Hlavní obsah

Berdych se navzdory vedení necítil blízko vítězství nad Federerem

MELBOURNE

I když v zápase s třináctinásobným grandslamovým šampiónem Rogerem Federerem vedl už 2:0 na sety, necítil se být český tenista Tomáš Berdych blízko vítězství. Druhý hráč světa zápas otočil a nakonec za tři a půl hodiny zvítězil v pěti setech. "Neřekl bych, že jsem byl blízko,“ řekl po zápase Berydych.

Článek

„Měl jsem dva sety k dobru a bylo to 3:3 ve třetím. I když má proti němu člověk mečbol, tak je sice blízko, ale ne dost blízko na to, aby ho porazil. Až když se odehraje poslední míček a rozhodčí zahlásí výsledek, teprve pak to skončilo. Od takové situace jsem byl poměrně daleko," řekl Berdych na tiskové konferenci po zápase.

Český daviscupový reprezentant zkusil poradit příštím Federerovým soupeřům recept na úspěch. "Myslím, že cesta k vítězství, především na grandslamu, vede přes vítězství ve třech setech. Jakmile ho necháte vyhrát jeden dva sety, je čím dál silnější. Přesně to se dneska stalo. Chtěl jsem to zakončit ve třetím setu, ale bohužel se to nepovedlo," uvedl.

Přesto byl rád, že neprohrál podobně jednoznačně jako jeho daviscupový kolega Radek Štěpánek, který v Melbourne podlehl ve třetím kole Fernandu Verdaskovi 4:6 a dvakrát 0:6. Berdych podobný výprask zažil loni v Paříži od Rusa Nikolaje Davyděnka, s nímž tehdy prohrál dvakrát 1:6. "Moc příjemný pocit to na kurtě není, když se člověk jen snaží o to, aby uhrál game. Proto bych spíš volil tu moji dnešní variantu," řekl Českému rozhlasu.

Vyzkoušel si, že novinky, které do jeho hry přinesl nový trenér Tomáš Krupa, mohou fungovat. "Těžko dělat nějaké závěry, ale já si myslím, že to jde určitě dobrou cestou," uvedl. Častěji než dříve se snaží ukončovat výměny na síti, i když právě tato činnost ho zradila v možná klíčovém gamu třetího setu. "Největší škoda byla, že jsem za stavu 3:3 v té třetí sadě nedokázal dotáhnout výměnu, byť jsem byl v tlaku a byl jsem na síti. Ale po měsíci to opravdu hned nepůjde. Já doufám, že když s ním budu hrát příště, tak už to všechno bude vychytané a naladěné a podaří se mi to dotáhnout."

Dva a půl setu držel Federera pod tlakem riskantními údery k čarám, při nichž byl takřka neomylný. I když to nakonec na vítězství nestačilo, dodalo mu to optimismus. "Jsem rád, že jsem schopen i tohoto výkonu a možná ještě lepšího," pochvaloval si.

Rozladil ho okamžik z prvního gamu čtvrtého setu, kdy si při shodě vyžádal při sporném míčku přehodnocení výroku rozhodčího takzvaným "jestřábím okem". To ale selhalo a na velkoplošné obrazovce se místo obvyklého záznamu dráhy míčku objevil pouze nápis, že platí rozhodnutí čárových rozhodčích o autu. "Myslím, že by se to určitě stávat nemělo. Když se rozhodlo, že tady ten systém bude, tak by to mělo fungovat. Ten, kdo může dělat chyby, jsou rozhodčí, a ne nějaký elektronický systém," rozčiloval se.

Cílová čára byla ještě daleko

Nad selháním techniky se pozastavoval i jeho soupeř, který patří mezi největší odpůrce systému. Nedělní incident ho v jeho výtkách jen utvrdil. "Nelíbí se mi to. Míček, proti kterému Tomáš protestoval, byl v autu. Ale i tak, jakmile je tento systém zavedený, tak by se to nemělo stávat, ne? Pro Tomáše to mohl být klíčový moment," řekl Federer.

Švýcar si ale jinak v utkání navzdory nepříznivému průběhu nepřipustil myšlenky na porážku. "Cílová čára byla pro Tomáše ještě velmi daleko. To jsem věděl," prohlásil tenista, který tak stále může zaútočit na rekordních čtrnáct grandslamových titulů Peta Samprase.

Po nevydařeném prvním setu si prý uvědomoval, že k vyřazení českého tenisty bude pravděpodobně potřebovat pět setů. "Měl jsem takový pocit. Věděl jsem, že je Tomáš nebezpečný. Proto jsem byl na pět setů vlastně od začátku připravený. Myslím, že díky tomu jsem byl až do konce tak odhodlaný," vyprávěl.

Uznal, že v prvních dvou setech hrál Berdych výborně a nedovolil mu najít správný herní rytmus. "Byl čím dál sebevědomější a bylo pro mě opravdu těžké dostat se do rytmu. Bylo to pro mě dneska velmi těžké. Ale našel jsem cestu a jsem velmi spokojený se svým výkonem na konci zápasu," dodal.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Andrejevová - Nosková 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková
  Bejlek - Kalinská dnes 15 : 45
20240426T15 : 45:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  Cristianová - Krejčíková dnes 15 : 45
20240426T15 : 45:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  Vondroušová - Rogersová dnes 16 : 35
20240426T16 : 35:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová