Hlavní obsah

Skepse je pryč, skokan Koudelka pojede na olympiádu

Praha

Minimálně šestatřicet českých lyžařů a snowboardistů by se mělo představit na zimní olympiádě v Soči. Svaz lyžařů předloží tento návrh plénu Českého olympijského výboru, které zasedá ve čtvrtek. Až do 24. ledna ale toto číslo může ještě narůst.

Foto: Sport.cz

Roman Koudelka při tréninku v rakouském Seefeldu

Článek

Akrobatické lyžování

Kvóty jsou uděleny na jméno, v Soči se představí skikrosaři Tomáš Kraus a Nikol Kučerová, boulařky Nikola Sudová a Tereza Vaculíková a Marek Skála ve slopestylu. Další závodníci mají šanci si nominaci ještě vyjet ve Světovém poháru.

Běh na lyžích

Osm jmen je jasných: pětice mužů Lukáš Bauer, Martin Jakš, Jiří Magál, Petr Novák a Aleš Razým plus trio žen Karolína Grohová, Petra Nováková a Eva Vrabcová-Nývltová. Pokud český svaz dostane další místo, první na řadě je čtvrtá žena Klára Moravcová, po ní Dušan Kožíšek.

Severská kombinace

Čtveřice nominovaných je daná: Miroslav Dvořák, Pavel Churavý, Tomáš Portyk a Tomáš Slavík. Jako náhradník bude připraven Petr Kutal.

Sjezdové lyžování

Složení týmu se mění každým dnem podle aktuálních výsledků světových a evropských pohárů. Ke včerejšku má český tým osm míst, na nichž jsou Šárka Strachová, Kryštof Krýzl, Ondřej Bank, Martin Vráblík, Klára Křížová, Martina Dubovská, Kateřina Pauláthová a Filip Trejbal. Do boje o nominaci ale může zasáhnout zejména Ester Ledecká a Ondřej Berndt.

Skoky na lyžích

Do Soči pocestuje pětice mužů a žádná žena. V nominaci je i Roman Koudelka, jenž od léta kvůli zdravotním potížím nastoupil do jediného Světového poháru. Tento týden by ale měl startovat na závodech v Polsku. V nominaci ho doplňují Antonín Hájek, Lukáš Hlava, Jakub Janda a Jan Matura.

Snowboarding

V alpských disciplínách se představí Ester Ledecká, ve slopestylu a zřejmě i U-rampě Šárka Pančochová, snowboardkros pojede Eva Samková, Emil Novák a místo zraněného Michala Novotného i David Bakeš. O šesté místo, které má Česko přiděleno, můžou o víkendu na Světovém poháru ve Stonehamu zabojovat freestylisté Kateřina Vojáčková, Martin Mikyska, Petr Horák či Jan Nečas.

Reklama