Hlavní obsah

Debutantky Allertová a Smitková se v Kanadě nehodlají hroutit

Québec/Praha

Před rokem Denisa Allertová léčila zraněné rameno, zatímco Tereza Smitková se připravovala na jeden z turnajů ITF. Že by se o 12 měsíců později mohly chystat s fedcupovým týmem na zápas prvního kola v Kanadě, tehdy ani jednu z nich pochopitelně nenapadlo.

Foto: Michal Doležal, ČTK

České tenistky Denisa Allertová (vpravo) a Tereza Smitková.

Článek

Mladá krev v sestavě je ale důkazem boomu českých tenistek. Petra Kvitová v Top 5, celkem čtyři hráčky v první pětadvacítce a hned devět ve stovce světového žebříčku. „Je to i pro mě pochopitelně velká motivace. Strašně to všem holkám přeju a třeba nás tam bude za chvíli ještě víc," usmívala se Allertová před cestou do Québeku. „Poslední rok pro mě hodně znamenal. Víc cestuju, je to náročnější, ale jsem za to jen ráda."

Teprve před pár dny přitom absolvovala své premiérové zápasy v hlavní soutěži grandslamu a ve druhém kole Australian Open tři sety trápila zkušenou Francouzku Cornetovou. Smitková si křest na turnaji velké čtyřky odbyla už loni ve Wimbledonu, kde senzačně postoupila až do osmifinále. „Mně to šlo vždycky líp proti holkám, co hrají rychleji. Ty větší turnaje mi prostě víc sednou," tvrdila Smitková.

Po prvních měsících mezi elitou si ještě nedávají překotné cíle. „Chtěly bychom se hlavně udržet ve stovce," říkala Allertová. O rok mladší spoluhráčka potřebuje nasbírat co nejvíc do Wimbledonu, aby se nemusela stresovat obhajobou loňských 280 bodů za postup mezi nejlepších 16. „Mám tam pár mezer, kde můžu něco nahnat, ale zatím to nějak moc neřeším," tvrdila Smitková. Společně s Allertovou už trochu týmových zkušeností získaly. „Na juniorském mistrovství Evropy jsme byly společně třetí. Pro mě je fajn, že jsme v družstvu s Denčou. Nejsem v tom úplně sama, jinak bych byla asi nervóznější," připustila Smitková.

Existuje spousta příkladů, jak tenistky své porážky ve Fed Cupu nesly přetěžce a mnohdy je také oplakaly. Pokud na některou z českých novicek kapitán Pála ukáže při nominaci na sobotní dvouhru, neměla by se ani jedna z nich zhroutit. „Jsem připravená, když budu hrát, nechám tam všechno," hlásila Allertová. „Byla bych moc šťastná, pokud bych nastoupila," nebála se ani Smitková. Pozvánka do fedcupového týmu je ale pro obě výjimečnou událostí. „Strašně si toho vážím, i když ty nejlepší holky (Kvitová, Šafářová) nehrají. Je to zase další krok v kariéře," vykládala Smitková. „Atmosféra bude určitě zábavná," těšila se Allertová.

Postoupí české tenistky přes Kanadu do semifinále Fed Cupu?
Ano
92,8 %
Ne
7,2 %
Celkem hlasovalo 1899 čtenářů.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  Andrejevová - Nosková dnes 11 : 00
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková
  Bejlek - Kalinská dnes 14 : 00
20240426T14 : 00:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  Cristianová - Krejčíková dnes 14 : 00
20240426T14 : 00:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  Vondroušová - Rogersová dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová