Hlavní obsah

Snowboardkrosařům nepomohla k postupu ani zlatá asistentka

Krasnaja Poljana

Dva dny po svém zlatém triumfu se Eva Samková v úterý znovu postavila ke snowboardkrosové trati. Tentokrát se v roli poradkyně snažila pomoct svým mužským kolegům Davidu Bakešovi a Emilu Novákovi, ale ani asistence olympijské vítězky jim k postupu z osmifinále nestačila.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Český snowboardkrosař David Bakeš (vlevo) skončil hned v první vyřazovací jízdě, zleva doprava dále Francouz Paul-Henri de Le Rue, Němec Paul Berg a Kanaďan Christopher Robanske.

Článek

„Byla jsem v té lehčí trati, tak jsem se nebála, že když něco řeknu špatně, něco se jim stane. Oni to měli najeté, věděli, co dělat. Já pak řekla trenérům, co předvedli, nechtěla jsem radit přímo klukům, to je takové blbé," popisovala dvacetiletá snowboardistka.

Podle trenéra českému týmu Marka Jelínka ale Samková svou roli zbytečně zlehčovala. „Když si to nahraje na iPad nebo vidí na vlastní oči, je poměrně dobře schopná odečíst techniku, jak se liší od ideálu," vypráví. „Na závodech Evku využíváme jako zpětnou vazbu. Nás trenérů je málo a ona dokáže říct, kde mají kluci rezervy, funguje to skvěle," říká kouč.

Čeští reprezentanti skončili ve svých osmifinálových jízdách na prvních nepostupových místech. Novákovi vzal šance na postup pád, Bakeš ztratil hned na startu a při snaze dohnat ztrátu se i on ocitl těsně před cílem na zemi.

„Na startu se mi úplně zastavilo prkno. Tahalo, nejelo. Pak jak když mávneš kouzelným proutkem, předjel jsem Poláka a najednou jsem za nimi byl dva metry," líčil Bakeš, jenž si vybíral startovní pozici jako poslední. Kvalifikace byla totiž už v pondělí kvůli mlze zrušena, a tak se nasazovalo podle předchozích výsledků. Bakeš si „vybíral" jako poslední a zbyla na něj dráha, která byla v předchozí jízdě neobsazená. „Nevím, proč se dneska nejela kvalifikace, čas na to byl, půlhodina by nikoho nic nestála," divil se.

Místo mlhy trápil déšť

Oproti pondělí mlha sice ustoupila, závod snowboardkrosařů ale zase zkrápěl vydatný déšť. „Viditelnost byla určitě lepší než v pondělí," ujišťoval Bakeš, jenž se do nominace posunul jako náhradník po zranění parťáka Michala Novotného.

Smutek z brzkého vyřazení mu mírnila doznívající euforie z triumfu Samkové. „U kluků hned v prvních rozjížďkách asi pět lidí spadlo. To u Evky neexistuje. Ta odstartuje a jede o 30 metrů první. To zlato pomůže nejen jí, ale celému našemu sportu," věří Bakeš.

Mužský závod byl plný drsných pádů, Itala Omara Visintina po semifinále sváželi ze svahu na kanadských saních. Zlato vybojoval Francouz Pierre Vaultier.

Reklama