Hlavní obsah

Sázka na Haška nevyšla, Cujo odpusť!

PRAHA

Brankářská ruleta v Detroit Red Wings je u konce. Třísla Dominika Haška nevydržela po několikaměsíční pauze nápor zápasů NHL a český gólman v úterý oznámil, že do bojů soutěže už v letošní sezóně nezasáhne. Novou brankářskou jedničkou tak byl jmenován Curtis Joseph, jenž byl po Haškově návratu odstrčen do pozadí. Detroit nyní přesouvá své sympatie.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Hašek se úspěšného comebacku nedočkal

Článek

Král je mrtev, ať žije nový král! Tím heslem se asi řídí v Detroitu. Sotva v klubu zjistili, že Hašek jim už není užitečný, upadl u nich do klatby, a začali oslavovat Josepha. Ačkoliv Hašek projevil přesvědčení zkusit to v příští sezóně znovu, generální manažer Ken Holland už se nechal slyšet, že v tom případě to ale v americkém městě motorů nebude.

Je sice pochopitelné, že Rudá křídla svou přízeň nyní obrací směrem k muži, který jim ještě může zachránit sezónu, ale zároveň by si čelní funkcionáři klubu měli sypat popel na hlavu. Není to totiž tak dávno, co Joseph i Hašek měli své role přesně obrácené.

Když Hašek oznámil svůj návrat, byl on tím spasitelem, který má znovu tým dovést ke Stanleyově poháru. Joseph byl po laciných řečech o vyrovnaných šancích obou brankářů promptně zařazen mezi nežádoucí. Když se jej vzhledem k vysokému platu (8 miliónů dolarů) nepodařilo vytrejdovat, byl dokonce nějaký čas odsunut do farmářského týmu.

Tlak na něj i jeho rodinu tehdy musel být velký, přesto Joseph zatnul zuby a neřekl proti klubu křivé slovo. Ani když jej Detroit dál a dál nabízel ostatním, když jej potupně poslal do nižší soutěže, ani když jej při návratu zpět jen nechával sedět na lavičce. Právě proto je nakonec on vítězem celé brankářské šmodrchanice a jen díky jeho loajalitě může Detroit stále pomýšlet na nejvyšší mety.

A kdo je poraženým? Detroit ne, ten nakonec ze všeho vyvázl v klidu, i když se mu experiment dvou brankářských milionářů asi pořádně prodražil. I proto si teď Hašek vyzkouší roli nežádaného, na kterého budou soustředěny tlaky ohledně zbytku jeho smlouvy, která činí šest miliónů dolarů na rok. Klub teď bude hledat cesty, jak se dalšímu placení co nejlépe vyhnout.

Ať už to dopadne jakkoliv, na všem nakonec nejvíce prodělal Hašek. O jeho nepromyšleném návratu už byly popsány stohy papíru. Léta dřiny, díky které se prosadil v NHL, přesvědčil ji o svých kvalitách a nakonec se zařadil mezi nejlepší brankáře historie, to vše je nyní zaváto silnou vrstvou prachu. Hašek až příliš zahazardoval se svým jménem a po aféře s napadením se jeho popularita blíží bodu mrazu.

Přece musel tušit, že vracet se po několika měsících bez tréninku do kolotoče tak náročné soutěže pro něj v 38 letech nebude jednoduché. A že druhé šance vycházejí zpravidla jen v pohádkových happyendech. Odcházet se má na vrcholu, to pochopila i stovkami úderů omlácená hlava boxera Lennoxe Lewise. Hašek tu šanci měl, ale promarnil ji...

Reklama

Související témata: