Hlavní obsah

Osm olympioniků večeřelo s trenérem. O porci zápasů v Soči se gólmani zřejmě podělí

Praha

Osm českých hokejistů nominovaných do Soči z evropských ligových soutěží je už pohromadě. Pouhých třináct hodin před čtvrtečním ranním odletem (8:45) z kbelského letiště večeřelo spolu s trenéry v pražském hotelu Clarion. Na recepci se včas hlásili obránci Tomáš Kaberle, Lukáš Krajíček, Michal Barinka, útočníci Roman Červenka, Petr Nedvěd, Jiří Novotný i oba brankáři Jakub Kovář s Alexandrem Salákem.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zleva útočníci Petr Nedvěd a Jiří Novotný a šéftrenér Českého svazu ledního hokeje Slavomír Lener před novináři v Olympijském parku v Praze na Letné před odletem do Soči.

Článek

Právě kolem nasazení gólmanů v Soči jsou stále otazníky, trenér Alois Hadamczik přiznal, že už má jasno, kdo začne v brance. „Nemám však zatím důvod to veřejně říkat."

Vše ale nasvědčuje tomu, že se o porci utkání v základní skupině olympijského turnaje muži s maskou podělí. „Už mám představu, co a jak a je klidně možné, řekl bych i dost pravděpodobné, že zátěž zápasů se Švédskem, Lotyšskem a Švýcarskem neponese jeden gólman," tvrdil kouč s tím, že týden před začátkem turnaje ještě nebude určovat jedničku.

„V hlavě už mám jasný plán, jak s brankáři naložit, ale nic neprozradím, dokud si o tom s nimi v Soči nepromluvím," uvedl Hadamczik. V poslední době se tlačil svými výkony na post dříve jasné jedničky Ondřeje Pavelce z Winnipegu ve výtečné formě chytající Jakub Kovář z Jekatěrinburgu.

Ve hře zůstává i Salák

„Ale Salák je taky pořád ve hře, chytal na poslední reprezentační akci i pak za Petrohrad výborně, jen měl v posledních době ztíženou situaci, že dostal chřipku a nějaký čas absentoval, takže má trochu delší zápasovou pauzu," doplnil Hadamczik, jenž si uvědomuje důležitost výběru brankáře pro klíčovou fázi turnaje, která nastane po třech zápasech ve skupině. „Potřebujeme, aby gólman v rozhodujících duelech byl extra výborný."

Než 10. února dorazí hráči z NHL, budou reprezentanti v Soči trénovat v osmi. „Máme dva gólmany, kompletní lajnu a jednoho beka navíc. Můžeme dělat spoustu věcí, bránění tři na tři, dva na dva, jeden na jednoho," uvažoval kouč, jehož potěšilo, že čas pondělního tréninku dokázal manažer mužstva Černý posunout až na 21. hodinu.

Reprezentanti by tak hned po příletu hráčů ze zámoří mohli jít na led kompletní. „Získali bychom trénink navíc. Bude ale záležet, jestli nebude nějaké zpoždění, také na kontrolách a v jakém stavu se kluci objeví po dlouhé cestě. Nechám to na jejich pocitu, nařizovat nic nikomu nebudu," mínil kouč. Další trénink pak bude jen v úterý, den před duelem se Švédy.

Správná sestava bude podle jednašedesátiletého trenéra nejdůležitější. „Kouč musí dát mužstvo psychologicky dohromady, složit pětky a mít šťastnou ruku při koučování. Koho dát na led, který gólman má zrovna formu, tam vždy hraje roli otázka citu a štěstí," podotkl Hadamczik, který má na kontě bronz z olympiády v Turíně 2006 a z mistrovství světa stříbro a dva bronzy.

Reklama

Související témata: