Hlavní obsah

Švédsko - Německo 2:0Švédové vstoupili do olympijského turnaje výhrou nad Německem

VANCOUVER

Hokejisté Švédska vstoupili do olympijského hokejového turnaje úspěšně. Reprezentanti Tre kronor zvítězili nad Německem 2:0. O branky, které padly ve druhé třetině, se postarali Óhlund a Eriksson. Gólman Henrik Lundqvist vychytal díky 21 úspěšným zákrokům po Kanaďanovi Robertu Luongovi jako druhý na turnaji čisté konto.

Foto: Scott Audette, Reuters

Mattias Öhlund (vlevo) se raduje se svým spoluhráčem ze švédské reprezentace Mattiasem Weindhandlem z branky proti Německu.

Článek

Němci drželi se Švédskem dlouho krok. V polovině úvodní části měli štěstí, že Zetterberg netrefil odkrytou branku. Nepřesnou mušku měl i na druhé straně v 19. minutě Seidenberg. Velké příležitosti měli v úvodu druhé části Kruppovi svěřenci, kteří dohrávali přesilovku po Kronwallově vyloučení ze závěru úvodního dějství.

Při Švédech stálo v oslabení štěstí. Nejdříve trefil z dorážky horní tyč odkryté branky Hecht a pak orazítkoval bombou levou tyč i obránce Ehrhoff. A v 25. minutě už se radoval z vedení favorit. Při Müllerově trestu vystřelil z levé strany na modré čáře přesně k levé tyči Greissovy branky Öhlund a gólman San Jose neměl přes stínícího Daniela Sedina šanci zasáhnout.

Po polovině utkání nevyzrál na Lundqvista při Enströmově pobytu na trestné lavici Sturm. V 34. minutě neuspěl po Sturmově přihrávce ani Goc a Švédové vzápětí podruhé udeřili. Za německou brankou ztratil puk Sulzer, Bäckström se skvěle uvolnil a nabídl puk přes prázdnou branku střelci Erikssonovi.

Závěrečné dějství na stavu už nic nezměnilo. Ke zdramatizování vývoje nevedla hned v jeho úvodu ani Hechtova teč. Švédové nepojistili náskok při Holzerově vyloučení, kdy před Greissem netrefil puk osamocený Daniel Sedin. Neuspěl ani po Forsbergově přihrávce Zetterberg.

Lundqvista nemohla obrat o nulu ani rána českého rodáka Ficence. Němci zase odolali v závěru při šanci Henrika Sedina, druhého nejproduktivnějšího hráče NHL, kterého v poslední době trápily bolesti zad.

ZOH - lední hokej, muži (Vancouver):
Skupina C:
Švédsko - Německo 2:0 (0:0, 2:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 25. Öhlund (Enström, Weinhandl), 35. Eriksson (Bäckström). Rozhodčí: Joannette, Pellerin (oba Kan.) - Kiča (Ukr.), Nelson (USA). Vyloučení: 9:6, navíc Oduya - M. Müller oba 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 16.966.
Švédsko: Lundqvist - Öhlund, Enström, Kronwall, Lidström, Tallinder, Magnus Johansson, Oduya, Murray - Weinhandl, H. Sedin, D. Sedin - Hörnqvist, Zetterberg, Forsberg - Alfredsson, Bäckström, Eriksson - Pahlsson, Modin, Franzén. Trenér: Bengt-Ake Gustafsson.
Německo: Greiss - Ehrhoff, Seidenberg, Ficenec, Sulzer, Holzer, Butenschön, Schmidt, Bakos - Hecht, M. Goc, Sturm - Wolf, Mulock, Greilinger - Felski, Tripp, Rankel - Klinge, Hospelt, M. Müller. Trenér: Uwe Krupp.
Tabulka:
1. Finsko110005:13
2. Švédsko110002:03
3. Německo100010:20
4. Bělorusko100011:50

Reklama

Související témata: