídal si místo ve čtyřčlenné skupině, která bojovala o čtvrtou pozici. Když v šestém kole odstoupil dosavadní lídr Alvaro Bautista ze Španělska, otevřela se před Peškem a jeho konkurenty šance na umístění na stupních vítězů. V desátém kole ale Pešek v jedné ze zatáček upadl a závod pro něj skončil předčasně. „Byl jsem moc rychlý, chtěl zavřít stopu a uklouzl mi předek,“ popsal jezdec příčinu pádu. Přes zaváhání byl ale se svým výkonem na oblíbené trati spokojený. Pro jaký výsledek si čeští piloti dojedou v Mugellu letos? Na umístění Peška do 6. místa sázejte v kursu 4:1, Abraham vám na stejné pozici může dojet pro kurs 8:1.

Reklama