Hlavní obsah

Nikdy jsem nevyhrál tak těžkou medaili, smál se Soukup po ceremoniálu v Soči

Radek Malina (Soči)Sport.czPrávo

Stovky lidí v srdci olympijského parku v Soči byly v neděli večer ruského času svědkem udělení první medaile českému sportovci na zimních hrách. Biatlonista Jaroslav Soukup získal bronz v sobotním závodě na deset kilometrů. „Mimořádný zážitek,“ vyprávěl jednatřicetiletý reprezentant, který nadšeně mával do davu a současně nervózně těkal očima po zaplněném prostranství pod olympijským ohněm.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Nejlepší trio sprinterského závodu biatlonistů (zleva) bronzový Jaroslav Soukup, vítězný Nor Ole Einar Björndalen a stříbrný Rakušan Dominik Landertinger.

Článek

Jak se vám líbí bronzová olympijská medaile, kterou jste převzal v neděli večer v olympijském parku v Soči?

Je zajímavá, moc hezká. Jsou na ni znázorněny hory... Každopádně tak těžkou medaili jsem ještě nevyhrál.

Měl jste po závodě čas na regeneraci? Nebo po sobotním večeru s bronzovým koncem bylo složité dodržet všechny běžné postupy?

Moc jsem se nevyspal. A kvůli cestě do Soči na vyhlášení jsem po dopoledním tréninku nestíhal pořádně odpočívat. Vše proběhlo strašně narychlo. Určitě by předávání rád viděl živě i náš servisní tým, ale kluci jet nemohli, protože holky závodily. Je to škoda, organizačně není vše nejšťastnější. Ale já si ceremoniál užil.

Došlo na alespoň malou oslavu historického úspěchu českého biatlonu na olympijských hrách?

Nikoliv. Chystá se až na konci sezóny. Jsme sportovci a do Soči jsme přijeli závodit. Ještě nás čeká mnoho povinností. A nejen na olympijských hrách. I kluci ze servisu si jen ťukli.

Kolik jste dostal po třetím místě ve sprintu gratulací?

Přišlo mi asi sedmdesát zpráv na mobil, další přání jsem měl v emailu, někdo volal...

Už jste mluvil s manželkou? Byla ráda, že jste dceři Adélce vydělal na skluzavku, jak vás pobízela?

Rozebírali jsme to trošku s úsměvem. Teď budu mít možnost vybrat nějakou konkrétnější, lepší. Každopádně skluzavka bude. Manažer Hamza slíbil, že vše zařídí.

V pondělí nastoupíte do stíhacího závodu. Půjdete s bronzovou medailí na kontě na start uvolněnější?

V sobotním závodě jsem ze sebe dal vše, co šlo a v cíli jsem se dlouho vydýchával. Sám jsem na sebe zvědavý, jak mi vše půjde. Takže úleva bude až v cíli.

Reklama