Hlavní obsah

Tenista Berdych postoupil v Dubaji podruhé v sezoně do semifinále

DUBAJ

Tenista Tomáš Berdych si v Dubaji zahraje letos podruhé na okruhu ATP v semifinále. Sedmý hráč světového žebříčku porazil v dnešním čtvrtfinále 7:5 a 6:4 Němce Philippa Petzschnera a v semifinále se utká s obhájcem titulu Novakem Djokovičem ze Srbska, jemuž může oplatit čtvrtfinálovou porážku z Australian Open.

Foto: Jumana El-Heloueh , Reuters

Tomáš Berdych na tenisovém turnaji v Dubaji.

Článek

Pětadvacetiletý Berdych potvrdil roli favorita po téměř dvouhodinové bitvě. O rok starší soupeř, jehož předtím v dvakrát v kariéře porazil až ve třech setech, mu dělal potíže především v první sadě. V ní třetí nasazený Berdych dvakrát ztratil podání, na druhou stranu ale vytvářel tlak na Petzschnera při jeho servisu.

Za stavu 5:4 ještě nedokázal proměnit čtyři setboly, ale další tři šance dostal o dva gamy později a tu poslední sedmou už tvrdým returnem využil. V druhém setu Berdych odvrátil dva brejkboly a naopak sám hned při svém prvním, jenž byl zároveň mečbolem, zápas ukončil.

"Nebylo to moc hezké utkání"

"Takové zápasy jsou těžší mentálně než fyzicky," citoval oficiální web ATP Berdycha, jenž ještě v Dubaji neztratil set. "Dnes to nebylo moc hezké utkání, žádné skvělé údery, dobrý rytmus nebo příjemný pocit na kurtu. Ale když dokážete vyhrát zápas, jako byl tenhle, kdy musíte bojovat od prvního do posledního míče, pak je to vítězství ještě cennější," dodal tenista, na nějž bude český tým spoléhat příští týden v utkání prvního kola Davisova poháru proti Kazachstánu.

V druhém letošním semifinále od zahajovacího turnaje sezony v Čennaí čeká Berdycha Djokovič, který ve čtvrtfinále porazil 7:5, 6:1 Němce Floriana Mayera. Třiadvacetiletý Srb ještě letos neprohrál a s Berdychem má pozitivní bilanci 5:1.

O titul hrál Berdych naposledy loni ve Wimbledonu, kde ve finále podlehl světové jedničce Rafaelu Nadalovi. V semifinále tehdy zaznamenal svou jedinou výhru nad Djokovičem.

Wozniacká slavila postup do semifinále v Dauhá v dresu Liverpoolu

První tenistka světa Caroline Wozniacká oslavila postup do semifinále turnaje v Dauhá v dresu fotbalového Liverpoolu, se kterým o několik hodin později v odvetě druhého kola Evropské ligy prohrála pražská Sparta 0:1. Dvacetiletá Dánka ve čtvrtfinále smetla Flavii Pennettaovou z Itálie 6:2 a 6:0.

Čtvrtfinálový zápas naopak nezvládla česká tenistka Klára Zakopalová. S bývalou světovou jedničkou Jelenou Jankovičovou prohrála 2:6, 4:6 a druhé semifinále v sezoně si nezahraje. Srbská hráčka se o postup do finále utká s druhou nasazenou Věrou Zvonarevovou z Ruska.

Wozniacká nedala soupeřce nejmenší šanci a za hodinu a 22 minut vyhrála i páté vzájemné utkání na okruhu WTA. Po zápase oslavila postup do semifinále v dresu svého oblíbeného klubu, který před časem dostala od liverpoolského kapitána Stevena Gerrarda.

"Fanoušci mi říkali, ať si dres vezmu, navíc Liverpool dneska večer hraje," řekla v rozhovoru pro televizní stanici Eurosport Wozniacká, která se v semifinále utká s Marion Bartoliovou z Francie.

Tenisový turnaj mužů v Dubaji (tvrdý povrch, dotace 1,619.500 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Berdych (3-ČR) - Petzschner (Něm.) 7:5, 6:4, Federer (1-Švýc.) - Stachovskij (Ukr.) 6:3, 6:4, Gasquet - Simon (oba Fr.) 5:7, 6:2, 6:4.
Semifinálové dvojice: Berdych - Djokovič, Federer - Gasquet.
Tenisový turnaj žen v Dauhá (tvrdý povrch, dotace 721.000 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Jankovičová (5-Srb.) - Zakopalová (ČR) 6:2, 6:4, Zvonarevová (2-Rus.) - Hantuchová (SR) 7:5, 6:7 (5:7), 7:5, Wozniacká (1-Dán.) - Pennettaová (It.) 6:2, 6:0, Bartoliová (Fr.) - Šuaj Pcheng (Čína) 6:2, 6:2.
Semifinálové dvojice: Wozniacká - Bartoliová, Zvonarevová - Jankovičová.
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Peschkeová, Srebotniková (1-ČR/Slovin.) - Klejbanovová, C' Jen (Rus./Čína) 6:4, 4:6, 10:7.
Tenisový turnaj mužů v Delray Beach (tvrdý povrch, dotace 442.500 dolarů):
Dvouhra - 2. kolo:
Fish (2-USA) - Mello (Braz.) 6:2, 6:1, Falla (Kol.) - Mannarino (8-Fr.) 6:3, 6:2.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík