Hlavní obsah

Kvitová - Šafářová 6:1, 1:0 skrečKvitová je v Birminghamu ve finále! Šafářová na začátku druhé sady utkání vzdala

Birmingham
Aktualizováno

Petra Kvitová postoupila při svém druhém turnajovém startu po zranění levé ruky do finále v Birminghamu. V semifinálovém českém derby strávila s Lucií Šafářovou na kurtu jen 34 minut. Krajanka, kterou limitovalo zranění stehenního svalu, zápas za stavu 6:1, 1:0 pro sedmou nasazenou Kvitovou vzdala.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Petra Kvitová si v Birminghamu zahraje o titulVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání Federer - Chačanov v Halle

"Hrát o titul po šesti měsících (od přepadení) je jako sen a finále si užiju," řekla dvojnásobná wimbledonská vítězka Kvitová bezprostředně po zápasu na kurtu. Na birminghamské trávě, kde startuje na divokou kartu, bude útočit na 20. titul v kariéře. Ve finále je poprvé od loňského listopadu, kdy se radovala z triumfu na Elite Trophy v Ču-chaji.

"Lepší návrat, než jaký teď prožívám, jsem si ani nemohla představit. Paříž byla trochu podivná a zvláštní, nedokázala jsem tam zahrát na maximum," připomněla Kvitová svou premiéru na Roland Garros po prosincovém přepadení, při němž jí útočník pořezal prsty na levé ruce. "Takže jsem šťastná, že jsem schopná předvádět dobrý tenis tady. A ruka je v pořádku, nemám žádné bolesti, což je ta nejlepší zpráva," dodala.

Její finálovou soupeřkou bude jednadvacetiletá Ashleigh Bartyová, která zdolala turnajovou šestku Garbiňe Muguruzaovou ze Španělska za necelé dvě hodiny 3:6, 6:4, 6:3. Australanku tak v Birminghamu čeká už třetí česká soupeřka, v úvodních dvou kolech vyřadila Markétu Vondroušovou a Barboru Strýcovou.

Jediný předchozí duel s Bartyovou Kvitová v roce 2012 na Roland Garros hladce vyhrála. "Na French Open 2012 mi dala tvrdou lekci, vytřela se mnou podlahu. Snad to teď bude opačně," zavzpomínala vítězka wimbledonské juniorky z roku 2011 na pět let starou antukovou porážku 1:6, 2:6.

"Ashleigh má skvělý cit pro míč. Hodně mění hru, bude zajímavé s ní hrát, protože nikdy nevíte, jaký úder vytáhne," těšila se pětinásobná fedcupová šampionka na finále. "Moje hra bude stejná jako vždycky. Budu se snažit hrát rychle a agresivně a ukázat se na podání. Doufám, že mě zase podrží," dodala.

Sedmadvacetiletá Kvitová vstoupila do desátého vzájemného utkání s Šafářovou razantně a po čtvrt hodině vedla 5:0. Teprve pak si vybrala slabší chvilku, o tři roky starší soupeřka čistou hrou poprvé uhájila podání a zažehnala hrozbu kanára.

Poté odvrátila dva setboly a vypracovala si dokonce dvě šance na brejk, ani jednu ale nevyužila a Kvitová po 27 minutách uzavřela první set šestým esem.

Druhou sadu zahájila bronzová olympijská medailistka z Ria opět úspěšným brejkem a Šafářová, která v pátečním čtvrtfinále bojovala přes tři hodiny s Darjou Gavrilovovou, se v pauze mezi gamy rozhodla po krátké konzultaci s fyzioterapeutkou pro skreč. Na Kvitovou tak nevyzrála ani na desátý pokus, naposledy se spolu utkaly před rokem právě na zdejším turnaji. Vítěznou sérii s českými soupeřkami Kvitová prodloužila na 22 zápasů.

Federer je pojedenácté ve finále na trávě v Halle

Roger Federer postoupil pojedenácté v kariéře do finále turnaje v Halle a na trávě v Německu bude hrát o devátý titul. Nejvýše nasazený švýcarský tenista porazil v semifinále mladého Rusa Karena Chačanova 6:4, 7:6.

Pětatřicetiletý Federer ukončil utkání, hrané pod zataženou střechou, při prvním mečbolu za 85 minut. "Bylo jasné, že to nebude lehký zápas, protože je vždycky náročné hrát proti soupeři, kterého tolik neznáte," řekl Švýcar o Chačanovovi, jenž je o čtrnáct let mladší.

Federer se v nedělním finále utká s domácím Alexanderem Zverevem, který v druhém semifinále zdolal 4:6, 6:4, 6:3 Francouze Richarda Gasqueta. Proti dvacetiletému hamburskému rodákovi, jenž ho v Halle loni vyřadil v semifinále, bude usilovat o 92. titul v kariéře a čtvrtý letos po triumfech na Australian Open, v Indian Wells a Miami.

Osmnáctinásobný grandslamový šampion ani ve svém čtvrtém duelu v Halle neztratil set, ale především ve druhé sadě se mu nevyhnuly okamžiky nekoncentrovanosti. Za stavu 5:4 podával Federer na vítězství v zápase, ale Chačanov si vzal brejk zpět a za stavu 6:5 si vypracoval dokonce dva setboly. Švýcarský favorit si však vynutil tie-break, který vyhrál 7:5.

Tenisový turnaj žen v Birminghamu (tráva, dotace 885 040 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Kvitová (7-ČR) - Šafářová (ČR) 6:1, 1:0 skreč
Bartyová (Austr.) - Muguruzaová (6-Šp.) 3:6, 6:4, 6:3.
Tenisový turnaj mužů v Halle (tráva, dotace 1 966 095 eur):
Dvouhra - semifinále:
Federer (1-Švýc.) - Chačanov (Rus.) 6:4, 7:6 (7:5).
A. Zverev (4-Něm.) - Gasquet (Fr.) 4:6, 6:4, 6:3
Tenisový turnaj žen na Mallorce (tráva, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Görgesová (Něm.) - Bellisová (USA) 6:1, 6:1.
Sevastovová (2-Lot.) - Garciaová (3-Fr.) 6:4, 6:2
Tenisový turnaj mužů v Londýně (tráva, dotace 1 966 095 eur):
Dvouhra - semifinále:
Čilič (4-Chorv.) - Müller (Luc.) 6:3, 5:7, 6:4
F. López (Šp.) - Dimitrov (6-Bul.) 7:5, 3:6, 6:2.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík