Hlavní obsah

Hráčky USK potřebují vyhrát v Šoproni

Skvěle rozehraný měly basketbalistky USK Praha začátek skupiny v Eurolize a šly jasně za postupem. Jenže potom přišla prohra, pak druhá a ještě třetí. Basketbalistky ZVVZ USK Praha tři předchozí „mečboly“ neproměnily. V maďarské Šoproni tak mají poslední šanci.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Evanthia Maltsiová z USK Praha (vlevo) v duelu Euroligy s maďarskou Šoproní.

Článek

Pokud hráčky pržaského USK v Maďarsku zvítězí, proklouznou do osmifinále ženské Euroligy. Na první pohled celkem snadný úkol, ale opak je pravdou. Už proto, že soupeř má úplně stejnou motivaci. V Maďarsku to bude přímý souboj o postup.

Vše ale mohlo být zcela jinak. Kdyby v minulém kole dopadl zápas Rivas Madrid – Šoproň podle papírových předpokladů, USK by dnes od 19:00 stačilo neprohrát o víc jak 22 bodů. Doma na Folimance totiž Maďarky deklasovaly 98:75. Jenže madridský Rivas se Šoproní o čtyři body prohrál a dnešní zápas tak bude bitva na ostří nože.

Jednu naději však hráčky USK mají i při prohře. Když totiž Madrid zvítězí ve francouzském Bourges, projdou do další fáze basketbalistky USK bez ohledu na jejich dnešní výsledek v Maďarsku. „Buď postoupíme vlastními silami, a pak máme mezi šestnáctkou co dělat. Anebo nevyhrajeme a nepostoupíme. Ty karty jsou spravedlivě rozdaný,“ říká kouč USK Lubor Blažek.

Se svými hráčkami nacvičoval některé herní situace, které se mu v jeho týmu nelíbily. „Vše začíná u naší hry v obraně. Máme dlouhodobé problémy, vymýšlíme další kombinace, abychom si vypomohly ve hře jedna na jedna. Když se nám daří střelba za tři a daří se v útoku, zahrajeme dobře. Ale když se nevede a je potřeba ubránit, prohráváme,“ zamračí se kouč Blažek.

Podle bookmakerů Tipsportu jsou favoritkami domácí s kursem 1,55:1, na výhru basketbalistek USK Praha si vsaďte v kursu 2,5:1. Utkání začíná v 19:00, přímý přenos vysílá Sport1.

Reklama