Hlavní obsah

Kardinálové chtějí ukončit černou sérii

V nepříliš dobré formě zastihl konec sezony baseballisty St. Louis. Cardinals sice stále vedou svoji divizi, čtyři prohry v řadě ale dovolily Houstonu se nebezpečně přiblížit. Dnes proto mají hosté dvojí motivaci; jejich soupeřem jsou totiž právě Astros.

Foto: reprofoto

Baseball (ilustrační foto)

Článek

Výsledky St. Louis se před blížícím se play off jejich fanouškům určitě nemohou líbit. Tým, který v prvních dvou měsících řádil stejně jako v předchozích sezonách najednou ztrácí dech. Série proti Houstonu to jenom potvrzuje, Cardinals totiž zatím nezvládli ani jeden z klíčových zápasů. Důvodů je hned několik. Dříve obávanému útoku se tolik nedaří - Jim Edmonds už je za zenitem, Scott Rolen je z formy, z mladých hráčů se daří jen Chrisi Duncanovi a když se nedaří hvězdnému Albertu Pujolsovi - a ten v posledních dnech svému týmu oporou nebyl - mají Kardinálové problém. Poslední prohry ale mají na svědomí především nadhazovači z bullpenu; poté, co se zranil closer Jason Isringhausen, se jim přestalo dařit a proti Houstonu v posledních směnách pokaždé selhali. Úkol odházet co nejvíc směn a pokusit se Houston konečně porazit dnes leží na veteránovi Jeffu Weaverovi. Ten letošní sezonu začal v dresu Andělů z Los Angeles, po mizerných výkonech ale zamířil do St. Louis, kde se mu daří o něco lépe. Chybí mu ovšem vyrovnanost, dobré zápasy střídá se špatnými; před dvanácti dny se mu právě proti Houstonu příliš nedařilo, v pěti směnách povolil soupeři stejný počet bodů.

Houston vstoupil do sezony stejně jako jeho dnešní protivník. Duben ukončil bilancí 16-8 a zdálo se, že stejně jako loni budou bojovat o play off. Poté ale začali ztrácet a nyní jsou s bilancí 76-78 stále ve hře jen díky špatným výsledkům Kardinálů. Zatímco ale ofenzivní tahoun St. Louis hledá svoji formu, hlavní hvězda Astros se chová jako opravdový lídr. Lance Berkman má v září pálkařský průměr přes 38 procent a se sedmi homeruny a sedmnácti odpálenými body ve dvaceti zápasech se několikrát stal hlavním strůjcem vítězství svého týmu. Jestli dnes hostům něco přidělává vrásky, pak je to muž, kterého dnes Houston pošle na kopec. Žijící legenda Roger Clemens jako by nic neztratila z umění, která z ní udělala jednoho z nejlepších nadhazovačů posledních dvaceti let. Čtyřiačtyřicetiletý hráč se před sezonou rozhodoval, jestli vůbec ještě bude hrát; k úlevě Astros kývl na jejich nabídku a spolu s Royem Oswaltem znovu vytvořil možná vůbec nejlepší duo zámořské soutěže. Clemens má sice slabou bilanci 7-5, z pěti proher se mu ale nevyvedl jediný zápas, ve všech ostatních doplatil na slabou podporu od spoluhráčů. Proti St. Louis nastoupil jednou; v červnu vydržel na kopci šest směn, během kterých Kardinálům povolil dva oběhy.

Když má za Houston nadhazovat Clemens, bývá Houston kursovým favoritem. Není proto velkým překvapením, že mu bookmakeři dávají větší šance i dnes. Pokud věříte domácím, můžete si na ně vsadit v kursu 1.55 na 1.95, pokud si myslíte, že vyhrají alespoň o dva body. Rozloučí se podle vás St. Louis s Houstonem vítězstvím? Potom si vsaďte na hosty, kurs je 2.52.

Reklama