Hlavní obsah

Dvanáctkrát Ole! Nor zavíral ústa a sklízel poklony

Michal Osoba, Radek Malina (Soči)Sport.czPrávo

Nikdy neodepisujte Oleho Einara Björndalena! Ani když už oslavil čtyřicítku a ve Světovém poháru nevyhrál poslední dvě sezóny ani jeden individuální závod. Tuhle poučku si určitě po sobotě budou pamatovat soupeři norského biatlonového fenoménu.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Vítězné gesto norského veterána Oleho Einara Björndalena.

Článek
Fotogalerie

Už šestnáct let a po čtyři olympiády sbírá Björndalen medaile. V sobotním sprintu v areálu Laura přidal už sedmou zlatou, celkově dvanáctou. Počtem cenných kovů se tak dotáhl v žebříčku nejúspěšnějších zimních olympioniků na svého krajana Björna Dählieho, běžec na lyžích však má o jednu zlatou ve sbírce víc. „On je pořád výš," je přesvědčený Björndalen.

Kmeta biatlonových bitev totiž ani zápis do historie nerozhodí. „Povedený závod, cítil jsem se dobře," suše konstatoval Björndalen, první čtyřicátník, který vyhrál na zimní olympiádě individuální disciplínu. „Dokázal jsem vyladit formu na klíčový závod. Můj běh byl fantastický a střelba skoro dokonalá," poukázal na jedinou nepřesnou střelu.

„Nedá se říct, že to je překvapení. Ole vynechal spoustu závodů a utekla mu některá umístění, protože on už zřejmě sbírá jen vítězství. Na velké závody se umí připravit skvěle," hlásil trenér české reprezentace Ondřej Rybář.

Od svých soupeřů slyšel Björndalen samé poklony. „Nemám slov. Loni mu každý říkal, že by už měl skončit. Já byl ale jeden z mála, kteří mu věřili," dušoval se francouzský lídr Světového poháru Martin Fourcade. „A teď sklapl všem pochybovačům ústa," dodal.

I Ondřej Moravec připustil, že už v rozšíření zlaté sbírky norské legendy příliš nevěřil. „Je to fakt borec. Nezbývá, než před ním smeknout. Ve čtyřiceti? To prostě nemá obdoby," uznale vykládal český biatlonista. „Minulé roky mu trochu docházelo, ale letos je zase připravený výborně. Nevím, kde se to v něm vzalo," přiznal Moravec.

Reklama