Hlavní obsah

Čeští hokejisté narazí v osmifinále na Lotyšsko

PRAHA

A znovu na Lotyše! Po porážce s Rusy se v nezvyklém systému olympijského turnaje Růžičkův tým v noci na středu od čtyř hodin středoevropského času podruhé v pěti dnech utká se stejným soupeřem. Vítěze budou vyhlížet Finové, kteří postoupili přímo.

Foto: ČTK/AP

Patrik Eliáš se s Rekisem z Lotyšska utká i v osmifinále

Článek

Čtvrtfinále by český tým hrál o den později zřejmě opět ve stejnou dobu, tedy v 19 hodin místního času. „Den volna by se hodil, ale musíme to brát, jak to je,“ pokrčil rameny útočník Tomáš Plekanec.

O rozdělení týmů pro čtvrtfinále a kvalifikaci rozhodl až poslední z trojice zápasů, které se v Kanadě označovaly jako Superneděle. Poté, co český tým podlehl Rusům, ještě živil naději na přímý postup jako nejlepší celek z druhých míst.

Tu podpořilo i vítězství USA nad domácím mužstvem, ale Češi potřebovali ještě výhru Finů nad Švédy, která by obhájce zlata dostala v tabulce všech tří skupin za ně. Švédové ale zvítězili 3:0, a tak bylo jasné, že si Češi zopakují souboj s pobaltským celkem, který byl tabulkově nejslabším v celé základní části.

Růžička: Tohle bude jiný zápas

Ve skupině si po skvělém úvodu tým kolem kapitána Patrika Eliáše zápas trochu zkomplikoval a vyhrál 5:2. „Ale tohle bude jiný zápas, přece jen už je to play off,“ upozorňuje kouč Vladimír Růžička. „Už víme, s kým máme tu čest, ale asi to bude nervóznější než ve skupině,“ očekává od zápasu forvard Martin Erat. Lotyši v základní skupině nebodovali a ve třech zápasech dali jen čtyři branky, zatímco jich 19 inkasovali.

„Zase bude důležitý vstup do zápasu, nesmíme soupeř podcenit,“ varuje Růžička. Kdo z dolní části tabulky na jeho tým vyjde, trenér příliš neřešil. „Tam se těžko vybírá, je to vyrovnané. I Bělorusové, Němci a Norové mají svoji kvalitu a předvedli slušné výsledky, vždyť třeba Norové pořádně potrápili Švýcary,“ připomněl kouč.

Další osmifinálové dvojice tvoří Slovensko s Norskem, Kanada s Německem a Švýcarsko s Běloruskem. Do čtvrtfinále přímo postoupilo Švédsko, Finsko, USA a Rusko.  

<tbody><tr class="highlight"><td><strong>Nasazení pro kvalifikaci play off:</strong> </td></tr><tr><td><strong><em>Česko </em></strong>- Lotyšsko, Kanada - Německo, Slovensko - Norsko, Švýcarsko - Bělorusko. </td></tr><tr class="highlight"><td><strong>Nasazení pro čtvrtfinále:</strong> </td></tr><tr><td>USA - vítěz Švýcarsko/Bělorusko, Švédsko - vítěz Slovensko/Norsko, Rusko - vítěz Kanada/Německo, Finsko - vítěz Česko/Lotyšsko. </td></tr></tbody>

Reklama

Související témata: