Hlavní obsah

Mašina do morku kostí slaví. Ani zlomená kyčel neukončila sérii

Praha

Běží, běží a běží. A to už 46 let v kuse! Ano, nejde o překlep, je to tak. Jon Sutherland si včera ráno šel zaběhat. Nic výjimečného. On naposledy neběžel 25. května roku 1969! Od té doby každý den, každý týden, měsíc. Neuvěřitelné. Před pár hodinami slavil 46 let běhání. Gratulujeme. Jestli bylo ale na běžeckém dortu šestačtyřicet svíček, nevíme. A nejlepší dárek pro běžce? Přece vyběhnout.

Foto: cbsnews.com

Jon Sutherland běhá každý den nepřetržitě 46 let!

Článek

Američan se blíží k číslu 17 000 dnů v řadě. V průměru běhá denně téměř osmnáct kilometrů v kopcích Los Angeles. Ve svých čtyřiašedesáti letech má nezvyklý koníček, to se musí nechat. "První věc, na kterou myslím každé ráno, když se probudím, je, kde budu dnes běhat," řekl cbsnews.com běžec.

Sutherland tvrdí, že nebyl jediný den, kdy by nechtěl nazout boty a jít běhat. Nohy mu fungují jako dva dokonalé písty, které mají za sebou 308 994 048 metrů, což je téměř jako osmkrát kolem Země.

Tato běžecká legenda vévodí United States Running Streak Association, což je klub, který se skládá výlučně z běžců, kteří běhají každý den. A právě Sutherland je na samém vrcholu, nikdo nemá více dnů v kuse. V této skupině je zahrnuto více než pět set lidí. Podmínkou je uběhnout aspoň jednu míli minimálně po dobu jednoho roku. Druhým na seznamu je Jim Pearson, který je 266 dnů za Sutherlandem.

Běžel i v den smrti svého otce

Nemoc, operace, komplikace v práci, rodině, smrt. To vše může zasáhnout do nepřetržitého běhání, zavedeného rytmu. Tento muž začal ve svých osmnácti letech a jede stále jako neúnavná mašina. Nevynechal ani v den smrti svého otce, kterého nazval nejlepším přítelem jeho života. Měl také deset zlomených kostí, včetně zlomené kyčle během půlmaratónu. Co se stalo?

"Druhý den jsem mohl nohy sotva zvednout ze země," přiznal Sutherland. Přesto kruh nepřerušil. "Jsem běžec, běžci běhají," má jasno neúnavný muž, kterého rekord pravděpodobně skončí až v den jeho smrti. Zatím ale od roku 1969 stále běží!

Reklama