Hlavní obsah

Tomic slaví titul, ale mnozí už ho odepsali. Tenisty se zbavila i marketingová agentura

Praha

Raduje se z čerstvého titulu z turnaje ATP v Bogotě, ale zatím je to pro něj jen postupný krok, jak znovu nastartovat kariéru a oživit víru okolí, že se může stát opravdu velkou hvězdou australského tenisu. Ačkoliv je Bernardu Tomicovi teprve 21 let, mnozí už nad ním lámou hůl a o naplnění jeho nesporného talentu pochybují. Spolupráci s rodákem ze Stuttgartu rozvázala už i prestižní globální marketingová agentura IMG.

Foto: Profimedia.cz

Australský tenista Bernard Tomic.

Článek

Očekával se od něj podobný průlom jako od Milose Raonice či Grigora Dimitrova, kteří už se propracovali do top ten a derou se stále výš. Tomic sice vlétl do velkého tenisu jako kometa, nicméně ve stopách výše zmíněných generačních souputníků zatím rozhodně nekráčí. Svým chováním si navíc proti sobě popudil minimálně část fanoušků, a jak se zdá, i sponzorů.

„IMG a Bernard Tomic po vzájemné dohodě ukončili spolupráci. Přejeme Bernardovi úspěchy na kurtech i mimo ně," stoji ve strohém prohlášení IMG, které důvody ukončení zastupování nijak blíže nevysvětlilo.

Prestižní agentura, která mimo jiné vlastní proslulou Bollettieriho akademii na Floridě a zastupuje taková esa jako Novaka Djokoviče, Marii Šarapovovou či dříve i Češku Nicole Vaidišovou, si přitom Tomice hýčkala od jeho 13 let. Pomohla mu mimo jiné k lukrativním smlouvám s firmami jako Nike, Yonex, Optus a Qantas.

Australský list Sydney  Morning Herald zmiňuje, že kontrakt ukončilo IMG ještě před vypršením jeho platnosti. Agentuře prý vadilo Tomicovo chování mimo kurt. A jistě se jí nezamlouval ani tenistův sešup na žebříčku v posledních měsících.

Zranění a rekordně rychlá porážka

Rozvázání spolupráce přišlo paradoxně v době, kdy tenista s chorvatsko-bosenským původem vyhrál poprvé od ledna na turnaji ATP alespoň dva zápasy za sebou (v Bogotě). Někdejší vítěz juniorky na Australian Open a US Open to zatím nejvýše dotáhl na 27. příčku žebříčku ATP, před turnajem v Kolumbii ale figuroval až na 124. místě. Po turnajovém triumfu nicméně poskočil do první sedmdesátky.

Tomicovi navíc velmi uškodilo zranění z úvodního kola letošního Australian Open, v němž musel vzdát Rafaelu Nadalovi. Následně podstoupil dvojitou operaci kyčle. Na okruh se sice vrátil už v březnu, jenže v Miami prohrál s Finem Nieminenem za neuvěřitelných 26 minut.

Tomic v dosavadní kariéře vyhrál druhý turnajový titul ATP, ale v poslední době se víc než o jeho úspěších mluvilo o Australanových výstřelcích, v nichž se zdatně doplňoval se svým kontroverzním otcem.

Zatímco Bernard Tomic se „blýskl" mimo jiné honičkou s dopravní policií, jeho otec John dostal loni dokonce zákaz vstupu na French Open i jako platící divák. Předtím v Madridu totiž napadl tréninkového partnera svého syna, Francouze Thomase Droueta, jenž odnesl rvačku s Tomicem seniorem zlomeným nosem.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Andrejevová - Nosková 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková
  Bejlek - Kalinská dnes 15 : 15
20240426T15 : 15:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  Cristianová - Krejčíková dnes 15 : 20
20240426T15 : 20:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  Vondroušová - Rogersová dnes 16 : 35
20240426T16 : 35:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová